Josep Fèlix Ballesteros (PSC): «No tinc la sensació d'assignatures pendents»

Entrevista a l'alcaldable del Partit Socialista de Catalunya en motiu de les eleccions municipals del 24 de maig

, Tarragona | 22/05/2015 a les 09:30h
Especial: Entrevistes als candidats de les eleccions municipals de Tarragona 2015
Arxivat a: Política, eleccions municipals 2015, Josep Fèlix Ballesteros, entrevista
Aquesta notícia es va publicar originalment el 22/05/2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Josep Fèlix Ballesteros, en el seient en què s'asseia el primer cop que va ser regidor amb l'alcalde Recasens, el 1983. Foto: Josep M. Llauradó


Trenta-dos anys després que Josep Fèlix Ballesteros posés el primer peu al Saló de plens, aquest diumenge 24 de maig opta a la reelecció com a alcalde de Tarragona. És el tercer cop que es presenta com a cap de llista i segons ha afirmat en més d'una ocasió serà el darrer. Ballesteros es considera satisfet de la seva obra de govern i és per això que tira pilotes fora en totes aquelles assignatures pendents que té la ciutat. Atribueix, sempre, la responsabilitat a la resta d'administracions, per la manca de compliment dels acords presos.

En una entrevista a TarragonaDiari.cat, diu comptar amb molts projectes i no tem que l'aparició de noves formacions polítiques li pugui passar factura. Tant en la confecció de la llista com en el seu posicionament nacional, la resposta és sempre la de provar de «governar per a tots els tarragonins». Per últim, no es planteja la hipòtesi en què l'Estat no pagués el seu compromís amb els Jocs del Mediterrani: «el govern que incompleixi ho pagarà molt car, no traurà mai més res a Tarragona», diu de manera contundent.

— Quines novetats presenta la candidatura respecte a fa quatre anys?
— La primera novetat que afecta a la llista és que per primera vegada a la història fem una llista cremallera, que es diu, home-dona-home-dona. Aquest és un compromís que jo vaig adoptar amb les dones de partit. Després, la marxa de cinc regidors i regidores actuals amb les que he tingut una relació extraordinària. La majoria, a petició pròpia, i els altres perquè han de fer altres carreres polítiques i la incorporació en els catorze primers llocs de cinc persones del partit i dos independents. La idea de fons és ampliar el partit, si un partit vol guanyar ha de superar les fronteres del que són estrictament els seus militants i els seus simpatitzants.

— El projecte és el mateix que al 2007?
— No, canvia molt. Hem aconseguit els objectius, això sí, els últims vuit anys, que és que la crisi enorme que estem patint afecti de manera menys dura a la gent que més dificultats té. Per tant, hem fet un esforç amb l'autobús, hem augmentat un 218% el pressupost de serveis socials, l'educació, les polítques d'ocupació no les hem baixat, tot i que la Generalitat les hagi baixat. És a dir, ens hem dedicat més del que el 2007 prevèiem a l'atenció social. I, després, hem fet el que ens vam comprometre a fer: aprovar el POUM, que l'alcalde Nadal no va ser capaç de tirar-ho endavant, posar en mans de la fiscalia el cas del Jaume I, i iniciar grans obres que quedaven eternament pendents. Com les escales mecàniques, hem recuperat la Chartreuse, crear el Teatre Tarragona, generar més del triple de les zones verdes que teníem. Fins i tot la inversió més gran que hem fet mai que és l'obra del Mercat, que està ja en la recta final.

— Quin serà el pressupost de campanya del PSC? El teniu quantificat?
— 53.000 euros. És la campanya més austera que hem fet mai. És més, no hem fet ni precampanya, no heu vist ni un cartell nostre penjat, ni un mupi, ni una pancarta... No heu vist res perquè ens sembla obscè gastar molts diners en campanya quan alguna gent de la societat ho està passant malament. Nosaltres ens presentem amb l'aval de la feina feta i que som gent de fiar.

