Desarticulen un entramat internacional dedicat als robatoris en habitatges de la comarca, receptació de joies i blanqueig de capitals

L’operatiu policial, que s’ha desenvolupat en tres fases, ha permès detenir 24 persones

Part del material recuperat
Part del material recuperat | Mossos d'Esquadra
Redacció
20 de desembre del 2017
Actualitzat a les 17:07h




Els Mossos d'Esquadra, en col·laboració amb la Gendarmeria Nacional Francesa i sota l’empara de l’Europol, han desarticulat un entramat internacional que es dedicava als robatoris en habitatges, receptació i exportació de joies i blanqueig de capitals. L’operatiu policial, que s’ha desenvolupat en tres fases, ha permès detenir un total de 24 persones. En la primera fase, els agents van detenir dotze persones que formaven un grup criminal itinerant de delinqüents de nacionalitat xilena, identificats com a 'lanzas internacionales' que es dedicaven als robatoris amb força a domicilis i durant la segona i tercera fase de la investigació van desarticular una organització formada per persones d’origen algerià a la compra de joies d’or i rellotges de luxe robats, provinents en la seva majoria de robatoris amb força a domicilis, amb un total de dotze detinguts.

Del total de 24 persones detingudes, 17 van ingressar a la presó de manera preventiva, dels quals set ho van fer a França, tres a Luxemburg i set a Catalunya.

La investigació es va iniciar durant el segon trimestre de l'any passat després d'observar similituds en diferents robatoris amb força domicilis al barri de Sarrià i en habitatges del Maresme, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental. Els agents van identificar un ampli grup de persones de nacionalitat xilena que buscaven sobretot diners en efectiu, joies i rellotges de luxe. Mentre durava la investigació, el grup de delinqüents es va dividir i la majoria es va desplaçar a França i l'altra part a l'Aragó.

A principis d'aquest any, la policia francesa va detenir la majoria d'investigats que es trobaven a França, algun dels quals ja havia estat empresonat a Luxemburg, mentre que els Mossos van arrestar una persona i en van investigar una altra que va tornar a Catalunya. Als detinguts en aquesta primera fase, se'ls atribueix 70 robatoris a França i 20 més a Catalunya, a més del delicte de pertinença a grup criminal.

La segona fase es va iniciar al juny del 2017 en poder identificar els individus que donaven sortida a les joies d'or i rellotges de luxe que els delinqüents xilens havien robat anteriorment. Els investigadors van poder identificar una complexa xarxa de persones d’origen algerià que tenia la seva base d’operacions a Barcelona i que comptava amb persones que es desplaçaven mitjançant transport aeri principalment, per diversos països de l’àmbit europeu (Espanya, França, Itàlia i Bèlgica) per comprar joies d’or i rellotges de luxe provinents de fets delictius, principalment de robatoris amb força a domicilis, per posteriorment traslladar-ho a Turquia mitjançant transport aeri.

Joies i rellotges per valor de 2 milions d'euros

Durant la investigació es va poder intervenir tres enviaments de joies i rellotges d’alta gamma que sortien des de l’aeroport del Prat amb destí a Turquia. El valor de les joies i rellotges intervinguts en aquests enviaments és aproximadament de 78.000, 88.000 i 100.000 euros, en cadascun dels casos. De fet, tenint en compte quantitat de vols en un any cap a Turquia/Algèria i el valor dels objectes enviats en cada vol, que cada un dels investigats tindria capacitat per enviar i donar sortida a joies d’or i rellotges per valor de dos milions d’euros per any.

Els dirigents de l’organització criminal, a més, tenien una xarxa de petits receptadors ubicats principalment al districte de Ciutat Vella (Barcelona), que també proporcionava a l’organització la compra o la intermediació en la compra de joies d’or i rellotges de luxe a delinqüents de la seva confiança. Aquests petits receptadors també van ser identificats i detinguts o denunciats durant la tercera fase de la investigació.

Amb la detenció dels membres d’aquesta organització criminal, als qual se’ls atribueix uns presumptes delictes de receptació continuada, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals, ha quedat desarticulada una de les xarxes més importants de receptació investigades durant els últims anys.

Durant la segona i tercera fase de la investigació es van realitzar un total de 11 entrades i registres amb resultat de més intervenció de joies d’or i objectes, concretament unes 200 joies d’or amb un pes de 1,5 kg., 55.000 euros en diferents tipus de moneda, 15 rellotges de luxe, 120 telèfons d’alta gamma, material electrònic divers, diferents kits de comprovació d’or, així com diversa documentació personal de diferents persones que havien estat víctimes dels fets delictius.

Del material intervingut s’ha pogut retornar bona part als seus legítims propietaris. Tot i això, ja es troben publicades a la web d’exposició virtual d’objectes recuperats dels Mossos d’Esquadra algunes de les joies que no han pogut ser retornades de les primeres intervencions fetes, i properament es penjaran noves fotografies de joies pendents de retornar recuperades en aquesta última fase.