Sabadell presenta un pressupost amb marcat accent social per al 2017

Se situa en els 200 milions d'euros, el que suposa un increment del 9,9% respecte l'anterior exercici | Les àrees que més augmenten són les de Transformació de la Ciutat amb 59,8 milions d'euros i la de Polítiques Socials amb 35,5 milions d'euros | La inversió creix un 143% i es fixa en 21 milions d'euros

Els tres tinents d'alcalde de Sabadell Marisol Martínez, Glòria Rubio i Joan Berlanga, amb l'alcalde Juli Fernàndez i el regidor de Nova Economia, Albert Boada
Els tres tinents d'alcalde de Sabadell Marisol Martínez, Glòria Rubio i Joan Berlanga, amb l'alcalde Juli Fernàndez i el regidor de Nova Economia, Albert Boada | Norma Vidal
Norma Vidal
10 de novembre del 2016
Actualitzat a les 15:49h
L'Ajuntament de Sabadell ha presentat els comptes per l'any vinent que se situen en 200.426.000, el que suposa un augment d'un 9,9% respecte l'anterior exercici i la proposta més elevada des de l'any 2009. El pressupost planteja un increment del 143% en el capítol d'inversions, que se situaran en els 21 milions d'euros. Les partides més destacades són les que es destinaran a les àrees de Transformació de la Ciutat amb 59,8 milions d'euros i la de Polítiques Socials (35,5 milions d'euros), que inclou una iniciativa per a incorporar professors d'anglès auxiliars de conversa a tots els instituts públics de la ciutat. Aquesta proposta s'haurà de debatre en un Ple municipal extraordinari que se celebrarà dilluns 14 de novembre.

L'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha assegurat que l'augment del pressupost no està vincular a un increment de la pressió fiscal, ja que l'Impost de Béns Immobles (IBI) residencial s'ha congelat i el cultural i esportiu s'ha reduït. Així, ha apuntat que s'ha registrat un increment de les aportacions procedents d'altres administracions com els 2 milions d'euros que es rebran de les meses de concertació de la Diputació de Barcelona, contribucions especials fruit de la urbanització de Can Llong (5 milions d'euros), els 3 milions d'euros procedents de subvencions i altres transferències, l'increment de 3,4 milions d'euros del crèdit per a inversions, i d'altres entrades de capital com per exemple l'1,8 milions d'euros que el consistori ingressarà de la venda d'una parcel·la a Can Gambús on es faran 105 habitatges de lloguer social.

“Amb l'escenari actual, amb 11,4 milions d'euros de deute i 18,9 de retorn si no hi ha res extraordinari, al final de l'any el ritme de reducció del deute serà de 6,6 milions d'euros”, ha explicat Fernàndez que ha apuntat que el nivell d'endeutament de l'Ajuntament no arriba al 60%, lluny del llindar del 75%.

“L'objectiu d'aquest pressupost és fer front a les línies estratègiques del govern i respondre a les necessitats reals de la gent”, ha explicat l'alcalde que ha detallat que la partida per Acció Social augmenta 1,39 milions d'euros (10%), la destinada a Educació 660.000 euros (4,69%), la de Treball i Empresa 1 milió d'euros (11%), la d'Obra Pública 3 milions (52%), i la de Cultura 320.000 euros (4,29%).

Més professors per millorar el nivell d'anglès

Pel que fa a l'Àrea Social, el regidor d'Educació i Sostenibilitat, Joan Berlanga, ha explicat que en els darrers dos exercicis s'han incrementat els recursos per aquest àmbit un 16%. En matèria educativa el govern invertirà 15 milions d'euros, que entre altres mesures serviran per fer arribar el teatre, la música o el cant coral a totes les escoles públiques de la ciutat, o una iniciativa que permetrà dotar tots els instituts públics d'un nou professor nadiu d'anglès que treballarà amb els estudiants per millorar les seves competències en matèria de parla de llengua estrangera.

Pel que fa acció social, destaca 15,4 milions d'euros per als centres oberts de Merinals i de la zona Nord, una acció per reduir a zero la llista d'espera d'atenció domiciliària i la posada en marxa de nous serveis per atendre la infància i l'adolescència. En Salut, es treballarà per garantir serveis d'ortodòncia a infants sense recursos.

També s'invertiran 2,5 milions d'euros en habitatge, per acabar els 12 pisos de mestres i augmentar el parc d'habitatge municipal amb 105 noves vivendes a la zona de Can Gambús.

59,8 milions per a la millora de la ciutat

La regidora de Territori i Sostenibilitat, Glòria Rubio, ha explicat que el govern invertirà 59,8 milions d'euros en accions orientades a la transformació urbana. Així, per exemple, es destinaran 7,7 milions d'euros per al manteniment de la via pública i es tiraran endavant 1.300 accions per millorar l'espai públic. S'invertiran 8,7 milions d'euros en obres públiques com les que es duen a terme a la confluència entre la Rambla Ibèria, la ronda Ponent i la carretera de Terrassa.

També es destinaran 7,4 milions per impulsar el Parc Agrari i 27,7 per millorar els servei de neteja. Rubio ha explicat que s'està duent a terme un "treball de fiscalització" en aquest àmbit que confia que permeti revisar el model actual en un futur.

Marisol Martínez, regidora d'Esports i Comerç, ha comentat que s'invertiran 9,1 milions d'euros en matèria esportiva. aquesta dotació permetrà finalitzar la reparació de La Bassa de Sant Oleguer, impulsar un clúster comarcal d'esport, salut i disseny, remodelar el Parc Esportiu de Les termes o el Pavelló Municipal d'Esports, entre altres actuacions.

A banda, ha explicat que s'impulsarà un Pla Estratègic Comercial "per recuperar la potencialitat" de Sabadell en aquest àmbit i es farà una nova web per dinamitzar aquest sector. Tot plegat disposarà de 2,5 milions d'euros de pressupost.

Entre les inversions previstes en matèria cultural (8,2 milions d'euros) destaca el projecte del Museu de la Indústria Tèxtil i Llanera, un Pla Estratègic de Cultura o la revisió del nomenclator. A més, s'ampliaran les polítiques de joventut, es farà el Pla Local de Joventut 2017-2021 i es crearà una Escola de Gènere per “introduir el tema de la igualtat a les escoles”, ha explicat Martínez.

Més personal municipal

A banda, es destinaran 9,2 milions a Promoció Econòmica, s'ampliaran els Plans d'Ocupació i es posarà en marxa una nova web de treball. El regidor de Nova Economia, Albert Boada, ha apuntat que s'incrementarà el personal municipal. Un dels àmbits és el de la Policia Municipal, que comptarà amb 8 agents nous – l'any passat ja s'hi van sumar 6 de nous-. De fet, el pressupost per al cos creix 800.000 euros i se situa en els 13,6 milions d'euros. D'aquesta forma es dotarà la policia de més recursos i es formaran nous agents. 

També es contractarà personal pels àmbits social, tècnic i tres assessors amb caràcter eventual. Això suposa 600.000 euros més de despesa per al capítol 1 – el que fa referència al personal municipal – que ascendeix a 58,9 milions d'euros.