Sabadell incrementarà un 5% la taxa de residus domiciliària el 2017

La pujada pels comerços ascendirà fins el 25% | La mesura respon a l'augment del preu del cànon de residus i al fet que no es recicla prou a la ciutat | El consistori preveu recaptar un 1% més procedent dels impostos el que suposa 885.000 euros

Roda de premsa de presentació de les ordenances fiscals
Roda de premsa de presentació de les ordenances fiscals | Norma Vidal
Norma Vidal
17 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 21:18h
L'Ajuntament de Sabadell incrementarà la taxa de residus un 5% sobre els veïns i un 25% sobre l'activitat comercial el 2017. Així ho ha anunciat el regidor de Nova Economia, Albert Boada, que aquest dilluns ha presentat la proposta de modificació de les ordenances fiscals reguladores dels preus públics per a l’any 2017. Boada ha explicat que aquest augment es deu al fet que el cànon de residus municipals que fixa la Generalitat passarà dels 19,1 als 30 euros per tona, encarint notablement els servei i també perquè la cultura del reciclatge encara no està ben arrelada a la ciutat, on el 75% dels residus que es recullen no estan separats. 

"Hem decidit no fer una apujada lineal dels impostos i optar per aplicar-la en el servei que més ens està costant i que a més està relacionat amb un tema de conscienciació ciutadana", ha explicat Albert Boada que ha assenyalat que una gestió dels residus "més eficient" podria suposar una reducció del cost de la taxa.

El regidor ha explicat que la Generalitat ha revisat el cànon de residus de cara 2017, i ha indicat que el consistori passarà de pagar 19,1 euros per tona de fracció sense separar a 30 euros per tona. 
 

Gràfic de l'evolució del cànon de residus municipal. Foto: Ajuntament de Sabadell


"Vam veure que calia aplicar un increment del 15% de mitjana, però vam decidir apujar només 5% sobre els ciutadans i un 25% sobre les activitats comercials", indica el responsable de Nova Economia que assenyala que amb la modificació es recaptaran 790.000 euros, enlloc dels 770.00 de l'any passat. "Tot i l'augment que plantegem, no podrem cobrir el cost d'aquest servei que al 2015 va suposar 18 milions d'euros dels 180.000 del pressupost municipal, un 10%", ha comentat. 

De fet, Boada ha explicat que entre el 2010 i el 2015, el cost del tractament dels residus s'ha incrementat en un 63% passant dels 3 als 5 milions d'euros. A més, ha dit que d'acord amb les normatives europees i la pròpia Generalitat, el 2020 la recollida selectiva hauria de significar el 60% arreu del territori català.

Boada ha explicat que la previsió del Govern català és que el cànon vagi pujant fins a situar-se en els 47,1 euros per tona el 2020. "Significa doblar el cost actual", ha comentat el responsable de Nova Economia que ha indicat que si això acaba passant suposarà "una mala notícia per les arques municipals i per la butxaca dels ciutadans". Amb tot, ha remarcat que aquesta mesura el que fa és gravar la manca de conscienciació envers el reciclatge i ha advertit que els abocadors de la comarca estan arribant al seu límit.

Increments futurs de la taxa

Boada s'ha referit al cas particular dels comerços i ha dit que aquests generen el 50% dels residus recollits a Sabadell i només paguen una tercera part del que es recapta a través de la taxa. Així mateix ha revelat un informe del Consell Comarcal que mostra que Sabadell està molt per sota de la mitjana que es paga en altres municipis de la comarca com Terrassa. Per exemple, a Sabadell el propietari d'un restaurant de 150 metres paga 205 euros de taxa i a Terrassa 1.336.

Així, ha defensat que en els propers anys caldrà anar igualant aquests valors amb nous increments que amb tota probabilitat no seran lineals, sinó que se seguirà el model que s'utilitza en d'altres ciutats veïnes on el que es paga es calcula en funció de l'activitat de l'establiment o l'empresa i no tenint en compte els metres quadrats. "Així per exemple paga més un restaurant que una botiga de roba", apunta Boada. 

Canvi de model

Per tot plegat Boada ha explicat que s'estan estudiant diverses possibilitats per intentar implantar un canvi de model de la gestió dels residus en aquest mandat. "Estem analitzant diferents models que s'apliquen a municipis de dimensions similars al nostre", ha dit Boada que ha mencionat el cas de Palau-solità i Plegamants on es fa recollida de resta orgànica porta per porta. Alhora ha obert la porta a implantar un sistema de recollida de residus específica per a l'àmbit comercial que "suposaria un salt enorme per la recollida selectiva".

Per la seva banda el regidor d'Espai Públic, Xavi Guerrero, ha explicat que Sabadell participarà en una prova pilot de recollida de residus porta per porta als establiments comercials que ha promogut el Consosrci de Residus del Vallès Occidental.

Rebaixa de l'IBI

La proposta d'ordenances i preus públics també inclou la congelació de l'IBI residencial i la reducció del cultural, l'esportiu i el de beneficència on es baixarà el tipus un 20% passant del 0,66% al 0,5%. L'IBI comercial, d’oficines, d’edificis singulars, espectacles, magatzems, obres, oci, i religiós s'incrementaran fins el al 0,67%. Un altre dels canvis serà l'abaratiment del servei de Grua Municipal que es rebaixarà un 4% passant de 140 a 134 euros. Pel que fa a l'impost de circulació, que està al màxim actualment, no es tocarà.

Els responsables municipals també han anunciat que s'introdurirà en l'ordenança general el Pla de Pagament Personalitzat que permetrà als contribuents fraccionar els rebuts. En la taxa de residus es farà un canvi de subjecte passiu, el que significa que que el rebut no es girarà sobre els llogaters d'un immoble o comerç, sinó sobre els propietaris directament. "Si algú marxa del municipi però no actualitza el padró nosaltres estem carregant el deute en una persona que no ha d'assumir-lo", comenta Boada que afirma que s'ha detectat que només el 30% dels pisos són propietat de les persones que hi viuen de lloguer.