Pseudomàfies i polítiques de l'habitatge al Vendrell

«D'entrada és imprescindible crear un cens d'habitatges buits»

| 01/03/2016 a les 13:02h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 01/03/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest mes de febrer el president d'una comunitat de propietaris es va acostar a l'Associació amb uns documents mitjançant els quals se l'informava que un pis de la seva comunitat havia passat a mans del banc. Estava molt nerviós, ja que havia pogut constatar com unes persones estaven entrant en l'esmentat pis. L'home no sabia què fer perquè «només» havia aconseguit que la policia aixequés acta de la gent que hi vivia i li havien dit que qui havia de moure papers era el propietari del pis, és a dir, el banc. La qüestió és que aquest pare de família, un associat des del començament, em va dir que si nosaltres podíem fer alguna cosa, que estava desesperat i que no sabia on anar.

En primer lloc, la meva tendència natural al diàleg per a la resolució de conflictes va tenir la culpa, vaig decidir anar a parlar amb els suposats ocupes. Quan vaig trobar el senyor en qüestió, ben acompanyat per uns individus als quals dubtaria de demanar un adreça, em va dir que havia signat un contracte. Així, confiant massa en les meves qualitats com a antic cinturó negre, vaig decidir demanar-li una còpia. Quan me la va mostrar vaig veure que l'arrendador no era el banc sinó un vell conegut del barri que havia estat llogant pisos que no eren seus en plena festa d'ocupacions incíviques.
Aquesta situació és una de les que hem viscut darrerament al barri del Tancat i, segurament, a tot el Vendrell. D'aquesta manera, amb els companys de l'Associació, vam començar a pensar com resoldre aquest nou problema.

D'entrada és imprescindible crear un cens d'habitatges buits. No pot ser que no sabem quants habitatges buits hi ha al Vendrell, segons l'Idescat més de 4.000, i quantes d'aquestes són propietat de la banca. Aquest seria un bon punt de partida, ja que ens dibuixaria la magnitud del problema que tenim al davant. En segon lloc, proposem atacar el problema estructuralment creant una Taula per l'Habitatge. Entenem que en aquesta taula hauríem d'estar-hi: administració municipal (afegint comarcal i autonòmica si cal), entitats financeres i associacions de veïns. Hauríem de fixar un calendari de treball per decidir què fem; destinem habitatges a lloguer social, les tapiem, les gravem amb una taxa... En aquest sentit, hem de dir que l'Ajuntament hi està treballant. Per exemple, s'han tapiat els baixos del Carrer Montsià 19-21 però entenem que va massa lent per tres motius:
a) Aquest és un problema de fa dues o tres legislatures i ara s'està començant a treballar.
b) Les disposicions legals vigents no ajuden gaire.
c) Estem atacant el problema conjunturalment però no estructuralment.

D'altra banda, cal dir que la de l'habitatge és una qüestió multidisciplinària i el bloc del carrer Montsià 11 n'és un exemple. Aquest edifici, que no ha estat acabat del tot, ha generat greus problemes d'humitat al bloc del costat, ja que les parets no estan prou impermeabilitzades. A més, presenta un estat de deixadesa lamentable, ja que han robat elements de la façana i, a sobre, l'aigua acumulada al pàrquing ha generat un plaga de rates que conviu diàriament amb els veïns del carrer. També, en aquest cas, l'Ajuntament està treballant i els tècnics municipals ja estan sobre el terreny però arribem massa tard.

Finalment, voldria afegir que algú vinculat a un altre que conec (que per cert no li agraden els llibres que li regalo) i d'altres que estan a les seves antípodes, van anomenar «feixistes» a les persones que tirem endavant l'Associació. En conseqüència, voldria aclarir, aprofitant aquestes línies, que l'Associació de Veïns Tancat III mai ha demanat que es quedin famílies al carrer i hem acceptat les ocupacions cíviques de pisos buits que compleixin tres conceptes: protocolitzades, temporals i amb voluntat manifesta d'integració al barri.

