L'ANC creu que el «pla B» del Banc Sabadell mostra que «la independència és propera»

L’entitat subratlla que el pla alternatiu del banc suggereix que el finançament a empreses i ciutadania “està assegurat”

Redacció
18 de gener del 2017
Assemblea Nacional Catalana ha celebrat que el "pla B" del Banc Sabadell mostri que la independència de Catalunya "no sols és possible, sinó propera". L'ens independentista reacciona així a les declaracions del president del banc, Josep Oliu, que a avisar que hi podria haver un trasllat per buscar "aixopluc" de la UE si el context polític els posava en risc. 

"No es fa un pla alternatiu o de contingència sobre un possible fet que no es consideri probable", ha indicat l'ANC per subratllar que les paraules d'Oliu demostren que l'escenari és factible. També li recorden, però, que el trasllat de la seu seria "innecessari" perquè el BCE "mai posaria en risc l'accés del Banc Sabadell ni Caixabank al seu finançament, com a peces fonamentals de l'Eurosistema".

En aquest sentit, des de l'ANC es recorda que a través de diversos informes i estudis han "demostrat" que una Catalunya independent no sortiria de la UE ni de l'eurozona. Però, s'afegeix, "en qualsevol cas" sempre es "podria arribar a un acord amb el BCE, al qual no es podria oposar Espanya, igual o semblant al que tenen països com Mònaco, Andorra o San Marino, pel qual tindria accés directe a la liquiditat" que proporciona la institució europea. 

L'acord, continua l'ANC, també donaria accés a Catalunya al sistema de pagaments interbancaris, de liquidació de valors i a la zona única de pagaments en euros, a l'elegibilitat dels actius financers emesos a Catalunya i als mecanismes de supervisió, resolució i garanties de la Unió Bancària.

Per contra, l'ANC considera que continuar dins l'estat espanyol faria "molt probable" que els serveis centrals dels grans bancs catalans fossin traslladats "d'una manera o d'una altra" a la seva capital, com va passar, recorden, amb el BBVA o Banco Santander, o com ha passat, afegeixen, amb les caixes catalanes adjudicades a BBVA i a Bankia.