Julià de Jòdar: «En una futura república hem de decidir què fer amb els corruptes»

Sabadell acull la presentació oficial de “Llums i Taquígrafs”, la radiografia de la corrupció a Catalunya | L’acte ha comptat amb la presència de l'exdiputat de la CUP David Fernàndez i dos dels diputats més actius de la força, Eulàlia Reguant i Bene Salellas

Sabadell ha estat l'elegida per presenar el projecte
Sabadell ha estat l'elegida per presenar el projecte | Albert Segura
17 de novembre del 2016
Actualitzat a les 21:30h
Sabadell és, tristament, coneguda per haver estat epicentre d’un dels casos de corrupció més sonats dels darrers anys a Catalunya, el cas Mercuri, amb epicentre en l’exalcalde de la ciutat, Manuel Bustos. No és d’estranyar que la CUP hagi apostat per fer la presentació oficial del seu projecte Llums i Taquígrafs a la capital vallesana, amb un acte que s’ha celebrat al Centre Cívic de Can Rull.
 
L’exdiputat David Fernàndez, els diputats Eulàlia Reguant i Benet Salellas, l’activista Simona Levi, l’escriptor Julià de Jòdar i l’exregidora de l’Entesa per Sabadell Virgínia Domínguez han participat en l’acte, on s’ha presentat públicament el projecte amb què la CUP fa una anàlisi de la corrupció a Catalunya i el conjunt dels Països Catalans. Els més de 800 càrrecs investigats queden reflectits en els quatre volums, amb més de 700 pàgines que analitzen el darrer cicle econòmic i polític.
 
El projecte radiografia la corrupció en els darrers 30 anys, amb els principals 100 casos al detall, recollint el testimoni de 40 persones que posen noms i cognoms als afers i amb una guia de recursos, eines i alternatives per combatre els casos de corrupció. “El llibre neix arrel del cas Pujol, amb la voluntat de reparar el mal fet, obtenir garanties i que no es torni a repetir; de tot plegat, encara som en una fase embrionària de reconeixement dels fets viscuts”, explica David Fernández.

D'aquesta manera, repassen els casos de corrupció que esquitxen l'antiga Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), centrant-se en la família Pujol, però també pels casos registrats als governs del PP al País Valencià i les Illes Balears, així com el PSC, de qui asseguren que es va crear artificialment i que no va néixer de la lluita antifranquista. Això, assegura l'escriptor Julià de Jòdar, fa que "quan arribin al govern es corrompin fàcilment, perquè el poder en aquest aspecte els atrau".
 
El projecte s’erigeix com el resultat d’un procés per estar a sobre dels casos de corrupció que han afectat i afecten la societat catalana de manera directa, amb la voluntat de fer aflorar aspectes que sovint queden amagats de l’opinió pública. Fins que algú els fa sortir. “Una veritable democràcia és  aquella en què la societat civil té canals per vigilar, les institucions no volen crear-los perquè no volen ser vigilades, per això les creem nosaltres, organitzant-nos”, explica Simona Levi.
 

L'acte ha aplegat molts membres de la CUP. Foto: Albert Segura


 
Combat als poders
 
En aquest sentit es pronuncia també Julià de Jòdar, qui va ser diputat de la CUP entre octubre de 2015 i gener de 2016. “En la futura república hem de decidir què volem fer amb aquesta gent (els corruptes), políticament hem d’estar treballant amb les orelles i els ulls ben oberts, perquè evidentment els canvis de règim han de venir impulsats per l’activitat política amb base pública, popular i ètica perquè no es pugin donar aquestes situacions una altra vegada”, apunta.
 
De fet, la diputada Eulàlia Reguant ha lligat l’essència del projecte amb un fet actual com ho és la reacció del Parlament d’Andorra, que ha traslladat al de Catalunya el seu malestar per entrar en la llista de països considerats com a paradís fiscal. “Està bé que s’enfadin, però seria important que veiessin que ells mateixos contribueixen a crear una trampa i mantenir posant sobre la taula que hi ha mecanismes que permeten que gent com els Pujol i posin les seves deixes, o que esportistes s’empadronin per tributar menys”, ha expressat. En aquesta mateixa línia ha destacat que actituds com aquesta provoquen que a casa nostra hi hagi retallades i endeutament de la nostra democràcia, i que de retruc els drets socials siguin vulnerats i no es respectin.
 
La força del treball com a lluita
 
El també diputat benet Salellas ha destacat la importància d’utilitzar la força del treball per combatre el capitalisme i actituds com les denunciades en els llibres. “La corrupció té a veure amb el model de societat que volem impulsar, si ha de ser comunitària i pública, en què ens ajudem els uns als altres hem de construir un país amb una fiscalitat progressiva i justa”, ha expressat.
 
En contra, ha denunciat aquells que volen “una societat individual, del campi qui pugui”, en contraposició a la que consideren que ha de caminar la política per assolir una comunitat justa i equitativa.
 

L'exregidora de l'Entesa per Sabadell, Virgínia Domínguez, en la seva intervenció. Foto: Albert Segura


 
Sabadell, capital del Mercuri
 
L’exregidora de l’Entesa per Sabadell, Virgínia Domínguez, ha posat veu al cas local, el cas Mercuri, “la punta de l’iceberg”, ha assegurat, d’una trama de corrupció. “A partir d’allà vam estirar el fil, colem superar una etapa que per la ciutat ha estat molt dura, ha estat segrestada per la política clientelar de Manuel Bustos”, ha expressat. “Hem de fer emergir l’iceberg, que molta gent expliqui coses, i surtin elements que potser comencem a albirar, com què ha passat amb les concessions, com s’han adjudicat els serveis públics, o que ha passat amb les agències de col·locació que han endollat persones a l’Àrea Metropolitana, el Consell Comarcal o el Consorci de Residus”, ha afegit.
 
Amb aquest objectiu, la Crida per Sabadell, de la qual en forma part l’Entesa per Sabadell i la CUP, ja creat un portal web sota el títol de Diners i Favors, on es fa una radiografia amb dades objectives i contrastades dels efectes de la corrupció a Sabadell, principalment el cas Mercuri.