1 de 10

Entre un 52% i un 62% dels catalans votarien per la independència en un referèndum

per Redacció BCN, 20 de maig de 2008 a les 17:47 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de maig de 2008 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) apunta que més de la meitat dels catalans, com a mínim un 52%, votarien a favor de la independència de Catalunya en un referèndum. Segons s'extreu d'un miler d'enquestes fetes al gener del 2008 per al treball 'Llengua i identitat a Catalunya 2008', del professor Miquel Strubell, entre un 52% i un 62% de les persones que anirien a votar a un suposat referèndum donarien suport a la plena autonomia dels catalans. Unes xifres que estan molt a prop del 55% de vots necessaris perquè la Unió Europea reconegués el resultat de forma afirmativa, com va fer a Montenegro, sempre i quan més de la meitat del cens electoral anés a les urnes.
 
El professor dels Estudis de Llengües i Cultures de la UOC, Miquel Strubell, i el director dels Estudis d'Humanitats de la UOC, Isidor Marí, han presentat aquest dimarts els resultats d'un treball per conèixer els usos lingüístics de la població catalana, alguns aspectes de la identificació nacional i el posicionament dels catalans davant de certes qüestions polítiques, que estan d'actualitat.
L'estudi parteix d'una enquesta amb diferents preguntes sobre llengua i polítiques que l'empresa DYM va fer a més d'un miler de ciutadans, amb una distribució proporcional entre les demarcacions, amb l'objectiu d'aconseguir una representació coherent amb el territori, i que incloïa, a més del referèndum, usos lingüístics, preguntes sobre les seleccions esportives, la gestió de les infraestructures o el finançament.
 
Amb un marge d'error del 3%, en un referèndum democràtic per decidir la independència de Catalunya, el 36% dels enquestats diu que votaria favor, mentre que el 22% votaria en contra. Però entre les dues postures contràries hi ha un 12% que no sap què votaria, un 1% que votaria en blanc i un 27% que s'abstindria, una xifra que el professor Miquel Strubell considera 'alta' i a la vegada pròxima a la realitat'.
 
A partir d'aquestes respostes, l'estudi analitza els diferents escenaris que es podrien produir tenint en compte el nivell d'abstenció i les diferents opcions del 12% d'indecisos. Amb una participació del 59%, si els dubtosos s'abstinguessin, el 62% dels vots serien a favor de la independència; si els indecisos anessin a votar a parts iguals cap al sí i cap al no, el referèndum seria positiu amb un 60% dels vots.
 
En canvi, amb els mateixos nivells de participació, però amb una major part dels indecisos decantats cap al rebuig a la independència, les xifres de suport baixarien. Si només van a votar la meitat dels indecisos i ho fan en contra, el referèndum donaria la independència amb el 56% de suport; i si tots els dubtosos votessin en contra, només el 52% dels votants donarien suport a la independència.
L'estudi incideix en altres qüestions polítiques de plena actualitat, com les seleccions esportives catalanes, que reben el suport total del 39,3% dels enquestat i força favorable del 13,4%. Al contrari, un 4,7% dels catalans es declaren totalment en contra de les seleccions pròpies i un 3,1% es declara més aviat en contra. També hi ha un 35% de ciutadans que es mostren indiferents.
 
En una de les preguntes que hi ha més suport favorable és en la possibilitat que Catalunya sigui responsable d'organitzar els seus propis transports, com trens, autopistes o aeroports. El 57,6% no ha dubtat en respondre que hi està totalment a favor, mentre que un 21,5% diu que més aviat a favor. Per contra, només hi ha un 1,5% que es manifesta totalment en contra i un 2,% més aviat en contra. A un 11,7% dels ciutadans els és indiferent.
 
Que les administracions catalanes passin a recaptar i decidir la distribució de la totalitat dels impostos que paguen els ciutadans i les empreses catalanes és un altre punt que compta amb un major suport. El 49% dels entrevistats està totalment a favor d'aquest canvi, mentre que el 19,6% es manifesta més aviat a favor. A l'altre extrem, el 2,3% està totalment en contra i el 4,7% més aviat en contra. La indiferència afecta un 17,2% d'entrevistats.
 
La oficialitat de la llengua catalana a la Unió Europea torna a ser motiu de convenciment, amb un 54,8% de ciutadans que ho defensen, un 17,6% més que hi estan més aviat a favor. Per contra, un 3% dels enquestats estan totalment en contra d'aquesta proposta i un 4,2% més aviat en contra. Completen les respostes el 15,8% d'indiferents i el 4,2% que no ho saben.
 
A banda de les preguntes més polítiques, l'estudi també analitza els usos lingüístics a Catalunya i constata, segons Miquel Strubell, que el català avança de mica en mica en número de parlants a la vegada que el castellà no està en retrocés, i destaca el 18% de persones que manifesten haver aprés català per motius laborals.
 
L'augment de població ha afavorit que més persones parlin català que el 1998, però també ha augmentat els nivells de bilingüisme, una convivència de llengües que mantenen gairebé 400.000 catalans. En l'enquesta, el 43% de persones diu que la seva llengua habitual és el català, mentre que per al 47% és el castellà, un 6% afirmen que parlen els dos idiomes per igual i un 4% que acostuma a parlar en altres llengües.
 
Pel que fa al sentiment nacional, el 22,6% dels enquestat se sent només català, el 19,4% se sent més català que espanyol, el 31,3% tant català com espanyol. A l'altra banda, el 6,8% se sent només espanyol, el 5,7% més espanyol que català. I en un altre esfera, l'1,9% se sent europeu, el 0,8% estranger i el 4% del seu país d'origen.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Arxivat a:
Política
Participació