Per què Som Poble vam votar «no» a la proposta de pressupostos 2016?

«Els pressupostos no són únicament un document econòmic sinó que són, principalment, una eina política»

| 19/02/2016 a les 09:29h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 19/02/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ahir dimarts 16 de febrer, a les 18.00 hores, es va realitzar el debat per l'aprovació inicial del pressupost de l'Ajuntament del Vendrell per aquest any 2016.

Des de Som Poble vam votar en contra de la proposta presentada per l'equip de govern (PSC, CDC i ERC), tal com es va decidir en l'assemblea oberta que vam realitzar el passat divendres al Casal Popular Joan Mallofré. Aquest posicionament es basava en múltiples motius que intentaré resumir tot seguit.

Ens trobem amb uns pressupostos que, tal com ens han acostumat els diferents equips de govern que han gestionat el nostre municipi durant les darreres dècades, és poc transparent. Uns pressupostos que presenten 52 partides, 52!, per un valor de més 800.000 euros, sota el títol genèric d'«Altres despeses» o «Altres despeses diverses» que requeriran una tasca important d'arqueologia econòmica saber exactament en què es gasten aquests diners.

Uns pressupostos que són el reflex d’alguns acords aprovats durant els darrers mesos amb els que estem en desacord i que hem votat anteriorment en contra. I no hi vam votar en contra per simple estètica, o per simple postureig, sinó per consciència, perquè eren acords que enteníem que no responien a les necessitats del municipi i dels vendrellencs i vendrellenques, perquè eren decisions que consideràvem que no s’ajustaven a la realitat econòmica i social actual i de la nostra vila.

Uns pressupostos que reflecteixen la nova pujada de l'IBI aprovada per l'equip de govern durant l'aprovació de les ordenances fiscals d'enguany. Una pujada que preveu un augment d'uns 400.000 euros en els ingressos d'aquest impost i que, no tenim cap mena de dubte, hauríem pogut estalviar a la ciutadania amb una gestió eficient dels recursos públics hauria estat innecessària.

Ens trobem amb uns pressupostos que destinen gairebé 600.000 euros, gairebé 100 milions de les antigues pessetes, a partides relacionades amb els sous dels membres de l’equip de govern, amb les dietes i les indemnitzacions per assistir als plens i altres reunions dels regidors i regidores i amb les subvencions que rebem els Grups Municipals.

Per tal que tothom es pugui fer una idea de la magnitud de la xifra: l’equip de govern gastarà en partides relacionades amb els càrrecs polítics i els partits polítics l’equivalent al 47% del que preveu destinar a inversions per aquest any.

Parlem de les inversions. Hem d'invertir però prioritzant aquelles inversions que, o bé poden comportar un estalvi econòmic a curt i llarg termini, o aquelles inversions que poden comportar una revitalització econòmica de la vila, aquelles que apostin per reforçar els serveis socials de la nostra vila, o aquelles que comportaran un benefici pels vendrellencs i vendrellenques durant un període llarg de temps. I la realitat és que una part important de les inversions proposades i previstes per l'equip de govern per enguany no responen a aquests criteris.

Per un costat, descobrim que de l'1.200.000 euros reals pressupostats, 227.732,77 euros es destinen a l’adquisició d’un solar. Un solar situat a l'avinguda Palfuriana, just sota d'on es troba l'Hotel Natura Park, a prop de la plaça Germans Trillas. Un solar que es va comprar l'any 2008, just esclatada la bombolla immobiliària, per uns 3 milions d'euros, gairebé 500 milions de les antigues pessetes. Una barbaritat! Un solar que està catalogat com a zona verda i que es va acordar amb el propietari pagar cada any aquests gairebé 230.000 euros anuals fins a l'any dos mil vint-i-pico i que a cada vendrellenc ens haurà costat 80 euros. Considerem que aquest deute és il·legítim, ja que s'estan destinant uns recursos públics a una compra que no respon al benefici de la població i hipotecant, durant molts anys, la capacitat d'inversió del nostre ajuntament. De fet gairebé el 19% del que l'Ajuntament destinarà a inversions aquest 2016, es destinarà a la compra d'aquest solar.

Continuant amb les inversions ens trobem que l'equip de govern vol destinar 400.000 euros, el 33% del que es destinaran a inversions, a la realització d'un pàrquing asfaltat a la zona del Botafoc, just al costat de la Riera de la Bisbal. A un espai que el vigent Pla General d'Ordenació Urbana dóna la qualificació urbanística, de parcs i jardins, és a dir, una zona verda. L'any 2007 es va aprovar una modificació puntual permetent en una franja d'aquest terreny que el subsòl es dediqui a aparcament. Un aparcament que en tot cas hauria de ser soterrat i amb una superfície inferior als 4.000 metres quadrats.

