Centenars de milers de catalans als carrers de Barcelona, i un clam: «In-de-pen-dèn-ci-a!»

per Redacció BCN , 1 de desembre de 2007 a les 16:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de desembre de 2007 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

(Foto: David Datzira)
 
Cobertura permanent des del lloc de la manifestació a càrrec de Xavier Borràs (Nació Digital).
 
 
 
23:10
Una altra tarda negra de manipulacions dels informatius de TV3. La notícia llegida al TV Vespre a les 21 h i l'article publicat al seu web constitueixen una altra agressió a la informació per part de la televisió del règim.
TV3 ja titulava aquest matí: La Plataforma pel Dret a Decidir manté la marxa per les infraestructures tot i el restabliment del servei Aquest curiós enfoc, en què devia confondre els desitjos amb la realitat, ha estat seguit per la informació post-manifestació, en què TV3 insisteix diverses vegades que s'ha tractat d'una protesta per les infraestructures i, en canvi, silencia de manera vergonyosa que la manifestació ha estat un clam per la independència i la sobirania nacional del nostre país.
El 18 de febrer de 2006 TV3 ja va burlar-se del seu públic i aquesta vegada hi ha tornat. Malgrat tenir unitats tècnicament sobrades per transmetre en directe, només ha fet una petita connexió. Però al Telenotícies Vespre ha connectat amb Espanya per donar una alocució de Rodríguez Zapatero en directe.
Vicent Partal escriu a Vilaweb aquest vespre que la manifestació ha estat un èxit "malgrat els intents de despolititzar-la o reduir-ne l'abast, en els quals TV3 ha assolit nivells d'autèntica vergonya professional."
 
22:33
Vicent Partal, director de Vilaweb: "Un canvi de cicle polític"
Galeria de fotos des del blog Entrellum
 
22:30
El periodista Saül Gordillo, director de l'ACN, escriu al seu bloc: "Dissabte negre per a Zapatero, amb maragallada inclosa".
 
22:25
Comunicat de la PDD, organitzadora de la manifestació:
700.000 veus d'un ample ventall de sectors socials i politics clamaren pel dret de decidir sobre el model d'infraestructures per a Catalunya. La Plataforma pel Dret de Decidir, davant l'èxit multitudinari de la manifestació d'avui, dissabte 1 de desembre, considera, en paraules dels seus portaveus Mònica Sabata i Gerard Fernández que  "la societat civil catalana marca, d'una manera molt especial, la centralitat en l'agenda política del país". Per a la PDD "l'esforç de milers de ciutadanes i ciutadans i el treball constant de les entitats que conformen la plataforma, han fet possible una mobilització històrica que ha de fer reflexionar a la classe política institucional". Demà al matí faran una valoració en roda de premsa.
 
22:00
Xavier Borràs escriu al bloc Bandera Negra l'article: "La manifestació independentista més gran de la història".
 
21:17
 
21:10
L'informatiu de TV3 dedica poc més de tres minuts a la manifestació i ignora els crits massius a favor de la indpendència nacional.
 
20:52
Jaume Ciurana escriu al bloc: "Aquesta tarda hem omplert de dignitat i d'esperança els carrers de Barcelona", i reprodueix els versos d'Espriu "El meu poble i jo".
 
20:42
Antoni Vives, regidor de CiU de Barcelona, escriu al seu bloc: "Segur que, temps a venir, no gaire enllà, passaran coses, coses que tindran molt aveure amb l'esperit que avui ha caminat per Barcelona. Ja ho veureu!"
 
20:51
El bloc Apòstata desficiosa denuncia que el Canal 3/24 ha silenciat la presència dels expresidents Jordi Pujol i Pasqual Maragall, i que ha centrat la informació en els partits polítics, deixant de banda les entitats.
 
20:43
Una nota de l'ACN informa que el PSC encara segueix insistint en la "hipocresia" de CiU per haver anat a la manifestació, "intentant que s'oblidi la seva responsabilitat de 23 anys de govern" i el seu pacte amb el PP en l'època Aznar. En aquest sentit, aquest partit ha manifestat que CiU 'no va demanar ni el traspàs de Rodalies ni va plantejar mai l'exigència que la Generalitat intervingués en la planificació de la gran obra pública de l'Estat a Catalunya'.
 
19:52
El web de l'agència oficial espanyola EFE no dóna en aquesta hora cap notícia de la manifestació. Sí que parla de la "satisfacció dels passatgers per la represa de Rodalies" i titula que "Casillas juega su partido 400 con la camiseta del Real Madrid". NI l'edició en castellà ni l'edició en català. En totes dues, el bloqueig informatiu és absolut.
 