— Tarragona és una ciutat molt dispersa i amb múltiples identitats i orígens. On creu que arriba millor el seu missatge?
— Si un vol ser alcalde, no es pot oblidar de cap racó de la ciutat, per tant, des de Tamarit, Ferran i la Mora, fins als interblocs de Sant Salvador, o Violant d'Hongria que és el carrer més llunyà de Sant Pere i Sant Pau, a Bonavista o als barris marítims i el centre de la ciutat. Afortunadament, hem obtingut la confiança majoritària de la gent i tenim un gruix de vots important a tot arreu, i a tots va adreçat el nostre programa. Si et deixes una part de la població, no guanyaries. A més, quan jo he estat alcalde he procurat governar per tota la ciutat i per tots els ciutadans, independentment d'on visquin.

— Històricament els millors resultats del PSC sempre han estat als barris de Ponent.
— Als barris i a l'Eixample Sud.

— L'aparició de noves formacions polítiques pot minvar els resultats de Ballesteros als barris de Ponent?
— No preveiem que afecti excessivament en clau local. Entre altres coses perquè aquestes forces han anat naixent fent el camí de l'anticorrupció, i a Tarragona segurament ens haurem equivocat en moltes coses però la gent no té la sensació que hi hagi deshonestedat o corrupció, més aviat tot el contrari. Per tant, aquesta esquerda no ens fa mal. I, entre el «nou» i el «vell», doncs tampoc, perquè la diversitat és molta. És evident que algunes d'aquestes formacions tindran una presència que ara no tenen però no desconfiguraran gaire el resultat de l'actual ajuntament.

— Què és el que ha quedat pendent d'aquesta etapa del govern Ballesteros?
— A mi m'hagués agradat fer la connexió amb el mar més aviat, la farem ara en els propers quatre anys, el que jo en dic tornar la mirada al mar. Connectar millor els barris amb el centre de la ciutat, i tenir acabat el Mercat que no és per culpa meva sinó per culpa dels que el van boicotejar el mes de juliol de l'any passat, una aprovació que ens ha endarrerit sis mesos.

— Són tres coses que depenen també d'altres administracions. Del programa amb què es van presentar i que siguin exclusivament responsabilitat municipal, hi ha res pendent?
— No. El Banc d'Espanya el que preteníem era salvar-lo i l'hem salvat, es veu que hi anaven unes oficines d'immigració de l'Estat, també hem fet la caserna de la Guàrdia Urbana que portava 15 anys en projecte, i l'acabament de la Tabacalera que no depèn de mi i depèn de la Generalitat i de l'Estat que han de fer el Museu Arqueològic i la Biblioteca Pública. Inclús en el cas de la Tabacalera, que jo em vaig comprometre a fer l'Arxiu Municipal, la Capsa de la Música i les oficines de Tarragona Impulsa estan fetes, funcionant i a més a més són un exemple de funcionament. Per tant, no tinc la sensació de grans assignatures pendents més enllà d'acabar l'obra del Mercat Central.

— Per sí sol, un ajuntament, quina capacitat d'actuació té en aquests moments?
— Els ajuntaments som l'administració més propera al ciutadà però alhora la més feble, perquè depèn d'altres recursos i d'altres administracions. Podem fer molt i de fet hem fet molt. Hem invertit prop de 300 milions d'euros d'obra pública en aquest període de vuit anys i som l'ajuntament que per càpita ha invertit més. Però ens ha faltat, és veritat, ajut i complicitat amb el tema del Museu Arqueològic, o del Teatre romà, de l'Estat amb els Jocs mediterranis, de l'aportació al Mercat i també de la via del tren i de l'A-27. O, de la Generalitat, la construcció de l'escola de l'Arrabassada o l'escola Ponent. Per tant, ens ha faltat aquesta implicació de l'Estat i de la Generalitat més decidida. És potser perquè sóc un alcalde socialista? No puc dir-ho, ho hauran de dir ells. En tot cas, no podran dir que he estat un alcalde deslleial institucionalment. Perquè qualsevol conseller, ministre o president ha estat molt ben tractat a Tarragona. Ens ha faltat que els nostres representants del PP i de Convergència i Unió en aquestes administracions lluitin més i defensin més Tarragona.

— Aquestes candidatures prometen la creació de llocs de treball.
— Ara promeses en veiem moltes, algunes amb frivolitat i buides de contingut. Jo ofereixo un projecte sòlid, derivat d'un projecte sòlid que hem acabat, i amb estabilitat i seguretat que allò que diem sabem que ho podem complir, que és la mateixa atenció social i la mateixa capacitat d'inversió. Quedaran dues coses, que són la Savinosa i la Ciutat de repòs i de vacances, que depèn de la Generalitat i que hauria d'haver estat ja en funcionament. És una vergonya que a tres anys de tancar-ho, a hores d'ara, la Generalitat no sap què ha de fer amb això.