És cert que la Llei d'Urbanisme permet que «de manera temporal i esporàdica» un terreny es pugui ocupar per altres usos, sempre i quan sigui per a la prestació de serveis públics, entre ells l'aparcament públic. Aquest mateix article, deixa ben clar però que l'autorització d'aquest ús provisional no comporta l'incompliment de l'obligació de destinar els terrenys a les finalitats determinades pel plantejament urbanístic.

Però hem de tenir en compte que les obres d'urbanització del Botafoc van finalitzar el 2008 i que des d'aleshores el seu ús ha estat el d'aparcament. Per tant, difícilment es pot justificar que aquest ús s'hagi donat de forma esporàdica o de forma temporal, tal com diu la llei. Més aviat amb aquesta obra que projecta l'equip de govern, tenim la sensació que es vol donar a aquest terreny que no serà provisional saltant-se així la normativa urbanística.

A més a més cal recordar que, per més inri, que el passat 24 de desembre, no fa ni dos mesos, en aquest ple vam aprovar definitivament el Pla de Mobilitat 2015-2020. En el document D4 d'aquest Pla es presenten diverses propostes en referència a la situació de les zones d'aparcament del municipi:

— Es proposa la cerca d'alternatives a les places d'aparcament en zones qualificades de zones verdes per tal de restaurar-les com a tal en un termini de 4 a 6 anys. Entre elles la zona del Botafoc on es vol fer el pàrquing.

— Aquest Pla de Mobilitat també proposa una sèrie d'ubicacions per a nous aparcaments públics de dissuasió. I proposen fer un pàrquing al Botafoc, però just a la part de dalt del terreny catalogat com a zona verda.

— El mateix Pla també estableix la redacció d'un Pla d'Aparcaments Municipal que sigui coherent amb les determinacions del propi Pla de Mobilitat i que incorpori un estudi exhaustiu de la demanda d'estacionament i sobre la viabilitat tècnic-econòmica de la implantació dels diferents emplaçaments.

I per acabar, en el mateix ple també es va aprovar l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integral per participar en la convocatòria dels fons FEDER. El document establia l'eix de la Riera de la Bisbal com un dels dos eixos urbans que han d'articular i cohesionar el nucli del Vendrell. Estableix, a més a més, que al voltant d'aquests dos eixos les actuacions han de prioritzar, entre diferents aspectes, les àrees verdes.

És a dir, estem parlant que per un costat, l'equip de govern es vol saltar les propostes d'un Pla de Mobilitat, realitzat amb la participació de molts veïns i veïnes i de personal tècnic, quan ni fa ni dos mesos que va ser aprovat de forma definitiva pel ple municipal. De què serveix fer processos participatius si després l'equip de govern no compleix el que proposa?

I per altra banda, com podem gastar 400.000 euros en realitzar un projecte en un terreny on el nostre propi ordenament urbanístic no permet que es faci? En un terreny on el nostre Pla de Mobilitat esmentat estableix que, i també la Llei d'Urbanisme, haurem de revertir al seu ús com a zona verda en un termini de 4 a 6 anys? En la situació econòmica que pateix el nostre municipi volem gastar 400.000 en un projecte que ens haurem de carregar en un termini de temps relativament curt, sense comptar amb el que ens costarà retornar aquest espai a zona verda? Nosaltres tenim clar que no.

Els pressupostos no són únicament un document econòmic sinó que són, principalment, una eina política. Una eina on l’Ajuntament indica quines són les seves prioritats, on vol incidir més, cap a on vol anar...i tenim ben clar que aquests són uns pressupostos continuistes amb la gestió de les darreres dècades. Tenim la sensació que l'equip de govern no té un projecte o un model de ciutat clar. O que com a mínim allò que de paraula expressen públicament no coincideix després amb el que després fan.

Com es pot dir de forma continuada, per exemple, que hem d'apostar per transformar els barris marítims en un dels motors econòmics de la nostra vila, potenciant un model de turisme de qualitat i en canvi destinar únicament 50.000 a inversions en aquests barris? De què serveix invertir 80.000 en promoció turística, com va recordar ufanosa la Sra. Eva Serramià si no invertim de forma prioritària en recuperar la dignitat dels nostres barris. Què promocionarem? El Brisamar? El Parc Tabaris?

