Sabadell inicia els tràmits per declarar nul el contracte de la recollida d'escombraries amb Smatsa

Sol·licitarà a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat la revisió del contracte | L'Ajuntament ha plantejat en diverses ocasions accions davant un possible incomplement dels acords pactats en el servei

Redacció
17 de gener del 2017
Actualitzat a les 21:17h
Camió de la recollida de la brossa de Smatsa, en una imatge d'arxiu.
Camió de la recollida de la brossa de Smatsa, en una imatge d'arxiu. | Albert Segura
L’Ajuntament de Sabadell ha anunciat que sol·licitarà a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat la revisió del contracte de recollida de residus i neteja viària  per declarar la seva nul·litat. El consistori ha fet una convocatòria als mitjans per aquest proper divendres, després de manifestar en reiterades ocasions el malestar davant d'un possible incompliment del contracte.

El consistori assegura que la petició es durà a terme a la Comissió Jurídica Assessora, donat que és l'òrgan consultiu depenent de la Generalitat de Catalunya encarregat d'aquesta tasca. En aquest sentit, es sol·licitarà un dictamen preceptiu i vinculant, que determini si el contracte de residus i neteja, adjudicat l’any 2012, per 15 anys, és nul.
 
Segons dades a les quals ha tingut accés NacióSabadell, l’Ajuntament vol afrontar de cara un contracte que hauria d’haver estat de serveis, amb una durada màxima de quatre anys, però que es va fer efectiu en forma de contracte de gestió de serveis públics, és a dir, en forma de concessió, i per un període de 15 anys. Es tracta d’una fórmula que incorreria en un defecte de forma, donat que per la naturalesa del propi contracte de servei hauria de ser la de 4 anys, i per això es demana la seva nul·litat.

Avals insuficients
 
Paral·lelament, en el procés d’adjudicació l’empresa havia de presentar un aval en forma de dipòsit de 12 milions d’euros, però d’aquests només en va presentar 600.000 euros, motiu que se suma a un incompliment del plec de condicions inicials. Per aquest motiu, només per aquesta raó no s’hauria d’haver acceptat l’empresa com a candidata. Tot i això, aquests fets ja han prescrit.
 
L’empresa, a més, està inclosa en el sumari del cas Mercuri de presumpta corrupció i tràfic d’influències, concretament per determinar si es va afavorir l’empresa a través de l’exalcalde Manuel Bustos. Se’ls atribuiria un delicte contra l’administració pública.
 
Tot plegat es preveu traslladar-ho al ple municipal d’aquest mes de gener amb la voluntat d’elevar el cas a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat. És previst que aquest dimecres l’alcalde, Juli Fernàndez, aporti més dades al respecte en una roda de premsa convocada a l’Ajuntament al punt del migdia.