FOTOS Uns vàndals fan destrosses a l'església i la rectoria de Sant pau de Riu-sec

La porta va quedar visiblement afectada
La porta va quedar visiblement afectada | Joan Comasòlivas i Font / MHS
Redacció
18 de gener del 2017
Actualitzat a les 16:50h

Detall de la porta. Foto: Joan Comasòlivas i Font / MHS

L'església i la parròquia de Sant Pau de Riu-sec han patit dos actes vandàlics que han deixat malmesa la porta d'accés i una finestra. Els fets han passat aquest diemcres, quan la Policia Municipal va detectar unes destrosses a l’església romànica, que data dels segles XI-XII, i la rectoria, de 1798.

Les evidències demostren que els autors de les destrosses van intentar accedir a la parròquia a través de la finestra, retirant la reixa, i posteriorment van fer el mateix amb l'església. En trobar impediments per accedir-hi per la porta, de ferro, van començar a extreure les pedres que actuen de marc de la porta, malmetent seriosament l'element arquitectònic.

Així, ha quedat destruït part del muntant dret, que afecta també part de la paret i de l’aparell constructiu, i de l’arc adovellat superior, fets amb carreus treballats.En el cas dela finestra de la façana oest de la rectoria, es va serrar una reixa de protecció i es va trencar un dels porticons de fusta.

"Els danys són importants, els vàndals van intentar creuar la porta de ferro perì no van poder trencar el candau ni reventar la porta, així que van decidir demuntar el muntant, que és una paret mestra, però per sort va saltar l'alarma", explica el director del Museu d'Història de Sabadell, Joan Comasòlivas, en declaracions a NacióSabadell.La teoria és que volien robar a l'interior dels edificis, però es tracta d'una decisió que no tindria èxit. "L'església es va dessacralitzar a mitjans del segle XIX, des de fa més de 150 anys que no s'hi fa missa", recorda Comasòlivas.

En aquest sentit, apunta que a l'interior no hi ha objectes de valor, de manera que si algú tingués la voluntat de robar-hi no hi trobaria res important per endur-se. Ara els tècnics municipals i del Museu d’Història de Sabadell estan avaluant els danys patrimonials i estructurals per tal de plantejar una actuació de restauració i consolidació d’urgència, atès que les destrosses han estat greus i es tracta d’un paratge i d’un conjunt patrimonial històric que està obert a les pràctiques universitàries (UAB), les visites públiques locals i les visites escolars de manera regular.