Deia l'alcalde que l'equip de govern ha de prioritzar i que amb el Pla d'Ajust i la situació econòmica actual el marge de maniobra és limitat. Li vam recordar que té tota la raó, però que és una decisió política prioritzar en un àmbit o en un altre. És una decisió política que destinin més diners, 60.000 euros, a subvencionar els partits polítics amb representació al consistori, que a la inversió als barris marítims. És una decisió política destinar més diners a subvencionar els partits polítics que a les subvencions per ajudar a pagar l'IBI a les persones amb menys recursos (40.000 euros).

Uns pressupostos que ells qualifiquen de socials. I és cert, han destinat 200.000 euros més als serveis socials municipals. Però és cert que estan incomplint un acord de ple pel camí.

Si ho recordeu, després d'una campanya molt crítica de denúncia realitzada des de Som Poble, vam aconseguir eliminar els càrrecs de confiança de l'Ajuntament. El passat 1 d'octubre és a debatre al ple una moció que demanava destinar els diners que ens havíem estalviat a reforçar l'estructura de serveis socials. Durant el debat es va aprovar una esmena que establia que, abans de destinar tots aquests diners sense saber si en calien tants, o si calien menys, o si en calien més, que es realitzés un informe que digués quines eren les mancances i la necessitat de recursos dels serveis socials municipals, i que les quantifiqués per tal de tenir-ho en compte de cara a l'aprovació de pressupostos. Aquesta proposta es va aprovar per unanimitat i l'alcalde va assegurar que estaria fet abans del debat pressupostari.

Un mes després, i en l'àmbit de les negociacions de les ordenances fiscals, l'equip de govern va acordar amb Podemos la seva abstenció al debat de les mateixes, fet que assegurava l'aprovació de la proposta del govern, a canvi de destinar 200.000 euros a ajuts per ajudar a pagar l'IBI a les famílies més necessitades.

I a partir d'aquí l'equip de govern es va «oblidar» de l'informe acordat per unanimitat amb totes les forces polítiques amb representació. Primer ens van fer arribar un pla estratègic que, òbviament, no tenia res a veure amb el que s'havia acordat, i posteriorment, tot just fa poques setmanes, se'ns va fer arribar un nou document després de les queixes d'alguns dels partits. Un nou informe que tampoc tenia res a veure amb el que s'havia acordat, sinó que bàsicament explicava i justificava a què es destinarien els 200.000 euros acordats amb Podemos. Un informe que no establia la necessitat de contractació de nou personal quan en converses amb el cap d'aquest departament mantingudes aquest estiu, ens va assegurar que la principal necessitat de l'àrea era la contractació de més personal més que la de més diners. Un informe fet a mida per justificar una decisió política.

És a dir, que l'equip de govern destinarà més diners als serveis socials municipals, sí. Però continuarem sense saber quines són les necessitats reals de recursos del mateix departament.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Interessant reflexió
Antonio Garcia Leal , 19/02/2016 a les 21:02
+1
-1
Interessant reflexió senyor Suan sobre els pressupostos, en algunes cosses estarien d'acord i en altres no.

Parla vostè de l'aparcament de ens ha costat 3 milions d'euros, i estic d'acord amb que es desproporcionat el cost, fins i tot massa car diria jo, però que ens proposa, deixem de pagar?.

Pel que fa a la seva denuncia sobre la falta d'un informe que avali els diners destinats a serveis socials, estic d'acord, però heu aconseguit que 200.000 € vagin a serveis socials, en comptes d'anar a la butxaca d'un càrrec de confiança, això es millor que res, encara que l'entec.

Parla de l'inversió en l'aparcament de el Botafoc, i del pla de mobilitat, no el vaig veure mai a les reunions del pla de mobilitat a les que jo vaig assistir, ni el dimecres a la reunió del pla, defensant això. Estaria be que hi vagi de quan en quan a dir-lo.

Pel que fa a les inversions a les platges, jo com a representant veinal ja li dic aquí ni 5 ni 10 ni 100 tots volem inversions en els nostres barris que els millorin, si ells les tenen, per que nosaltres no. Per lo tant crec mes coherent que facin uns pressupostos participatius.
I pel que fa a les platges, primer han de fer, es acabar amb les inundacions crec jo, que això es vergonyós.

I la seva posició respecte, als diners que es gasten del erari en els partits polítics, jo tinc l'opinió que el moviment es demostra caminant i per això el millor que pot fer es renunciar als cales que li paga l'administració en benefici de els serveis socials per exemple o crear una beca menjador pagant, o beques per llibres, no es tan difícil, l'únic que es necessita es tenir voluntat de fer-ho.

I en general li diré, la política local son els problemes de la vida cotidiana de la gent.

Rebi una salutació.