— El govern municipal i l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros ha protagonitzat més d'una polèmica en relació al procés sobiranista. Quin serà el paper de l'Ajuntament de Tarragona en cas d'una Declaració Unilateral d'Independència?
— Doncs de compromís amb la legalitat, i a nosaltres la legalitat ens la dóna l'Estatut i la Constitució vigent, i la inserció a Europa. Jo dic, com Arzallus, que cada cop hem de mirar menys a Madrid i més a Brussel·les, és a dir, a la llarga hem de lluitar tots plegats perquè Europa sigui una Europa federal, que es trenquin les fronteres dels Estats-nació, i si els Estats-nació tradicionals perden força o desapareixen, qui guanya força, no com a noves fronteres sinó com a nodes de potenciar l'economia, són les euro-regions i les ciutats. I aquesta és l'Europa que jo vull, no entenc una Europa amb més fronteres. Jo mai he estat independentista, però sempre he estat molt respectuós amb qui pensi en la independència. La meva línia vermella és la legalitat.

— Tampoc ha estat en actes de Societat Civil Catalana. És per algun motiu?
— No, perquè si jo vull ser alcalde de tots els ciutadans, els ciutadans no em poden veure alineat amb uns o amb altres. Jo he actuat pensant en el conjunt de la societat, per damunt inclús de les meves pròpies sigles.

— L'Ajuntament de Barcelona comença a plantejar-se elevar el salari mínim de la ciutat perquè allà el cost de la vida és més alt. Creu que es pot viure amb 648,60 euros a Tarragona?
— Ni a Tarragona, ni a cap ciutat de Catalunya o d'Espanya que sigui digna. És un Salari Mínim Interprofessional totalment vergonyós, només cal pensar en el que tenen a França, Alemanya o qualsevol altre país mínimament potent d'Europa. No es pot viure i a més a més estem demanant no només a les nostres pròpies empreses sinó a les empreses que treballen amb nosaltres que el salari mínim sigui molt més alt que aquest perquè entenem que hem de donar exemple. Per tant, estic absolutament d'acord amb això, també estic d'acord amb què cal derogar la reforma laboral, i anar a buscar menys precarietat i més estabilitat.

— També en contra de la reforma laboral del Partit Socialista?
— No, la del Partit Socialista no va trencar la negociació col·lectiva i no va fer pràcticament gratis l'acomiadament. És a dir, aquesta última reforma laboral és la desregulació total del mercat laboral. Les dues primeres no van suposar això, de fet, no ho dic jo, ho han dit els sindicats.

— Els sindicats, de fet, reclamen la derogació de les dues reformes laborals.
— Sí, però de la última, la del PP. He estat parlant amb els dos.

— La ciutadania reclama cada cop més participació a les administracions. S'ha permès aquesta participació a l'Ajuntament?
— Tenim regidors de barri que estan en contacte permanent amb totes les associacions i entitats de cada barri, per tant amb tota la ciutat, hem creat més consells participatius que cap altra ciutat a Catalunya, taules periòdiques de treball sobre economia o amb les federacions d'entitats veïnals, reunions amb veïns com és el cas de la zona verda de Països Catalans o el cas amb Otto Zutz, sempre que hi hagut un conflicte amb sindicats... és a dir, el diàleg ha estat permanent i absolut. Hem fet de la participació un dels esquemes principals dels Jocs del mediterrani, 3.400 voluntaris. Per tant, jo crec que, modestament, sí. És perfectible, segur, fins i tot en un dels «marrons» més grossos d'aquesta ciutat que és el Jaume I hem fet un concurs d'idees amb un procés participatiu obert a tothom qui hi volgués participar. Finalment, hi han participat 259 persones, idees i propostes. En matèria de transparència, som el primer ajuntament que ha publicat en temps real el patrimoni i ingressos de tots els regidors i regidores. I quan et canvies el cotxe has de comunicar-ho immediatament perquè ho has publicat. I jo, a més a més, cada quatre anys he fet públic l'estat del meu patrimoni, els meus ingressos, inclús el saldo dels meus comptes. Ho faig de manera sistemàtica i davant de notari. 

