La Crida per Sabadell radiografia la corrupció a la ciutat amb un portal web

L’eina recull tota la informació referent al cas Mercuri i altres dades vilculades amb la corrupció | Dijous es presentarà a la ciutat “Llums i Taquígrafs”, el projecte que fa el mateix a escala catalana

David Fernández, Lluís Perarnau i Xavi Pellicer en la presentació de Diners i Favors
David Fernández, Lluís Perarnau i Xavi Pellicer en la presentació de Diners i Favors | Albert Segura
15 de novembre del 2016
Actualitzat a les 14:13h
La Crida per Sabadell ha decidit posar negre sobre blanc i aportar tota la informació i les dades que tenen de la incidència de la corrupció a la capital vallesana. Ho han fet a través del portal web batejat amb el nom de Diners i Favors, on es fa una radiografia amb dades objectives i contrastades dels efectes de la corrupció a Sabadell, principalment el cas Mercuri.
 
La presentació s’ha fet aquest matí al Casal Pere Quart de Sabadell, en un acte adreçat a la premsa en què hi han participat Lluís Perarnau i Xavi Pellicer, membres de la Crida per Sabadell, i l’exdiputat de la CUP i periodista David Fernàndez. Precisament, Fernàndez també ha avançat l’acte que dijous acollirà el Centre Cívic de Can Rull, la presentació dels quatre volums del projecte Llums i Taquígrafs, que analitza la corrupció a escala catalana.
 
Diners i Favors és una visió global i concreta que detalla les persones implicades en les activitats corruptes, ja siguin polítics, empresaris o funcionaris, així com els diferents nivells de responsabilitat atribuïbles a cada un d’ells. La finalitat és, a partir del coneixement dels casos, explicar-los amb pèls i senyals.
 
“Cal acabar amb la corrupció i el clientelisme a la nostra ciutat, per això diem que la corrupció no és només la il·legal, també unes pràctiques constants d’enriquiment i espoli de les arques públiques a costa d’accions legals perquè que permeten robar diners a la ciutadania per enriquir uns pocs privilegiats”, explica Xavi Pellicer, membre de la Crida per Sabadell. Amb aquest pretext, la web compta amb diferents elements que detallen els fets històrics que arrenquen amb la denominada “punta de l’iceberg”, és a dir, l’esclat del cas Mercuri el 27 de novembre de 2012.
 
Algunes de les dades quantificables passen pel nombre de càrrecs imputats per corrupció a Sabadell, que s’eleven a 15, els costos públics que suposa aquesta pràctica i que són de 869 euros per habitant i 180 milions a escala ciutat (que s’equipara al pressupost municipal anual), o el nombre de càrrecs investigats per habitant, que a Sabadell li pertoca un per cada vint habitants.
 
El portal també recull conceptes bàsics vinculats amb la corrupció a la ciutat com ara “tràfic d’influències”, “suborn” o “malversació de fons públics”, però també analitza dos casos com ho són les irregularitats urbanístiques detectades a la finca de Ca n’Alzina, on des de 1994 s’hi han fet obres sense llicències, o el cas Mercuri: “Detallem un punt final que és a fi de l’era Bustos amb les eleccions de 2015, els partits tenim la responsabilitat d’extirpar anys de clientelisme i corrupció, tant il·legal com legal”, apunta Pellicer.
 
Combatius amb l’herència socialista
 
En aquest sentit, el col·lectiu assegura que hi ha molta feina per fer, i a la vegada que son autocrítics perquè consideren que encara han de fer-ne molta més, demanen al PSC que faci un gest per fer net d’una vegada per totes.
 
“Reclamem al PSC que faci un debat i una reflexió profunda, que no vulguin passar de puntetes per sobre d’aquest tema, a vegades amb denúncies falses com la feta al regidor Maties Serracant, engegant el ventilador i confonent amb què tothom és corrupte”, ha assenyalat Perarnau.
 
Pel seu cantó, Fernández també ha especificat l’actitud amb què els dos germans Bustos van comparèixer a la Comissió d'Estudi de les Mesures de Lluita contra la Corrupció per a la Regeneració Democràtica, de la qual ell n’era el president. “Tots dos estaven conscienciats que no havien fet res malament, el que feien era banalitzar el mal que han fet d’una forma terrible”, ha apuntat.
 
Llums i Taquígrafs: primícia a Sabadell
 
Fernández també ha presentat Llums i Taquígrafs, el projecte en què la CUP fa una anàlisi de la corrupció a Catalunya i el conjunt dels Països Catalans, que ja acumula més de 800 càrrecs investigats. Es tracta d’un conjunt de quatre volums amb més de 700 pàgines i que analitza el darrer cicle econòmic i polític.
 
En aquest sentit, es radiografia la corrupció en els darrers 30 anys, s’analitza els principals 100 casos al detall, es recull el testimoni de 40 persones que posen noms i cognoms als casos i es fa una guia de recursos, eines i alternatives per combatre els casos de corrupció. “El llibre neix arrel del cas Pujol, amb la voluntat de reparar el mal fet, obtenir garanties i que no es torni a repetir; de tot plegat, encara som en una fase embrionària de reconeixement dels fets viscuts”, explica Fernández.
 
La presentació es farà dijous a les 19.00 hores al Centre Cívic de Can Rull.