Antonio Garcia Leal
Secretari del Tancat III



FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Rubén Suan
Regidor Portaveu del Grup Municipal Som Poble-CUP-PA i militant de la CUP del Vendrell
Alcaldes compromesos amb el referèndum | AMI
01/01/1970
Les dues entitats demanen que el text s'aprovi en plens municipals els propers 23, 24 o 25 d'octubre
Pancarta a favor de la democràcia a TV3 | TV3
01/01/1970
"Considerem que és del tot inadmissible, que atempta contra la llibertat de premsa i d’informació"
Una càrrega policial a la plaça Imperial Tarraco l'1-O | Jonathan Oca
01/01/1970
En una entrevista en un programa de la BBC també assegura que l'ús de la força va ser "provocat"
Carles Puigdemont i Mariano Rajoy en una trobada a la Moncloa | Moncloa
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i l'aplicació de l'article 155
 17:21 Catalunya ha creat vuit cops més empreses el 2017 que les que han marxat per l'1-O, per Roger Tugas.  L'increment net de 9.524 societats fins al setembre supera de llarg el miler que canvia la seva seu a partir del referèndum. Un document del Govern justifica que aquest trasllat no afecta directament a l'ocupació o la tributació a la Generalitat.
 17:02 
 16:24 L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha reclamat aquest diumenge “proximitat perquè la població catalana se senti satisfeta”. Tot i així, ha matisat que no li pertoca valorar decisions de l’Estat, en referència a l'article 155 i ha apel·lat a l'estima dels madrilenys als catalans per ser "vincle" mitjançat el "diàleg" per resoldre el problema. I que "els catalans trobin molt satisfets amb el marc jurídic que decideixin", ha finalitzat. 
 16:07 L'Estat prepara els seus «homes de negre» per intervenir Catalunya, per Pep Martí. Qui és qui en la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris que presideix Sáenz de Santamaría i que tindrà un paper decisiu en l'execució de l'article 155.
 15:04 El Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya s’ha sumat a les mostres de rebuig de l’aplicació de l’article 155. Ho ha manifestat en una piulada, també ha carregat per la intervenció dels mitjans de comunicació públics catalans i ha condemnat “aquest atac a la llibertat d’expressió”. 
 15:03 Raül Romeva a l'acte d'homenatge als republicans que van ser executats a Barcelona durant el franquisme: "La república no és una opció, és una absoluta necessitat de supervivència".
 14:42 L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) promouen als ajuntaments mocions de rebuig a l'aplicació de l'article 155. 
 14:31 L'expresident valencià Alberto Fabra, entre els senadors de la comissió que estudiarà l'aplicació del 155. Juntament amb altres 14 senadors del PP, entre els quals Xavier García Albiol, decidirà de quina manera es realitza l'aplicació d'aquest article a Catalunya.
 14:25 CCOO denuncia la presència de "policia camuflada" entre els treballadors de TVE a Sant Cugat, lamenta que no se'ls hagi informat i demana que marxi. 
 14:03 VÍDEO Un emotiu cant dels Segadors enceta aquest diumenge la diada castellera de Santa Úrsula de Valls, presidida per una pancarta amb el lema: "Defensem les institucions catalanes".