— Hi ha qui considera el concurs d'idees com una eina política d'atac a un partit determinat.
— Això són paranoies, jo no faig cas de les paranoies. Jo he seguit un procés de molta coherència. El primer que vaig fer amb el pàrquing Jaume I quan em vaig trobar el desastre és encarregar una auditoria econòmica, de gestió, tècnica, i amb el resultat d'aquesta auditoria, feta per part de tècnics independents, donar compte als portaveus de tots els grups municipals i enviar-ho a fiscalia per si hi hagués responsabilitats. Fiscalia ho va passar als jutjats i fins a dia d'avui està en judici. Això ha implicat que, com que està en mans del jutge, no hi podem fer res. Vam fer nostra la proposta de fer un concurs d'idees, de manera seriosa amb unes bases consensuades amb les entitats que volien participar-hi i s'ha fet un procés amb garanties. 

— El proper 24 de maig la ciutadania votarà quins seran els seus representants polítics, tot i així el 25 de maig deixarà de decidir. La ciutadania té dret a conèixer els pactes postelectorals?
— Sí. Jo cada vegada que he pactat he exigit que es coneguin les condicions. Pacte no és quines cadires ens repartim, si sumem o no sumem, sinó si tenim un projecte de ciutat compatible, si les decisions que prenguem es prenen des de Tarragona i a Tarragona o es prenen des de Barcelona i Madrid i pensant en altres interessos, i finalment ha de ser transparent. De fet, el primer pacte el vam solemnitzar al pati de Jaume I amb tots els aspectes de l'acord amb Esquerra Republicana de Catalunya. I quan estàvem parlant a principi d'aquest mandat les converses amb el Partit Popular i Convergència i Unió explicàvem el contingut d'aquestes converses. Jo penso que no hi ha problema d'explicar a la gent que s'està parlant i de què s'està parlant.

— Per tant, encara no hi ha cap pacte tancat.
— De pactes, si és que cal, en parlarem després del 24 perquè sinó seria nepotisme i nosaltres hem de fer lectura del que diuen els ciutadans.

— La propera és la legislatura dels Jocs del Mediterrani. Hi ha prou diners per tirar-ho endavant?
— Si l'Estat aporta la seva part, entre 12 i 15 milions, i tant.

