1 de 10

L'edició d'enguany de la UCE, la darrera amb Joandomènec Ros com a rector, tanca amb un 10% més de participants que el 2007

per NacióDigital, 23 d'agost de 2008 a les 18:18 |
 
'No som una escola d'estiu de partit'
El rector de la UCE considera que 'difícilment es pot tenir un programa més complet'. Ros explica que 'costaria de trobar en altres esdeveniments deu cursos matinals de manera simultània'. Això ho ha comparat amb la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC) la qual 'es tracta d'una escola d'estiu de partit' i amb una 'baixa oferta acadèmica'.

El nombre de participants -entre alumnes, professors, organitzadors i assistents a jornades científiques- ha estat de 1875 persones. Aquesta xifra suposa un 10% més que l'edició de l'any passat i un 18% que la de 2006. Destaca especialment l'increment d'alumnes matriculats (un 13%) i el fet que en un 56% dels casos hi estiguessin tots els dies. A nivell territorial malgrat que els alumnes del Principat continuen sent franca majoria (63%) en tan sols dos anys els alumnes del País Valencià han passat del 7 a l'11% mentre que els de les Illes continuen per sobre del 16%.

Adéu de Joandomènec Ros
El president de l'equip rector de la UCE, el catedràtic d'Ecologia Joandomènec Ros, ha confirmat que aquesta és la seva darrera edició al capdavant de la institució. 'La meitat de converses d'aquestes dies eren per demanar-me que reconsiderés la posició' ha revelat. El relleu es realitzaria, en principi, en la propera reunió del Patronat que s'ha de celebrar el mes d'octubre.

Per Ros 'el projecte està ben encarrilat' i ha admès que no marxaria si hi hagués el forat econòmic de fa dos anys o amb una tendència a la baixa. 'Al cap de vuit anys d'iniciar el projecte ho deixo en un moment en què la Universitat té cara i ulls' ha conclòs.

Respecte al conflicte entre la UCE i les universitats dels Països Catalans -tant sols reconeixen els crèdits dels cursos a Prada les universitats de les Illes, de Perpinyà i la UOC- ha manifestat que tot plegat es devia 'a la voluntat de la Xarxa Vives de controlar el 51% del Patronat'. Pel rector 'la UCE no es deixarà controlar ni per les universitats ni per cap grup polític o institució' però ha lamentat 'no saber-ho durant els darrers set anys'. Així mateix ha afegit que tot i que no descarta fórmules per recompondre relacions, 'no tornarà a anar-hi a darrere'.

Així mateix ha aprofitat la roda de premsa de valoració de l'edició d'enguany per manifestar el seu desacord amb la posició d'Huguet d'avançar cap a una 'universitat d'estiu de sistema' a Catalunya. 'Som perfectament comparables a les grans universitats d'estiu espanyoles -Escorial i Menéndez y Pelayo- si tenim en compte el volum d'aportació pública' ha explicat Ros. 'A banda, en aquelles universitats, els polítics hi fan tan sols discursos polítics, no pas a participar en actes o cursos acadèmics com aquí' ha afegit.

El projecte de Vall Roc a la recta final
El 30 de setembre les obres a Vall Roc finalitzaran, ha explicat el gerent de la UCE Joan Maluquer. Aquesta finca, on va residir el músic Pau Casals, representarà segons Ros guanyar nou espai físic -una norantena de llits i noves aules- però sobretot un punt de trobada per alumnes de secundària d'arreu dels Països Catalans al llarg de l'any. La finca ha estat adquirida per diverses institucions d'ambdues vessants del Pirineu i ha comptat amb el suport d'un projecte europeu Intereg.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Arxivat a:
Política
Participació