 13:48 VÍDEO Les dones de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart expliquen com estan vivint l'empresonament de les seves parelles, i lamenten que encara no els hagin pogut veure en persona a Soto del Real. 
 13:08 El vicesecretari de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto, ha retret al lehendakari, Iñigo Urkullu, el suport mostrat al Govern, "que està donant un cop a la democràcia", i ha lamentat que posi "en risc l'estabilitat del País Basc". Maroto li ha reclamat que "torni a la responsabilitat" i no es deixi contagiar per "aires de ruptura". Maroto ha participat aquest diumenge en un acte de partit al Kursaal de San Sebastian.
 12:38 El portaveu del Govern, Jordi Turull, afirma que les eleccions «ara mateix no estan sobre la taula», i diu que cal defensar "a ultrança" les institucions i culminar el mandat de l'1 d'octubre.
 12:13 La defensa de Cuixart aporta proves de la seva acció «pacífica» i de mediació policial. El recurs presentat per l'advocada Montserrat Roig també recull que no hi ha risc de fuga, com en el cas del major dels Mossos, José Luis Trapero.
 12:13 El coronel de la Guàrdia Civil Manuel Sánchez Corbí relaciona la «kale borroka» de l'època d'ETA amb la situació de Catalunya.
 12:08 El ministre Alfonso Dastís, sobre les càrregues policials: "Moltes de les imatges són falses".
 En una entrevista en un programa de la BBC també assegura que l'ús de la força va ser "provocat".
 11:49 COMUNICAT NacióDigital rebutja l'aplicació de l'article 155 contra els mitjans públics catalans. "Considerem que és del tot inadmissible, que atempta contra la llibertat de premsa i d’informació".
 11:38 L'exministra del PSOE María Antonia Trujillo fomenta amb un tuit el boicot a les empreses catalanes. Un fet que genera una allau de reaccions a la xarxa. 
 11:36 Viatge a les entranyes dels «comuns»: el naixement de Catalunya en Comú pren forma de llibre. Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González relaten en "El part dels comuns" (Edicions Saldonar) la gestació de la formació liderada per Xavier Domènech a través d'una dotzena de testimonis.
 11:15 L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, demana per carta a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies que es posin en marxa mecanismes perquè els municipis puguin participar en una reforma constitucional.
 11:08 L'aplicació del 155 posa de nou en risc la cohesió del PSC, per Sara González. Un sector del partit, entre ells l'alcaldessa Núria Parlon, lliura un pols a la direcció d'Iceta perquè no doni suport a la suspensió de l'autogovern de Catalunya. El primer secretari confia que un gest de Puigdemont d'última hora eviti les mesures dràstiques anunciades per Rajoy.
 10:37 Els Castellers de Berga alcen pilars per reclamar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a la diada que aquest dissabte van realitzar a la capital del Berguedà. 
 10:25 Ciutadans critica el discurs de Carles Puigdemont i assegura que el president de Catalunya "ja no té res a oferir". El partit d'Albert Ribera demana "recuperar l'autonomia, l'estabilitat i la convivència" i reclama "un nou Govern" que "pugui ser un interlocutor vàlid amb el conjunt d'Espanya". 
 09:59 Creen la figura del «piolín» caganer. L'empresa ja va posar a la venda caganers sobre el referèndum i la llibertat d'expressió.
 10:05 

