La Guàrdia Civil intervé prop de tres tones d'haixix a Llinars del Vallès

S'han intervingut 5.856 plantes de marihuana i més de 89 quilos d'aquesta droga ja processada en una de les majors plantacions "indoor" de Catalunya | L'organització utilitzava naus embargades per bancs per a la producció de la droga i com a base d'operacions per al narcotràfic | La droga es carregava en camions i oculta en palets de menjar amb destinació a Espanya i a altres països europeus

Una part de la plantació de marihuana desmantellada a Llinars del Vallès
Una part de la plantació de marihuana desmantellada a Llinars del Vallès | Guaàrdia Civil
Redacció
17 de desembre del 2017
Actualitzat a les 11:47h
La Guàrdia Civil, en el marc de l'Operació Perkunas, ha desmantellat una organització dedicada al cultiu "indoor" de marihuna aLlinars del Vallés, procedint a la detenció de 3 persones veïnes de València, Lliça de Vall i Barcelona, respectivament, integrants d'una estructura criminal dedicada a l'elaboració i tràfic de drogues i la seva distribució a Espanya i en altres països europeus. En l'operació s'han intervingut 5.856 plantes i més de 89 quilos d'aquesta droga ja processada en una de les majors plantacions "indoor" de Catalunya, a més de 3.326 quilos d'haixix (pol·len i resina).

Els responsables d'aquesta estructura criminal havien ideat un sistema narcokupa ja que feien servir naus embargades per bancs per a les seves activitats de producció de droga i com a base d'operacions per al narcotràfic. La droga es carregava en camions amb destinació a Espanya i a altres països europeus amagada en palets de menjar. A més, per mantenir en funcionament la planta de producció de marihuana desmantellada, haurien comès un frau elèctric de 430.000 euros.

Quatre naus industrials comunicades entre sí

L'operació es va iniciar el passat mes de febrer, quan la Guàrdia Civil va tenir coneixement de l'existència d'una nau industrial situada en un polígon de Llinars del Vallés en la qual es podria haver instal·lat una gran plantació hidropònica de marihuana d'alt rendiment i producció massiva d'aquesta droga. Amb les investigacions portades a terme es va poder constatar que els integrants de l'organització havien ocupat diverses naus per desenvolupar les seves accions delictives en un entorn apropiat quant a factors de logística i discreció. Els agents van entrar i registrar una nau industrial i al domicili d'una de les persones investigades, procedint en aquest moment a la detenció a Lliça de Vall d'un dels integrants de l'organització.

Durant el registre de la nau industrial els agents van trobar una gran i sofisticada plantació hidropònica de marihuana, fins a l'extrem que la mateixa estava compartimentada a diverses sales on es conreaven les plantes segons el seu estat de creixement. Durant el registre de les instal·lacions es va poder determinar que la plantació ocupava un àrea total de quatre naus industrials comunicades entre sí per accessos i connexions construïdes pels integrants de la xarxa. Igualment, al domicili de Lliça de Vall els investigadors van descobrir una sala de creixement d'esqueixos de plantes de marihuana i una altra destinada a l'assecament de plantes.
 

S'han intervingut 5.856 plantes de marihuana i 89 quilos de droga processada Foto: Guàrdia Civil


En el còmput total d'aquesta primera intervenció van ser decomissats 6.231 grams de pol·len d'haixix, 1.514 grams de marihuana, 504 esqueixos i 5.352 plantes de marihuana en estat òptim i apropiat per a la seva propera recol·lecció, així com gran quantitat de material electrònic i infraestructura per al manteniment de plantacions de marihuana d'alt rendiment.

En una segona fase de l'operació, a mitjan mes de novembre, els investigadors van detectar en una nau adjacent a diverses persones carregant palets de caixes i aliments en un camió. Com a conseqüència de la recerca posterior un dels vehicles de l'organització va ser interceptat a La Jonquera, on agents de la Guàrdia Civil van comprovar que en les caixes es transportaven 465 quilograms de resina d'haixix i 63’5 quilograms de marihuana, camuflats després dels palets amb aliments pel que es va procedir a la detenció del conductor del camió.
 

Plantació de mariahuana a Llinars del Vallès Foto: Guàrdia Civil


Un ciutadà britànic cervell del grup criminal

Després d'aquesta actuació també va ser detingut en Llinars del Vallés el ciutadà britànic considerat el cervell d'aquest grup criminal al moment en què carregava en el seu cotxe dues caixes amb 48 quilograms d'haixix. Els agents van inspeccionar altres dues naus que feien servir els detinguts. En una d'elles van ser intervinguts 2.800 quilograms de resina d'haixix i diversos palets de productes alimentaris; en l'altra 24’5 quilograms de marihuana processada i una màquina industrial envasadora al buit.
Als detinguts se'ls imputa la presumpta comissió de delictes contra la salut pública en les seves modalitats de tràfic de drogues i de cultiu o fabricació de substàncies estupefaents i defraudació de fluid elèctric en una quantia de 430.000 euros.

Els aliments intervinguts per la Guàrdia Civil han estat donats a Caritas de Llinars del Vallès. L'operació ha estat desenvolupada per l'Àrea de Delinqüència Organitzada i Antidrogas (EDOA) de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Comandància de Barcelona i dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 3 del Prat de Llobregat.