19:45
El pas del bloc del partit Unitat Nacional Catalana TANCA la manifestació. Pel punt d'arribada ha estat desfilant gent durant quasi dues hores.
 
19:40
Ara és la representació de la CUP la que acaba el recorregut, formada per unes 2.500 persones, amb una mitjana d'edat que sembla ser la més jove de tota la manifestació.
 
19:34
Passa per davant de la delegació del govern espanyol el bloc d'ICV-EUiA, molt nombrós i animat, amb globus i tambors.
 
19:30
Jordi Pujol declara: "Calia que el poble de Catalunya d'una manera clara i rotunda es fes sentir, i ho ha fet avui aquí, malgrat el boicot d'alguns sectors dins de Catalunya mateix que són molt de lamentar. Me'n congratulo i em sento orgullós de ser català, necessitem sentir-nos orgullosos de ser catalans, i aquesta manifestació ens dóna orgull". Pujol ha felicitat Mònica Sabata, de la PDD, per l'èxit de la convocatòria.
 
19:28
 
19:24
Arriba el bloc d'Esquerra Republicana, amb Joan Puigcercós, Joan Ridao, Josep Huguet, Josep Bargalló i el conseller Joan Manuel Tresserras a primera fila.
 
19:14
Arriba el bloc de la Joventut Nacionalista de Catalunya. Uns minuts abans ho ha fet el de la nova Plataforma Sobirania i República, que agrupa gent del País Valencià i de les Illes. Continua l'actuació de Gerard Quintana. 
 
19:09
Mònica Sabata, en nom de la PDD, anuncia una primera avaluació que fixa en 700.000 el nombre aproximat de manifestants. Està actuant Gerard Quintana. La sala conjunta de comanament de Mossos i Guàrdia Urbana calcula en 200.00 els assistents.
 
19:03
Alfons López Tena i Oriol Junqueras han fet la segona lectura del manifest. Es demana als manifestants que marxin pel passeig Picasso, per deixar espai als milers i milers que no poden avançar des de Via Laietana i la plaça de Catalunya.
 
19:01
 
 
18:51
El president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira (foto ACN), ha afirmat que és una manifestació'a la catalana, és a dir, democràtica, pacífica, familiar i gairebé festiva. Carod ha considerat que la mobilització ciutadana sobre aquesta qüestió tindrà 'conseqüències positives' amb vista al futur, assegurant que podria ser el primer pas per aconseguir la independència de Catalunya. 'Avui reclamem decidir sobre les infraestructures i demà no formar part del regne d'Espanya', ha dit.
 
 
18:49
Arriba a l'estació de França el bloc de Convergència Democràtica. Darrera la pancarta que diu "Prou! Som una nació", hi ha Xavier Trias, Artur Mas, Duran i Lleida i Felip Puig". Una estona abans havien arribat els presidents  Pujol, Barrera i Rigol.
 
18:45
E-notícies: "Ple de gom a gom. La manfestació esdevé un èxit malgrat el PSC".
La Vanguardia: "Decenas de miles de personas toman el centro de Barcelona para reclamar su derecho a decidir". La notícia obre l'edició digital. No hi ha fotos.
El Periódico: "MIlers de persones participen en la manifestació pel dret de decidir". La notícia obre l'edició digital, i inclou una foto de la capçalera".
 
18:44
L'opinió més generalitzada és que la manifestació és de les més nombroses de la democràcia a Barcelona. Es parla de centenars de milers de persones, però no hi ha cap dada oficial ni dels organitzadors.
 
18:40
Comença l'actuació de Titot Ribera, mentre segueixen arribant d'altres grups, com plataformes comarcals, revolta global, etc.
 
18:38
Carod declara: "És impossible servir dos senyors. Això es va escriure ja fa segles i avui veiem que és veritat", ha dit en en referència a la "falta d'alguns partits democràtics catalans en aquesta manifestació."
 
18:37
Les pancartes de la Confederació Sindical de Catalunya i la Plataforma contra l'AVE per la Sagrada Família s'apropen a l'estació de França. A la plaça de Catalunya encara hi ha blocs de partits polítics.
 
18:35
Mònica Sabata i Gerard Fernández, de la PDD, acaben la lectura del Manifest, que ha estat interrompuda amb crits de "Independència", i s'ha acabat amb un visca als Països Catalans.
 
18:28:
Comença la primera lectura del Manifest.
 
18:18
La capçalera arriba al final del recorregut. Els ciutadans xiulen amb estridència mentre van passant davant la delegació del govern espanyol.
 

(Foto:JERC)
 
18:11
Xiulades i crits contra l'edifici de la delegació del govern espanyol, que està fortament protegit per unitats de Mossos.
 