Les Marxes de la Dignitat han convocat una concentració aquest diumenge, a partir de les 19 hores, a la Puerta del Sol de Madrid per exigir la llibertat "immediata i sense càrrecs" dels presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. La plataforma, que va organitzar multitudinàries mobilitzacions per demanar "pa, sostre i feina" per als més desfavorits, veu algunes semblances amb la seves reivindicacions: "Aquesta bàrbara repressió desfermada sobre un poble que només pretenia votar és la mateixa que es va exercir sobre les Marxes de la Dignitat al març de 2014".

 09:58 VÍDEO Pau Casals, a l'ONU: «I'm a catalan». El violoncelista va morir el 22 d'octubre de 1973, avui fa 44 anys. El recordem amb el seu emotiu discurs a l'ONU, més actual que mai.
 09:10 
 08:59 La ruptura de Colau amb el PSC pel 155: una amenaça difícil de fer efectiva, per Jordi Bes. L'alcaldessa de Barcelona pressiona els socialistes per evitar que avalin la suspensió de l'autonomia, però un trencament del pacte de govern faria encara més ingovernable l'Ajuntament. L'oposició no està disposada a facilitar-li la gestió, i Colau s'abocaria a arribar al 2019 sense haver acordat ni un dels quatre pressupostos del mandat.
 08:08 L'unionisme carrega contra el Barça. Albiol i Girauta critiquen a Twitter el suport del president blaugrana, Josep M. Bartomeu, a les institucions catalanes després de l'activació de l'article 155.
 07:41 L'alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, ha demanat al president de a Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que convoqui eleccions la propera setmana, informa Àlvar Llobet. En un missatge a les xarxes socials, el paer en cap ha indicat que aquesta decisió seria la millor manera de respectar les institucions d'autogovern.
 07:34 La resposta dels Mossos al govern espanyol per l'activació de l'article 155
 07:20 PORTADES La premsa espanyola aplaudeix el 115 que «rescatarà» Catalunya. Recull de les portades dels diaris de paper catalans i espanyols.
 07:03 El Secretari d'Organització del PSC de Manresa, Xavier Vera, plega pel suport del PSOE al 155.
 23:13 El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, considera que "el PSC no pot estar ni un minut més al govern de la capital de Catalunya", i demana que Colau reuneixi els grups contraris al 155 per trobar una sortida democràtica davant "el cop contra les institucions catalanes".
 23:06 Convergència Democràtica Aranesa alerta que el 155 paralitzarà «de facto» el govern aranès. El partit mostra el "total rebuig i condemna a la interpretació de la democràcia en aquests termes totalitaris".
 22:36 Catalá insta Puigdemont a actuar amb «responsabilitat» i avisa que la justícia és «eficaç». El ministre de Justícia critica Carme Forcadell per apuntar que l'aplicació del 155 sigui un "cop d'estat".
 22:30 Societat Civil Catalana (SCC) veu "positiva" la decisió del govern espanyol de recórrer a l'article 155 i reclama que s'apliquin "el més aviat possible les mesures per tornar a la normalitat institucional". L'entitat defensa que l'aplicació del 155 "garanteix l'autogovern de Catalunya i fa una crida a la convivència i la concòrdia".
 22:24 Un noi i una noia han estat detinguts a Barcelona per intentar agredir un agent de la Policia Nacional espanyola davant la delegació del govern espanyol. Els fets han passat minuts després de finalitzar-se la concentració en suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 22:20 El líder del PP català, Xavier García Albiol, acusa Carme Forcadell d'"apallissar" més de la meitat dels catalans pel tracte a l'oposició. També titlla de "provocació" que Puigdemont parli de vulneració de l'estat de dret per l'activació de l'article 155.
 22:09 DOCUMENT Puigdemont equipara Rajoy amb Franco i demana activar el Parlament per declarar la independència. Llegeix el discurs íntegre del president de la Generalitat.
 21:54 El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, veu "lògic" que una querella per rebel·lió contra Carles Puigdemont suposi "mesures cautelars severes".
 21:52 ÀUDIO Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio: «Seguirem treballant amb el mateix compromís i rigor».
 21:46 El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, considera que l'activació de l'article 155 suposa "un veritable cop d'estat contra un Govern i un Parlament legítims" que sempre han actuat a partir del principi democràtic i "emparats pel mandat popular" del 27-S i de l'1-O. "Ens pertoca defensar la democràcia i la República", ha defensat en declaracions a TV3.
 21:40 JxSí i la CUP pacten celebrar divendres el ple del Parlament que respondrà al 155 i que pot declarar la independència.
 21:35 Milers de lleidatans també surten al carrer en contra de la suspensió de l'autonomia catalana; per Àlvar Llobet.
 21:33 Milers de persones tornen a omplir el Mercadal de Reus per exigir l'alliberament dels "presos polítics"; explica Jonathan Oca.
 21:13 El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, equipara Rajoy amb Franco i demana activar el Parlament per declarar la independència; per Oriol March.
 21:11 L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, dimiteix de la direcció del PSOE després de l'aplicació de l'article 155; informa Sara González.
 21:09 Carles Puigdemont acaba el seu discurs amb un "visca Catalunya".
 21:07 
Entrades anteriors »
Xavier Graset i Laura Mitjans han conduït l’acte inaugural | Down Catalunya
01/01/1970
El periodista de TV3 Xavier Graset i la jove de Down Tarragona Laura Mitjans han estat els encarregats de conduir l’acte inaugural
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i l'aplicació de l'article 155
