Artur Mas: «L'any que ve serà decisiu per a Catalunya»

L’expresident de la Generalitat preveu que l’Estat espanyol s’asseurà a negociar i que caldrà la unió de forces sobiranistes | Apunta que Catalunya hauria de prendre exemple del Vallès a l’hora de fomentar la indústria

Artur Mas i el president de la Cambra de Sabadell, Antoni Maria Brunet
Artur Mas i el president de la Cambra de Sabadell, Antoni Maria Brunet | Albert Segura
Redacció
10 de novembre del 2016
Actualitzat a les 12:06h
L’expresident de la Generalitat, Artur Mas, augura que l’any 2017 serà decisiu per a Catalunya. Preveu per al proper any un punt àlgid en el procés per definir l’estatus polític de Catalunya, però a la vegada considera que les tensions s’intensificaran, motiu pel qual caldrà la unió de les forces sobiranistes. Mas ho ha dit a la Cambra de Comerç i Indústria de Sabadell, on aquest matí ha ofert la conferència Un projecte per a Catalunya, on ha desgranat els elements que caldrà tenir en compte en la construcció del nou Estat.
 
“L’any que ve serà decisiu, passaran coses, i és possible que el conflicte pugi de to, procurarem des de les institucions catalanes que aquesta tensió se segueixi canalitzant de manera correcta, com fins ara”, ha assenyalat Mas. En aquest sentit, demana “complicitat i ajuda” a tots els agents implicats.
 
Tot i això, assegura que hi ha interrogants que ningú sap com es resoldran, i com exemple exposa el revés a les previsions que ha suposat l’elecció del nou president dels Estats Units, Donald Trump: “”Si allà, amb totes les prediccions i la ciència acumulada, l’error ha estat tan gran, no hi ha res que sigui del tot cert”, ha avançat.
 
Per això assegura ser escèptic, “que no vol dir intransigent”, davant un canvi de postura del govern de l’Estat espanyol. “Tant de bo canviés d’opinió i entrés en un escenari de diàleg per avançar en el terreny de la mútua comprensió”, ha apuntat. Amb tot, calcula que l’Estat es veurà empès a asseure’s quan vegi que si no negocia amb Catalunya els seus costos s’elevaran, en aspectes com ara el deute.
 
“En el moment de la veritat hi haurà diàleg i negociació, i quan arribi aquest punt cal dur-hi totes les forces possibles com a país”, ha assegurat l’expresident.
 
Una Catalunya més vallesana
 
Mas també ha posat el Vallès com exemple del model que Catalunya hauria d’estendre a tot el seu territori. “Catalunya s’hauria d’assemblar més al Vallès, on entre el 25% i el 30% de la base econòmica està basada en la indústria, mentre que a Catalunya la xifra és del 20%.

Per aquest motiu, opta per incrementar el pes de l’activitat industrial, sumada a la potenciació de la tecnologia i la capacitat exportadora de les empreses catalanes.