L'epidèmia de la grip col·lapsa les urgències del Parc Taulí de Sabadell

La derivació a altres centres s'ha doblat aquesta setmana i s'ha obert 47 nous llits per poder atendre els pacients

Entrada de les Urgències de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell
Entrada de les Urgències de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell | ACN
Redacció
04 de gener del 2017
Actualitzat a les 15:38h
L'epidèmia de la grip ha col·lapsat les urgències de diversos hospitals catalans, segons ha denunciat Jordi Cruz, president del sindicat de metges, a Catalunya Ràdio. "Els passadissos estan plens, no hi ha espai i hi ha hores d'espera per ser atès", ha assegurat durant l'entrevista. Un dels centres més afectat és l'Hospital Parc Taulí de Sabadell. La directora executiva en funcions de l'hospital, Pepi Rivera, ha detallat que en els darrers dies hi ha hagut un "pic de demanda molt important" amb entrades a urgències molt superiors a la capacitat de les instal·lacions. Si la mitjana de visites de l'últim més de desembre rondava els 395 pacients, aquest dilluns van entrar per la porta d'urgències 460 persones amb "necessitats especials".

La direcció del centre ha optat per augmentar la derivació a altres hospitals, com la Clínica del Vallès, l'Hospital de Terrassa o l'Hospital General de Catalunya, passant d'una mitjana de sis derivacions diàries, a dotze. A més, s'han obert 47 nous llits del pla integral d'urgències de Catalunya (PIUC) per fer front a l'epidèmia de grip, dels quals dotze van obrir dilluns mateix, avançant una setmana la seva obertura prevista pel dia 9.

Tot i això, Rivero explica que el gruix dels pacients que arriben per urgències no són per grip, sinó que es tracta de pacients amb patologies agudes i cròniques, sobretot gent gran i afectats per la seva situació social: "Només tenim dos pacients amb grip perquè la situació està sent controlada als ambulatoris".

El comitè d'empresa del centre denuncia manca de previsió per part de la direcció i reclama una gestió "més acurada i efectiva" d'un problema que és "estructural". Rivero reconeix que la pressió al servei és molt alta i espera que es puguin trobar solucions per superar aquests pics d'activitat abans no es faci l'ampliació de les Urgències, previstes per d'aquí a dos anys.

El projecte d'ampliació del servei d'Urgències preveu dues noves plantes d'ingrés de curta durada a partir del primer semestre del 2019. El nou espai es construirà sobre l'actual bloc d'urgències i permetrà donar servei als malalts de curta estada, alhora que es podrà redistribuir la zona que s'utilitza actualment, amb una previsible millora de les urgències pediàtriques.

La grip dispara les atencions als hospitals tarragonins

L'avançament de l'arribada de la grip també ha disparat de forma considerable les atencions als serveis d'urgències dels hospitals tarragonins. Les atencions per afeccions respiratòries en general –inclosa la grip, que ha arribat unes dues setmanes abans del previst-, han portat, per exemple, l'Hospital Sant Joan de Reus a passar de les 230 atencions d'urgències diàries a unes 260 –i un pic de 290 el passat dia 26 de desembre-. A l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, se superen de llarg les 300 urgències ateses diàriament.

Des de les direccions dels centres asseguren que es tracta d'un fenomen conegut cada any però la seva intensitat ja ha obligat a habilitar recursos addicionals per evitar les llargues esperes i col·lapses dels serveis davant d'aquestes patologies. Així, mentre al Joan XXIII s'ha obert tota la cinquena planta d'una ala de l'edifici B i s'han habilitat vuit llits a urgències per a observació de la grip, al Sant Joan de Reus s'han obert una quinzena de llits a urgències.