— I, si no els aporta, què és farà?
— És que no m'imagino que no els aporti. Primer, hi ha un acord entre institucions. Segon, hi ha un compromís de suficiència financera que jo presento a Turquia. I, a més, hi ha la voluntat expressada pel Govern, pel Congrés dels diputats i pel Senat per unanimitat d'ajudar els Jocs del Mediterrani. Si això no fos possible, el govern que no compleixi ho pagarà molt car a la ciutat de Tarragona, no traurà mai més res aquí.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Dons.....
Anònim, 24/05/2015 a les 11:00
+0
-0
.....si tens la sensacio de que no tens asignatures pendents, fes-to mira, perque demostra una vegada mes que ets larg de quimers i curts de fets.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Felip VI i la reina d'Espanya, en l'arribada a l'entrega dels premis Princesa d'Astúries | Casa Reial
01/01/1970
El rei apel·la a la "democràcia, les regles fonamentals i l'estat de dret" per donar suport a Rajoy en les hores prèvies a l'aplicació de l'article 155 | Jean-Claude Juncker, Donald Tusk i Antonio Tajani fan costat a l'Estat, carreguen contra "l'egoisme nacionalista" i sostenen que canviar fronteres "pot portar als inferns"
01/01/1970
L’espectacle de clown i teatre gestual ha estat premiat amb el guardó Zirkòlika de Circ de Catalunya 2016
Milers de formigues damunt la sorra de la Platja Llarga de Tarragona | Quim Castellví
01/01/1970
A diversos municipis del Camp de Tarragona s'ha pogut veure una gran quantitat d'aquests insectes
Felip VI i la reina d'Espanya, en l'arribada a l'entrega dels premis Princesa d'Astúries | Casa Reial
01/01/1970
El rei apel·la a la "democràcia, les regles fonamentals i l'estat de dret" per donar suport a Rajoy en les hores prèvies a l'aplicació de l'article 155 | Jean-Claude Juncker, Donald Tusk i Antonio Tajani fan costat a l'Estat, carreguen contra "l'egoisme nacionalista" i sostenen que canviar fronteres "pot portar als inferns"
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb les conseqüències de l'1 d'octubre
 21:25 VÍDEO Estudiants de la UAB desmunten les mentides d'«Espejo Público» sobre el procés català. Una desena d'alumnes de la Facultat de Ciències de la Comunicació defensen la pluralitat lingüística i ideològica que hi ha a les aules de la universitat.
 20:59 L'exministre Joan Majó es dona de baixa del PSC. "No vull recolzar de cap manera, ni directa ni indirecta, la política del PP, tal com diu i sembla que està fent el PSOE", sentencia en la carta que ha enviat a Miquel Iceta.
 20:45 Un exambaixador britànic, sobre el 155: «És feixisme». Craig Murray ha carregat amb duresa contra l'acord entre PP, PSOE i Ciutadans per convocar eleccions a Catalunya.
 20:25 ÚLTIMA HORA Felip VI avisa que l'«inacceptable intent de secessió» es frenarà amb tots els instruments de l'Estat. El monarca, quan queden poques hores per a l'activació de l'article 155, apel·la a la "democràcia, les regles fonamentals i l'estat de dret" per donar suport a Rajoy. Jean-Claude Juncker, Donald Tusk i Antonio Tajani fan costat a l'Estat, carreguen contra "l'egoïsme nacionalista" i sostenen que canviar fronteres "pot portar als inferns".
 19:50 PRIMÍCIA La junta de portaveus reclamarà dilluns la llibertat dels «presos polítics» Sànchez i Cuixart. JxSí i la CUP registren un text on s'exigeix aturar també el procés contra Trapero i "que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol".
 19:44 Juncker tanca files amb l'estat de dret i elogia el paper de la monarquia espanyola. El president de la Comissió Europea destaca la "bonica visió" de trobar-se Oviedo ple de banderes espanyoles abans de l'entrega de premis Princesa d'Astúries que també reben Antonio Tajani i Donald Tusk.
 19:43 24 premis Nobel demanen «mediació i negociació» en el conflicte entre Catalunya i Espanya. En una carta oberta denuncien les escenes de violència i "brutalitat policial" de l'1-O.
 19:25 140 treballadors de la UE reclamen a Juncker que condemni la violència de l’1-O. Els funcionaris expressen "tristesa" per la resposta de la CE i "vergonya" per l'ús "desproporcionat" de la força per part de la policia espanyola.
 19:00 Anonymous anuncia un ciberatac massiu en defensa de Catalunya per aquest dissabte 21 d'octubre. Els hacktivistes mantenen viva la #OpCatalunya que van iniciar a mitjans de setembre i avisen de noves accions per demà. Per Mercè Molist.
 18:48 
Les cassolades, ara també amb el teu «smartphone». «Cacerolapp» és una aplicació per a mòbil que et permet escollir entre diferents estris per fer el màxim de soroll possible durant els vespres de protesta.
 18:22 TRIBUNA OBERTA «La revolució assenyada», l'article d'opinió de Sergi Tarrés. 
