La reestructuració de la Policia Municipal arrenca amb normalitat

La direcció del cos apunta que la nit ha estat dintre del previst i que ara centren esforços en reforçar el servei de proximitat | L’APU manté que hi ha una mancança d’efectius en el torn nocturn

Agents de la Policia Municipal de Sabadell del torn de nit
Agents de la Policia Municipal de Sabadell del torn de nit | Juanma Peláez
Redacció
02 de novembre del 2016
Actualitzat a les 14:13h
Des d’aquest 1 de novembre la Policia Municipal de Sabadell s’ha sotmès a un procés de reestructuració que passa per reforçar el servei de Policia de Proximitat, passant de tres a set efectius que incrementaran la presència als principals eixos comercials i treballaran pel foment de la convivència. La primera nit amb davallada d’agents destinats a aquest torn s’ha cobert amb normalitat, segons la direcció del cos, mentre que l’Associació de Policies Units (APU) manté que es tracta d’una mancança que afectarà el servei.
 
“La nit s’ha cobert amb normalitat”, assenyala l’intendent major de la Policia Municipal, Joan Antoni Quesada, en declaracions a NacióSabadell. En aquest sentit, assegura que es mantindrà el mateix número de patrulles que fins ara, “amb una presència real prevista a partir d’ara d’uns quatre cotxes patrulla”, afegeix Quesada.
 
El cap de la policia assegura que el gran canvi s’ha d’entendre no tant de cara al torn de  nit, sinó amb el reforç que hi haurà en el torn de dia, amb una cobertura dels set districtes amb una parella d’agents del cos destinats al servei de Policia de Proximitat. “Avui comencem un procés d’adaptació i formació dels agents de torn de nit que passen al servei de proximitat, on s’explicarà com són les relacions amb el veïnatge i amb el territori”,  explica.
 
En aquest sentit, parla de rutines que varien d’un torn a l’altre pels canvis que es produeixen per les especificitats de cada un.
 
L’APU es manté en contra de la reestructuració
 
No obstant, el canvi no és ben vist des de l’APU, que consideren que no s’ha fet de la manera correcta ni en el moment oportú. “Aquesta nit només ha sortit un cotxe a patrullar, deien que abans patrullaven uns vuit, però en realitat eren quatre, hi va haver una detenció a darrera hora de la tarda que va fer que un agent hagués d’estar en custòdia del detingut i només va poder sortir una parella d’agents a patrullar”, explica Iñaki Aldaz, portaveu de l’APU.
 
És per això que assegura que el col·lectiu no s’oposa a la reestructuració del servei, però que no era el moment oportú donat que no hi ha suficients agents com per afrontar els canvis de la manera correcta. 
 

Reestructuració de la Policia Municipal de Sabadell. Foto: Ajuntament de Sabadell



275 agents en sis anys

Els canvis també passen per incrementar el nombre d'agents, dels 218 actuals als 275 que es preveu tenir d'aquí a sis anys. Actualment hi ha sis nous agents que s’estan formant a l’Escola de Policia de Catalunya, i al 2017 s’iniciarà el procés de contractació de nou agents més i així fins a assolir la xifra total prevista en el pla.

L'APU, però, assegura que d'acord amb la previsió d'agents que han de jubilar-se en els propers sis anys l'Ajuntament hauria de fer una convocatòria de places per incorporar 99 agents, fet pel qual posen en dubte que els números acabin sortint.

Amb tot, l'Ajuntament defensa que el servei del torn de nit continuarà comptant amb les mateixes patrulles que hi havia fins ara, a més dels agents destinats a denúncies i central de comunicacions i vigilància d’edificis que, sumats als efectius dels Mossos d’Esquadra, equiparen Sabadell a una situació similar respecte a la de ciutats de les mateixes característiques com Terrassa, Badalona, Mataró o l’Hospitalet.