Investigadors de la UAB descobreixen una proteïna que permetria tractar la pèrdua de memòria

L'estudi, dirigit per Carlos Saura, de l'Institut de Neurociències del centre universitari, es publica revista científica "Biological Psychiatry"

Investigadors de la UAB
Investigadors de la UAB | Europa Press
Redacció
19 de gener del 2017
Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona han descobert una proteïna que permetria tractar la pèrdua de memòria en casos de demència, segons informa la UAB en un comunicat. L'estudi, dirigit per Carlos Saura, de l'Institut de Neurociències del centre universitari, i que és portada aquest mes a la revista científica Biological Psychiatry, ha descobert un nou mecanisme molecular que regula la formació de la memòria associativa a l'hipocamp, una regió cerebral profundament afectada en les etapes inicials de malalties neurodegeneratives.

El treball de camp es va fer amb ratolins malalts, augmentant els nivells de la CRTC1 i introduint, mitjançant virus, còpies del gen que codifica per a aquesta proteïna un grup de neurones de l'hipocamp. Després de l'experiment es va comprovar que els animals eren capaços de recordar una experiència negativa anterior: es quedaven paralitzats davant de la mateixa situació.

Saura ha subratllat la importància d'aquest descobriment: "Permetria tractar la pèrdua de memòria, fins i tot en etapes avançades de neurodegeneració, ja que activa neurones específiques de l'hipocamp que podrien recuperar la seva funcionalitat".Alhora, "poden tenir aplicacions traslacionals clíniques importants, perquè estableixen aquest mecanisme com una nova diana terapèutica per revertir la pèrdua de memòria" en casos de demència.