 18:10 L'Ajuntament de Sitges transfereix 500.000 euros a la banca ética. El consistori assegura realitzar aquesta acció "en rebuig de l’empresonament dels presidents d’ANC i Òminum Cultural i la possible implementació de l’article 155.
 18:01 L'Ajuntament d'Argentona ha anunciat que retirarà els seus fons del Banc Sabadell i CaixaBank. El consistori ha iniciat els tràmits per retirar 2,25 milions d'euros del Banc Sabadell i 555.000 euros de CaixaBank. Transferirà aquestes quantitats als comptes que té a Triodos Bank, entitat de banca ètica amb la qual opera des de l'abril del 2016.
 17:54 CANAL MADRID Discrepàncies pel ritme del 155: la data de les eleccions tensiona el bloc unionista; anàlisi de Roger Pi de Cabanyes. 
 17:07 ÀUDIO Filtren la segona declaració de Trapero: «L'atestat de la Guàrdia Civil sobre l'1-O és en gran part fals». El major dels Mossos d'Esquadra defensa davant l'Audiència Nacional espanyola que el cos va "canviar els horaris dels agents per tenir el màxim de gent".
 16:55 El Ple de Santa Maria de Palautordera declara Enric Millo persona no grata i exigeix l'alliberament de Sànchez i Cuixart. Consideren el delegat del Govern d'Espanya a Catalunya, com a un dels principals responsables de l'actuació violenta i desproporcionada dels cossos policials espanyols el passat 1 d'octubre. Per Jordi Purtí. 
 16:13 ÚLTIMA HORA L'Audiència Nacional investiga les trucades entre Trapero, Sànchez i Cuixart. La jutge Carmen Lamela ordena identificar els números del major dels Mossos, la intendent Teresa Laplana i els presidents de les entitats sobiranistes.
 16:01 CCOO de Catalunya demana evitar "boicots" per no perjudicar l’economia i l’ocupació. El sindicat fa una "crida a la responsabilitat" a les institucions i als agents econòmics i socials per evitar "portar el conflicte al món del treball".
 16:00 El PP responsabilitza l'alcalde de Sant Joan de Vilatorrada de les càrregues policials de l'1-O al municipi. Josep Lluís Javaloyes demana la dimissió de Gil Ariso per ser "el màxim responsable dels fets succeïts l'1 octubre als col·legis del municipi".
 16:00 L'ACM defensa l'escola catalana davant les afirmacions d'adoctrinament del PP i C’s. El món local reivindica que "el municipalisme seguirà construint una escola de qualitat" i rebutja qualsevol acusació "d'aquells que no poden acceptar la solidesa del sistema educatiu català".
 15:33 ERC i PSC trenquen el pacte de govern a Vacarisses després de l'aval del PSOE a l'aplicació del 155 a Catalunya. Les dues regidores socialistes han comunicat a l'alcalde, el republicà Toni Massana, que abandonen el govern, que ara queda en minoria.
 15:05 Banc Sabadell és l'empresa que més cau a l'Ibex-35 en un dia estable a la borsa. L'entitat que va iniciar els trasllats de seus cau un 2,01% a les 12.30 en una jornada de retirada d'efectius convocada per l'ANC i Òmnium en què La Caixa també perd un 0,82%. Per Roger Tugas.
 15:02 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil marxa del CTTI després d'un registre per localitzar correus dels Mossos sobre l'1-O. El jutge ha ordenat que recopilin informació sobre la "inacció" dels Mossos durant el referèndum.
 15:02 El PSC avisa que «no donarà un xec en blanc al PSOE» per a l'aplicació del 155. “Si el PSOE està parlant amb el PP, s’haurà de veure quin acord pren el Consell de Ministres, i a partir d’aquí, quin suport li dona el PSOE i què acorda el PSC”, afirma Romero.
 14:52 El govern espanyol torpedina la comissió que investiga la violència policial de l'1-O. Íñigo Méndez de Vigo, portaveu de l'executiu estatal, anuncia que recorreran la decisió de la Generalitat al Tribunal Constitucional.
 14:38 La Guàrdia Civil interroga responsables de mitjans de comunicació per l’1-O. El director d'"El Punt Avui" assegura que els agents s'han interessat per saber com es va contractar la campanya del referèndum i l'editor del digital "directe!cat" es nega a declarar.
 14:25 LA VEU DE NACIÓ «El cop d'estat», l'article del subdirector de NacióDigital, Ferran Casas. 
 14:07 El govern espanyol evita concretar la data de les eleccions a Catalunya. El ministre Méndez de Vigo prioritza "restaurar la legalitat" i" aconseguir la neutralitat de l'administració autonòmica".
 14:06 Rajoy: «Hem arribat a aquesta situació perquè han volgut que arribéssim a aquesta situació». El president espanyol evita, des de Brussel·les, confirmar que al gener hi haurà convocatòria electoral o que s'intervindrà TV3.