Per a acabar, mentre escric aquestes línies, una veïna m'ha comentat que existeixen noves ocupacions al Carrer Alt Camp. Cal que ens posem tots a treballar més de pressa. Teniu la mà estesa de l'Associació de Veïns. Endavant!

També us pot interessar

 

COMENTARIS

festival del humor
Anònim, 02/03/2016 a les 19:24
+1
-0
Així, confiant massa en les meves qualitats com a antic cinturó negre, vaig decidir demanar-li una còpia. Quan me la va mostrar vaig veure que l'arrendador no era el banc sinó un vell conegut del barri que havia estat llogant pisos que no eren seus en plena festa d'ocupacions incíviques.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Àlex Duque
Politòleg, empleat públic de la Generalitat i delegat sindical de CCOO. Simpatitzant d'ICV. President de l'Associació de Veïns Tancat III
Prop de 5.000 persones demanen la llibertat per a Sànchez i Cuixart a Tarragona | Jonathan Oca
Jonathan Oca
01/01/1970
Des de la plaça Imperial Tarraco s'ha demanat al Govern que aixequi la suspensió de la declaració d'independència
Els advocats Ramon Setó (centre) i Ramon Maria Sans (dreta) i un dels ferits durant l'1-O, Sergi Albarran | ACN
01/01/1970
Els advocats habiliten una adreça de correu per atendre consultes i es desplaçaran a municipis afectats del territori
La plaça del Mercadal de Reus plena de gom a gom per la concentració del 3-O | Jordi Sánchez Benet
01/01/1970
Tindrà lloc aquest vespre, a les 20 h, davant les seus d'Òmnium Baix Camp i de l'ANC Reus
La plaça del Cinc d'Oros, plena en solidaritat amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Adrià Costa
01/01/1970
Unes 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han omplert un tram de la Diagonal per exigir que els presidents de l'ANC i Òmnium Cultural surtin de la presó | Alcoberro assegura que estan "disposats a continuar la lluita des de la presó" i Marcel Mauri recorda que ni el franquisme es va atrevir a engarjolar el president d'Òmnium
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el referèndum
 00:09 VÍDEO Joan Mena dóna una lliçó a C's sobre l'escola catalana: «Vostès van néixer per dividir». El diputat d'En Comú Podem al Congrés deixa en evidència Toni Cantó en una contundent intervenció a la cambra espanyola.
 23:34 Més de 2.000 persones il·luminen la Porxada de Granollers per la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Crònica de Jaume Ventura.
 23:29 Desenes de persones es concentren davant la delegació del govern espanyol a Barcelona. Els manifestants protesten per l'empresonament de Sànchez i Cuixart i en demanen el seu alliberament. 
 23:07 VÍDEO Barcelona recupera el «Què volen aquesta gent», el cant contra la repressió franquista. Desenes de persones han entonat el cant que l'any 1968 va composar Maria del Mar Bonet.
 23:01 «La Razón» intenta trolejar el vídeo de «Help Catalonia» d'Òmnium. El diari espanyol publica una piulada animant els seus lectors a boicotejar el vídeo a YouTube.
 23:01 La plaça de Prim de Reus queda petita en la concentració per rebutjar l'empresonament de Cuixart i Sànchez. Més de 5.000 persones han exigit democràcia i l'alliberament dels presidents d'Òmnium i de l'ANC. Per Jonathan Oca. 
 22:44 GALERIA DE FOTOS Concentració multitudinària a Sabadell per l'alliberament de Cuixart i Sànchez; fotografies de Juanma Peláez. 
 22:27 Les espelmes s'encenen al Berguedà contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart. Centenars de persones criden a Berga per demanar la llibertat dels presidents d'Òmnium i l'ANC.