 17:21 Catalunya ha creat vuit cops més empreses el 2017 que les que han marxat per l'1-O, per Roger Tugas.  L'increment net de 9.524 societats fins al setembre supera de llarg el miler que canvia la seva seu a partir del referèndum. Un document del Govern justifica que aquest trasllat no afecta directament a l'ocupació o la tributació a la Generalitat.
 17:02 
 16:24 L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha reclamat aquest diumenge “proximitat perquè la població catalana se senti satisfeta”. Tot i així, ha matisat que no li pertoca valorar decisions de l’Estat, en referència a l'article 155 i ha apel·lat a l'estima dels madrilenys als catalans per ser "vincle" mitjançat el "diàleg" per resoldre el problema. I que "els catalans trobin molt satisfets amb el marc jurídic que decideixin", ha finalitzat. 
 16:07 L'Estat prepara els seus «homes de negre» per intervenir Catalunya, per Pep Martí. Qui és qui en la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris que presideix Sáenz de Santamaría i que tindrà un paper decisiu en l'execució de l'article 155.
 15:04 El Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya s’ha sumat a les mostres de rebuig de l’aplicació de l’article 155. Ho ha manifestat en una piulada, també ha carregat per la intervenció dels mitjans de comunicació públics catalans i ha condemnat “aquest atac a la llibertat d’expressió”. 
 15:03 Raül Romeva a l'acte d'homenatge als republicans que van ser executats a Barcelona durant el franquisme: "La república no és una opció, és una absoluta necessitat de supervivència".
 14:42 L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) promouen als ajuntaments mocions de rebuig a l'aplicació de l'article 155. 
 14:31 L'expresident valencià Alberto Fabra, entre els senadors de la comissió que estudiarà l'aplicació del 155. Juntament amb altres 14 senadors del PP, entre els quals Xavier García Albiol, decidirà de quina manera es realitza l'aplicació d'aquest article a Catalunya.
 14:25 CCOO denuncia la presència de "policia camuflada" entre els treballadors de TVE a Sant Cugat, lamenta que no se'ls hagi informat i demana que marxi. 
 14:03 VÍDEO Un emotiu cant dels Segadors enceta aquest diumenge la diada castellera de Santa Úrsula de Valls, presidida per una pancarta amb el lema: "Defensem les institucions catalanes".
 13:48 VÍDEO Les dones de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart expliquen com estan vivint l'empresonament de les seves parelles, i lamenten que encara no els hagin pogut veure en persona a Soto del Real. 
 13:08 El vicesecretari de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto, ha retret al lehendakari, Iñigo Urkullu, el suport mostrat al Govern, "que està donant un cop a la democràcia", i ha lamentat que posi "en risc l'estabilitat del País Basc". Maroto li ha reclamat que "torni a la responsabilitat" i no es deixi contagiar per "aires de ruptura". Maroto ha participat aquest diumenge en un acte de partit al Kursaal de San Sebastian.
 12:38 El portaveu del Govern, Jordi Turull, afirma que les eleccions «ara mateix no estan sobre la taula», i diu que cal defensar "a ultrança" les institucions i culminar el mandat de l'1 d'octubre.
 12:13 La defensa de Cuixart aporta proves de la seva acció «pacífica» i de mediació policial. El recurs presentat per l'advocada Montserrat Roig també recull que no hi ha risc de fuga, com en el cas del major dels Mossos, José Luis Trapero.
 12:13 El coronel de la Guàrdia Civil Manuel Sánchez Corbí relaciona la «kale borroka» de l'època d'ETA amb la situació de Catalunya.
 12:08 El ministre Alfonso Dastís, sobre les càrregues policials: "Moltes de les imatges són falses".
 En una entrevista en un programa de la BBC també assegura que l'ús de la força va ser "provocat".
 11:49 COMUNICAT NacióDigital rebutja l'aplicació de l'article 155 contra els mitjans públics catalans. "Considerem que és del tot inadmissible, que atempta contra la llibertat de premsa i d’informació".
 11:38 L'exministra del PSOE María Antonia Trujillo fomenta amb un tuit el boicot a les empreses catalanes. Un fet que genera una allau de reaccions a la xarxa. 
 11:36 Viatge a les entranyes dels «comuns»: el naixement de Catalunya en Comú pren forma de llibre. Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González relaten en "El part dels comuns" (Edicions Saldonar) la gestació de la formació liderada per Xavier Domènech a través d'una dotzena de testimonis.
 11:15 L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, demana per carta a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies que es posin en marxa mecanismes perquè els municipis puguin participar en una reforma constitucional.
 11:08 L'aplicació del 155 posa de nou en risc la cohesió del PSC, per Sara González. Un sector del partit, entre ells l'alcaldessa Núria Parlon, lliura un pols a la direcció d'Iceta perquè no doni suport a la suspensió de l'autogovern de Catalunya. El primer secretari confia que un gest de Puigdemont d'última hora eviti les mesures dràstiques anunciades per Rajoy.
 10:37 Els Castellers de Berga alcen pilars per reclamar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a la diada que aquest dissabte van realitzar a la capital del Berguedà. 
 10:25 Ciutadans critica el discurs de Carles Puigdemont i assegura que el president de Catalunya "ja no té res a oferir". El partit d'Albert Ribera demana "recuperar l'autonomia, l'estabilitat i la convivència" i reclama "un nou Govern" que "pugui ser un interlocutor vàlid amb el conjunt d'Espanya". 
 09:59 Creen la figura del «piolín» caganer. L'empresa ja va posar a la venda caganers sobre el referèndum i la llibertat d'expressió.
 10:05 