 13:58 El PDECat convocarà una assemblea per decidir si trenca l'acord amb el PSC a Terrassa. El portaveu del grup municipal assegura que estan "ofegats" per les decisions del PSOE i dels socialistes catalans envers Catalunya. Miquel Sàmper remarca que la subsistència del pacte de govern a la ciutat depèn, en bona part, de la posició que adopti l'alcalde.
 13:48 L'AMI convoca una reunió extraordinària de l'executiva per aquest dissabte. Preveu fer un anàlisi de la situació política i es posarà sobre la taula la idoneïtat de convocar noves accions pels pròxims dies.
 13:47 El director dels Mossos: «No deixarem que ningú qüestioni la nostra professionalitat». Pere Soler assegura que la policia catalana no renunciarà als seus "valors" en l'obertura del curs a l'Institut de Seguretat Pública. Per Isaac Meler.
 13:41 Les càrregues policials de l'1-O deixen 1.066 ferits: 23 d'ells més grans de 79 anys i dos menors d'11. El Departament de Salut publica un informe amb les dades de ferits entre els dies 1 i 4 d'octubre.
 13:39 Un 80% de les pimes catalanes no es plantegen portar la seu social fora del país. Segons una enquesta de la Pimec, un 65% de les petites i mitjanes empreses del país assegura que el debat polític no afecta la seva activitat econòmica. Informa Oriol March.
 13:38 El Parlament fixarà dilluns el ple per aixecar la suspensió de la independència. Junts pel Sí i la CUP es plantegen que tingui format monogràfic o bé de debat de política general.
 13:35 Junqueras assegura que el Govern està preparat econòmicament per a la independència. El vicepresident del Govern afirma que té lligat com pagar les nòmines públiques, els serveis públics, la supervivència econòmica de Catalunya i aconseguir crèdit per a la Generalitat.
 13:33 Barcelona en Comú impedeix que l'Ajuntament de Barcelona declari Felip VI "persona non grata". El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, defensa que aquest posicionament ara és "inoportú".
 12:52 Sànchez acusa l'Audiència Nacional de fer una «interpretació extravagant» de la llei. L'escrit de la seva defensa carrega contra la fiscalia i demana substituir la presó per la retirada del passaport o la compareixença periòdica al jutjat.
 12:13 Torredembarra declara persones no grates Felip VI, Mariano Rajoy i Juan Ignacio Zoido. El plenari celebrat aquest dijous ha aprovat una moció de la CUP on s'acordava demanar la dimissió del president del govern espanyol i d'altres responsables polítics de l'1-O. Per Jonathan Oca
 12:01 La Federació Espanyola expedienta el Reus per desplegar una senyera gegant. Expedient de caràcter extraordinari perquè pot incórrer en una conducta “de violència, racisme, xenofòbia o intolerància.
 12:00 Un 80% de les pimes catalanes no es plantegen portar la seu social fora del país. Segons una enquesta de la Pimec, un 65% de les petites i mitjanes empreses del país assegura que el debat polític no afecta la seva activitat econòmica.
 11:59 Mayor Zaragoza i la Comissió pel Diàleg es mobilitzen per «evitar el precipici». L'exdirector general de la Unesco participarà en un acte al paranimf de la UB en què es demanarà una sortida negociada al conflicte i "fugir de posicions extremes".
 11:59 El Senat validarà divendres vinent l'aplicació del 155. La mesa cambra alta iniciarà els tràmits dissabte mateix i la proposta del govern espanyol la debatran en un comissió formada per 27 parlamentaris en què el PP hi té majoria absoluta.
 11:27 La CUP afirma que declarar la República catalana és «l'única possibilitat» de defensar-se dels atacs de l'Estat.
 11:25 L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, pressiona el PSC perquè es desmarqui de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.
 10:38 ÚLTIMA HORA El PP i el PSOE pacten convocar eleccions a Catalunya el gener. El Consell de Ministres es reunirà aquest dissabte de forma extraordinària per aprovar les mesures derivades del 155.
 10:32 VÍDEO El PSOE ja confirma que s'intervindrà TV3. La secretària d'igualtat del partit Carmen Calvo considera que la Generalitat, els mitjans de comunicació i les forces de seguretat "han de ser neutrals".
 09:53 El CTTI espera l'arribada de la Guàrdia Civil per buscar correus de l’1-O. Els treballadors esperen a l'interior però els agents, que han de buscar informació sobre la "inacció" dels Mossos durant el referèndum, encara no han arribat.
 09:50 Ada Colau reclama al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que renunciï a la via unilateral perquè redueix els consensos. "No donarem suport a una declaració unilateral d'independència, assumeixi la forma que assumeixi", adverteix.
 09:49 Ada Colau retreu a Iceta que dugui una xapa a favor del diàleg i vegi "inevitable" l'aplicació del 155. "Si està pel diàleg, no pot estar pel 155", defensa.
Entrades anteriors »