Manuel Bustos sobre les dietes de CASSA: «Es complia estrictament la llei»

L'exalclade assegura que no va infringir la legalitat vigent i que els ingressos eren legals i declarats| Compareixen el també exalcalde Joan Carles Sánchez i els exregidors Joan Manau, Ricard Estrada i Paco Bustos

Manuel Bustos a la sortida dels Jutjats de Sabadell aquest dijous
Manuel Bustos a la sortida dels Jutjats de Sabadell aquest dijous | Albert Segura
Albert Segura
27 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 12:07h
L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos assegura que no va incomplir la llei a l'hora de percebre cobraments quan era membre del consell d'administració de la companyia d'Aigües de Sabadell, CASSA. Bustos ho ha dit davant la jutgessa que instrueix el Cas Mercuri, Beatriz Faura, en el marc de la declaració per la peça 34 del cas, que investiga els cobraments presumptament il·lícits de Bustos i quatre regidors de l'Ajuntament de Sabadell.

"Es complia la llei tal i com va quedar establert, estrictament", ha assenyalat Bustos de manera sintètica a la sortida dels Jutjats de Sabadell, mentre marxava. L'exalcalde ha sortit assegurant que la seva declaració havia començat tard no per culpa seva (ha arribat a les 9.20 hores i hauria d'haver començat la declaració a les 10.00 hores), fent broma sobre el retard amb què ha arribat la fiscal.

A través del seu perfil de Facebook, Bustos ha ampliat la declaració. "Les quantitats percebudes ho eren en concepte de dietes d'assistència al Consell d'Administració, dietes, d'altra banda, declarades a Hisenda i que constaven en les declaracions de la renda", apunta. De la mateixa manera, fa referència a l'article 9 de la Llei d'Incompatibilitats de Personal al Servei de les Administracions Públiques: "Permet als membres de les corporacions locals que en representació del sector públic formin part de consells d'administració d'empreses públiques o privades i percebre dietes i indemnitzacions per assistència, cosa que aquí ha passat".

Bustos recorda que la compensació econòmica per assistència a consells, plens, comissions de diferents estaments i empreses és generalitzada, assenyalant que és el que passa amb els regidors, per exemple, que assisteixen als plens municipals: "Tot això tan legal i moral com les percepcions que van rebre els membres del consell de CASSA", assenyala. De la mateixa manera, espera que aviat s'arxivi la peça, un cop aclarida aquesta situació.

Dard a l'actual govern i a l'oposició 

Bustos insisteix que ja sumen gairebé sis els anys d'investigació del Cas Mercuri, sense "ni una sola evidència, sospita i molt menys prova que tingués res a veure amb la corrupció urbanística i cobrament de comissions per adjudicació d'obres", fet que no es provarà, diu, perquè mai ha estat involucrat en fets així. "En aquests moments en què estic complint la condemna per opinar sobre un càrrec de confiança a Montcada, que la peça de les multes està en procés previ a judici, que encara queden algunes peces en procés d'instrucció, que s'han arxivat altres, segueixo reivindicant la meva innocència", afegeix.
 
L'exalcalde apunta que està intentant recuperar la normalitat en la seva vida, i carrega contra aquells que el segueixen assenyalant: "A aquells que pretenen seguir fent-me protagonista de la política local per dissimular la seva gestió, ja sigui de govern o d'oposició, dir-los que tinc opinió però que esperaré fins el moment oportú per expressar-la", adverteix.

Jornada de declaracions

En concret la interlocutòria fa referència a assignacions d'entre 4.000 i 10.000 euros que hauria percebut quan era membre del consell d'administració de la companyia. En la mateixa peça també hi figuren el també exalcalde Joan Carles Sánchez i els exregidors Paco Bustos, germà de l'exalcalde, Joan Manau i Ricard Estrada. També es veuen implicats l'excap de l'àrea de serveis econòmics de l'Ajuntament de Sabadell, Jordi Ferrer, i la tècnica Rosa Quirante. Tots ells declaren aquest dijous. 

La magistrada va arxivar la peça 27 del sumari, on investigava el possible cobrament il·lícit de retribucions per part del president de Socade Informàtica SL, una societat filial de la Companyia d'Aigües, i per la qual estaven imputats Lluís Pascual i Manuel Bustos pel possible delicte d’omissió de denúncia. A conseqüència d’aquesta investigació però, va obrir una nova peça, la 34, que investiga un presumpte delicte contra l’Administració Pública pel cobrament a títol personal de retribucions per part dels membres (regidors del govern del PSC i funcionaris) que assistien els anys 2009, 2010 i 2011 al consell d’administració de la Companyia d’Aigües de Sabadell com a representants municipals.

Manuel Bustos, per la seva condició d'alcalde, era vicepresident primer del consell d'administració de CASSA entre els anys 2009 i 2011.