Les Marxes de la Dignitat han convocat una concentració aquest diumenge, a partir de les 19 hores, a la Puerta del Sol de Madrid per exigir la llibertat "immediata i sense càrrecs" dels presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. La plataforma, que va organitzar multitudinàries mobilitzacions per demanar "pa, sostre i feina" per als més desfavorits, veu algunes semblances amb la seves reivindicacions: "Aquesta bàrbara repressió desfermada sobre un poble que només pretenia votar és la mateixa que es va exercir sobre les Marxes de la Dignitat al març de 2014".

 09:58 VÍDEO Pau Casals, a l'ONU: «I'm a catalan». El violoncelista va morir el 22 d'octubre de 1973, avui fa 44 anys. El recordem amb el seu emotiu discurs a l'ONU, més actual que mai.
 09:10 
 08:59 La ruptura de Colau amb el PSC pel 155: una amenaça difícil de fer efectiva, per Jordi Bes. L'alcaldessa de Barcelona pressiona els socialistes per evitar que avalin la suspensió de l'autonomia, però un trencament del pacte de govern faria encara més ingovernable l'Ajuntament. L'oposició no està disposada a facilitar-li la gestió, i Colau s'abocaria a arribar al 2019 sense haver acordat ni un dels quatre pressupostos del mandat.
 08:08 L'unionisme carrega contra el Barça. Albiol i Girauta critiquen a Twitter el suport del president blaugrana, Josep M. Bartomeu, a les institucions catalanes després de l'activació de l'article 155.
 07:41 L'alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, ha demanat al president de a Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que convoqui eleccions la propera setmana, informa Àlvar Llobet. En un missatge a les xarxes socials, el paer en cap ha indicat que aquesta decisió seria la millor manera de respectar les institucions d'autogovern.
 07:34 La resposta dels Mossos al govern espanyol per l'activació de l'article 155
 07:20 PORTADES La premsa espanyola aplaudeix el 115 que «rescatarà» Catalunya. Recull de les portades dels diaris de paper catalans i espanyols.
 07:03 El Secretari d'Organització del PSC de Manresa, Xavier Vera, plega pel suport del PSOE al 155.
 23:13 El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, considera que "el PSC no pot estar ni un minut més al govern de la capital de Catalunya", i demana que Colau reuneixi els grups contraris al 155 per trobar una sortida democràtica davant "el cop contra les institucions catalanes".
 23:06 Convergència Democràtica Aranesa alerta que el 155 paralitzarà «de facto» el govern aranès. El partit mostra el "total rebuig i condemna a la interpretació de la democràcia en aquests termes totalitaris".
 22:36 Catalá insta Puigdemont a actuar amb «responsabilitat» i avisa que la justícia és «eficaç». El ministre de Justícia critica Carme Forcadell per apuntar que l'aplicació del 155 sigui un "cop d'estat".
 22:30 Societat Civil Catalana (SCC) veu "positiva" la decisió del govern espanyol de recórrer a l'article 155 i reclama que s'apliquin "el més aviat possible les mesures per tornar a la normalitat institucional". L'entitat defensa que l'aplicació del 155 "garanteix l'autogovern de Catalunya i fa una crida a la convivència i la concòrdia".
 22:24 Un noi i una noia han estat detinguts a Barcelona per intentar agredir un agent de la Policia Nacional espanyola davant la delegació del govern espanyol. Els fets han passat minuts després de finalitzar-se la concentració en suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 22:20 El líder del PP català, Xavier García Albiol, acusa Carme Forcadell d'"apallissar" més de la meitat dels catalans pel tracte a l'oposició. També titlla de "provocació" que Puigdemont parli de vulneració de l'estat de dret per l'activació de l'article 155.
 22:09 DOCUMENT Puigdemont equipara Rajoy amb Franco i demana activar el Parlament per declarar la independència. Llegeix el discurs íntegre del president de la Generalitat.
 21:54 El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, veu "lògic" que una querella per rebel·lió contra Carles Puigdemont suposi "mesures cautelars severes".
 21:52 ÀUDIO Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio: «Seguirem treballant amb el mateix compromís i rigor».
 21:46 El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, considera que l'activació de l'article 155 suposa "un veritable cop d'estat contra un Govern i un Parlament legítims" que sempre han actuat a partir del principi democràtic i "emparats pel mandat popular" del 27-S i de l'1-O. "Ens pertoca defensar la democràcia i la República", ha defensat en declaracions a TV3.
 21:40 JxSí i la CUP pacten celebrar divendres el ple del Parlament que respondrà al 155 i que pot declarar la independència.
 21:35 Milers de lleidatans també surten al carrer en contra de la suspensió de l'autonomia catalana; per Àlvar Llobet.
 21:33 Milers de persones tornen a omplir el Mercadal de Reus per exigir l'alliberament dels "presos polítics"; explica Jonathan Oca.
 21:13 El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, equipara Rajoy amb Franco i demana activar el Parlament per declarar la independència; per Oriol March.
 21:11 L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, dimiteix de la direcció del PSOE després de l'aplicació de l'article 155; informa Sara González.
 21:09 Carles Puigdemont acaba el seu discurs amb un "visca Catalunya".
 21:07 
Entrades anteriors »
Sáenz de Santamaría presdiex la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris a la Moncloa. | Europa Press
01/01/1970
Qui és qui en la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris que presideix Sáenz de Santamaría i que tindrà un paper decisiu en l'execució de l'article 155
La celebració de la Vella després de descarregar el pilar de 8 amb folre i manilles | ACN
01/01/1970
Descarrega un 4 de 9 sense folre i un pilar de 8 amb folre i manilles, a més de carregar un 4 de 10 amb folre i manilles i un 2 de 8 sense folre