 22:25 Unes 18.000 persones es manifesten a Lleida per exigir la llibertat de Sànchez i Cuixart. Els participants, molts amb espelmes a la mà, han expressat el seu rebuig a l'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium, als quals han qualificat de "presos polítics".
 22:03 CRÒNICA Primer suport multitudinari del carrer a la llibertat de Sànchez i Cuixart; per Sara González, Isaac Meler, Oriol March i Roger Tugas.
 21:45 
 21:44 Els carrers del Pallars s’omplen de llum per exigir la llibertat de Sànchez i Cuixart. Les places i els carrers de les poblacions pallareses es tornen a omplir, aquest cop amb espelmes. Crònica de Jordi Ubach. 
 21:42 Fins a 15.000 persones marxen de la plaça de la Constitució cap a la de la Independència a Girona. Crònica de Xavier Borràs. 
 21:40 CRÒNICA Unes 5.000 persones demanen des de Terrassa la llibertat de Sànchez i Cuixart. El raval de Montserrat s'ha omplert d'espelmes, cassoles i cartells contra l'empresonament dels presidents d'Òmnium Cultural i l'ANC. Per Albert Prieto. 
 21:37 Les places del Baix Montseny d'omplen en solidaritat amb Sànchez i Cuixart. A les places dels municipis s'ha reclamat la llibertat dels dos empresonats.
 21:29 Els manifestants envolten d'espelmes la plaça de Francesc Macià per demanar la llibertat de Cuixart i Sànchez.
 21:37 Concentracions massives davant els ajuntaments ebrencs contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart.
 21:20 Els manifestants de Barcelona es comencen a dissoldre, després de pràcticament dues hores de mobilització. Hi han participat 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana.
 21:17 Els manifestants reunits a Barcelona canten "Els Segadors".
 21:15 "Avui no parlem de full de ruta, ni de 155: avui parlem de democràcia i de llibertat", assegura Camil Ros, secretari general de la UGT. Segons Javier Pacheco, el seu homòleg de CCOO, el poble de Catalunya està "donant una lliçó" sobre com gestionar el conflicte polític.
 21:16 
 21:13 Una cinquantena de persones s'han congregat a la Plaza del Sol de Madrid per demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart.
 21:12 Miquel Buch, president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM): "Després de les detencions, l'únic camí que hi ha és la independència".
 21:13 
 21:06 Els congregats a Barcelona porten cinc minuts en silenci des que han acabat els parlaments de l'ANC i Òmnium Cultural. Només crits a favor de la independència i el cant de Què volen aquesta gent han irromput en la calma general.
 21:07 CRÒNICA La plaça Major de Vic s'il·lumina per demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart; per Carles Fiter.  
 21:05 "Per tot plegat, avui i aquí volem deixar clar que les mesures decretades per l'Audiència Nacional espanyola no només són injustes sinó que també són il·legals. Per tant, demanem la llibertat immediata de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. No demanem clemència. Exigim justícia", conclou el manifest entre els aplaudiments del públic.
 21:05 Més de 1.000 persones omplen Olot per la llibertat dels presos i per la república; crònica de Xavier Borràs.
 21:04 "Som un sol poble unit i conjurat per blindar la democràcia i la llibertat. Encara no han entès que això no va de noms propis. Aquest procés neix del poble i així seguirà sent. El mandat democràtic de l'1 d'octubre és inepel·lable i més vigent que mai", llegeix Sílvia Bel davant de les 200.000 persones congregades.
 21:04 ÚLTIMA HORA Unes 200.000 persones es concentren a la Diagonal de Barcelona en contra de l'empresonament de Sànchez i Cuixart. 
 21:04 "L'objectiu final és desactivar les entitats sobiranistes, que representen més de 100.000 socis, i així justificar una repressió indiscriminada contra tota la societat civil", recalca el document de les entitats.