18:09
L'expresident Pasqual Maragall està desfilant entre els manifestants no enquadrats en cap bloc polític.
 
18:06
Es detecta una gran aflùència de persones de l'àrea metropolitana de Barcelona, amb molta presència de famílies senceres. Els crits relatius a les infraestructures es poden considerar inexistents. El més sentit és el de "In-de-pen-dèn-ci-a!".
 
18:05
L'organització Catalunya Acció ha escampat 100.000 octavetes amb un canó des d'uns balcons de la Via Laietana. També ha llançat uns globus gegants amb la frase "Catalunya independent 2014 - Catalunya Acció", segons ha confirmat el seu president, Santiago Espot, a Nació Digital.
 
18:04
Catalunya Informació afirma que hi ha "centenars de milers de persones" i considera que l'assistència és massiva. Aquesta emissora informa que les capçaleres d'ICV i EUiA encara no han pogut sortir de plaça de Catalunya
 

(Foto: Júlia Pérez Beckley/ ACN)
 
18:03
Comecen a circular xifres oficioses de 250.000 manifestants.
Mentre la capçalera s'apropa a l'estació de França, la cua encara és a plaça de Catalunya/Rambla de Catalunya i no pot avançar perquè segeixen entrant persones des del passeig de Gràcia, Pau Claris i ronda de Sant Pere, així com d'altres carrers que surten a Via Laietana.
 
18:00
La capçalera enfila el passeig de Colom.
L'expresident Jordi Pujol i els expresidents del Parlament, Heribert Barrera i Joan Rigol, formen part del seguici en el primer bloc.
 
17:44
Xiulets i escridassada massiva davant la seu dels sindicats Comissions Obreres i Uniò General de Treballadors, que no han volgut adherir-se a la manifestació.
 
17:40 h
 La capçalera és a l'altura de Via Laietana amb Jaume I. Mentre a la plaça de Catalunya encara hi una multitud, mlers de persones volen afegir-se des de Pau Claris i els carrers que donen al recorregut.
El crit més sentit és el de Independència.
El bloc més nombrós dels partits és el de Convergència, que ocupava fa uns minuts des de mitja Via Laietana fins a la plaça de Catalunya.
Tanmateix, qui agrupa més manifestants és el bloc de la Plataforma pel Dret de Decidir.
 
17:36 h
La Guàrdia Urbana no facilita encara dades d'assistència.
Quan la manifestació arribi a l'estació de França, el Manifest serà llegit diverses vegades per a tota la gent que hi vagi fent cap.
 
17:33 h
Catalunya Informació informa en directe que mentre la capçalera és a l'altura de l'avinguda de la Catedral, la gent que hi ha a la plaça de Catalunya no s'ha pogut moure i que encara es va afegint gent des del carrer de Pelai i de la Rambla.
 
17:30 h
TV3 ha fet un informatiu especial sense anunci previ en què ha connectat amb la manifestació. També ha informat de l'atemptat d'aquest matí.
 

Foto: Núria Antentas).
 
17:28 h
Els manifestants estan fent una gran pitada al passar per davant de la Prefectura de Policia a la Via Laietana.
 
17:22 h
La capçalera és a la Via Laietana, a l'altura del carrer de Jonqueras. Avança efectuant algunes parades. Al front hi ha el Grup de Grallers de la Vila de Gràcia, que interpreta música popular i tradicional.
 

(Foto: Júlia Pérez Beckley/ ACN)
 
17:03 h
La capçalera ha començat de caminar quasi al punt de les 17 h, amb total puntualitat.
 
16:48 h
El segon bloc està format per entitats. La primera és la de l'Associació contra l'AVE per la Sagrada Família.
Al grup de Sobirania i Progrés hi ha al davant l'actor Joel Joan. També hi són Núria Feliu, Antoni Strubell i Isabel Clara Simó.
 
16:35 h
La capçalera de la manifestació ja està formada. Hi veiem, entre molts d'altres, Aureli Argemí, Vicenç Villatoro, Joan B. Culla, Oriol Junqueras, Vicent Sanchís, Francesc Marc Álvaro, Sebastià Alzamora i Víctor Alexandre. La pancarta d'obertura és desplegada a terra.
Els grups de les distintes associacions i partits es van formant en zones properes i s'afegeixen al rengles de la manifestació.
 
16:20 h
À-udio: Declaracions de Mònica Sabata (PDD) a l'inici de la manifestació: "La previsió és que la manifestació serà important pel que fa a l'assistència de gent", tot i que no ha volgut vaticinar si serà més nombrosa que la del 18 de febrer del 2006, i que duia per lema 'Som una Nació, tenim el dret a decidir'.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Arxivat a:
Política
Participació