Recomanen extremar les precaucions en activitats a l'aire lliure per l'onada de fred i vent

Les ratxes més fortes es donaran a cotes altes del Pirineu i provocaran l'efecte del torb per la presència de neu | Es preveu un episodi de nevades a les comarques de la Vall d’Aran, l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà i es podran superar els 30 centímetres de neu nova per sobre dels 2.000 metres

Redacció
13 de gener del 2017
Actualitzat a les 21:18h
El Pirineu espera noves nevades
El Pirineu espera noves nevades | Burgerplatz
Protecció Civil de la Generalitat manté activades les fases de prealerta del plans Procicat per vent i Neucat i recomana extremar les precaucions durant el cap de setmana en les activitats a l'aire lliure, sobretot a la muntanya. El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) manté la previsió d'un nou episodi de vent per aquest divendres a la nit, dissabte i diumenge.

Avui la situació del vent s'ha reforçat al Pirineu i el Prepirineu. Demà dissabte el vent afectarà principalment la meitat nord del país i es preveu que s'intensificarà el diumenge, quan l'afectació serà més general a tot el territori. Les ratxes més fortes es donaran a cotes altes.

El subdirector operatiu de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha explicat a l'ACN que de cara a aquest cap de setmana el que preocupa és el vent als cims del Pirineu, perquè al vessant nord nevarà i amb el vent pot produir torb i fer pujar el risc d'allaus. "És un cap de setmana on les activitats d'alta muntanya no són el més recomanable", ha alertat Delgado.

Delgado ha assenyalat específicament a la gent "que no està habituada a aquest tipus d’activitat", i ha reiterat que, sobretot per a aquest col·lectiu, però també per a la resta, "no és el millor cap de setmana per fer-ne". Delgado ha puntualitzat que les activitats per a les quals reclama més prudència són les d'alta muntanya. Altres activitats, com per exemple les que es desenvolupen en pistes d’esquí, "estan regulades i per tant tenen els seus controls", ha indicat.

Més nevades al Pirineu

Pel que fa a la neu, el Meteocat manté la previsió d'un episodi de nevades per avui i demà a les comarques de la Vall d’Aran, l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà. La nevada serà persistent i en tot l'episodi es podran superar els 30 centímetres de neu nova per sobre dels 2.000 metres d'alçada. A causa del fort vent es produirà el fenomen del torb.

De cara a diumenge, s'afegeix la comarca de la Cerdanya a la previsió. El llindar representatiu que es pot superar a nivell de Catalunya és de 5 centímetres de gruix a cotes superiors als 600 metres.

Perill d'allaus

D'altra banda, Protecció Civil recomana extremar les precaucions en les activitats de muntanya en zones no controlades i si s'esquia fora de pista al Pirineu Occidental, davant del perill d'allaus que es manté en nivell 3 sobre 5 per tercer dia consecutiu.

Segons el butlletí de perill d'allaus de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) el perill d'allaus és de grau 3 sobre 5 a l’Aran-Franja Nord Pallaresa (Pirineu Occidental). En aquest sentit són possibles caigudes espontànies d'allaus petites en molts vessants. També es poden donar allaus per sobrecàrrega feble en bastants vessants. A la resta dels Pirineus el perill d’allaus se situa en grau 2 sobre 5.