 21:03 "No ens cansarem de dir-ho. Les entitats no hem comès cap delicte. Jordi Sànchez no ha comès cap delicte. Jordi Cuixart no ha comès cap delicte. Si empresonen els dos Jordis, ens empresonen a tots", assegura el manifest.
 21:02 L'actriu Sílvia Bel llegeix el manifest de la concentració: "L'Estat espanyol ha tornat a creuar una línia vermella en qualsevol democràcia a l'Europa del segle XXI. Empresonar els presidents d'Òmnium Cultural i de l'Assemblea Nacional Catalana per manifestar-se pacíficament és un gran error, que posa en risc els valors democràtics que crèiem que eren la base de la Constitució de 1978".
 21:00 Segons la Guàrdia Civil, 200.000 persones s'han congregat aquest dimarts a la Diagonal de Barcelona per reclamar la llibertat de Sànchez i de Cuixart.
 20:59 VÍDEOS Més de 3.000 persones omplen la plaça Doctor Robert de Sabadell per exigir l’alliberament de Cuixart i Sànchez; per Albert Segura. 
 20:57 El portaveu d'Òmnium: "Ni tan sols el franquisme va tenir la barra de tancar el president de l'entitat a la presó". "Hem de sortir al carrer per defensar la democràcia i el que vam decidir l'1-O. Això ningú ens ho podrà prohibir mai", recalca.
 20:57 VÍDEO "Llibertat!", la plaça de l'Ajuntament de Ripoll s'omple per reclamar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Per Xevi Pujol. 
 20:56 Prop de 5.000 persones exigeixen la llibertat de Cuixart i Sànchez a Tarragona. Des de la plaça Imperial Tarraco s'ha demanat al Govern que aixequi la suspensió de la declaració d'independència. Per Jonathan Oca. 
 20:56 "Estem fotuts però determinats. La revolució democràtica que vam començar al carrer acabarà també al carrer", assegura Mauri. "Han tancat a la presó dues veus de diàleg, pau i democràcia", destaca.
 20:55 Mauri: "Som aquí per demanar l'alliberament dels presidents d'Òmnium i de l'ANC. Mentre els Jordis siguin a la presó, qualsevol dels que som aquí pujarem dalt de l'escenari".
 20:53 Alcoberro diu que, per cada "represaliat", s'aixecaran "cinc veus més" a favor de la democràcia i de la República. Li agafa el relleu Marcel Mauri, d'Òmnium Cultural.
 20:51 "Per moltes persones que ens empresonin, sempre tindrem relleu. Tenim una magnífica pedrera, que és el poble de Catalunya", insisteix Alcoberro, interromput constantment per crits d'independència i de "no tinc por".
 20:50 "L'empresonament és una peça més de la deriva antidemocràtica del govern espanyol", lamenta el vicepresident de l'ANC. Avisa que no admetran que es segueixin conculcant drets com el de reunió o el d'associació.
 20:49 El vicepresident de l'ANC sosté que Sànchez i Cuixart són presos polítics i "hostatges del regne d'Espanya".
 20:48 Alcoberro: "Poden passar quatre anys a la presó sense que s'hagi produït el judici. Si algú dubtava, queda clar que el poder judicial del regne d'Espanya no és independent ni imparcial".
 20:47 "Estan forts i segurs, tenen el coratge i la moral elevada. Disposats a continuar la lluita des de la presó", assegura Alcoberro.
 20:43 El secretariat de l'ANC i la junta d'Òmnium Cultural ja són a l'escenari. Agustí Alcoberro, vicepresident de l'Assemblea, transmet "l'escalf" de Sànchez i Cuixart als manifestants, que criden: "Llibertat, llibertat!".
 20:42 
 20:37 Demanen al secretariat de l'ANC i la junta d'Òmnium Cultural que pugin a l'escenari organitzat a la confluència entre la Diagonal i el Passeig de Gràcia.
 20:40 
Entrades anteriors »
01/01/1970
La primera ministra britànica truca el president del govern espanyol i li deixa clar que, segons el Regne Unit, el referèndum de l'1-O no va ser legal