Agents de la Policia Municipal expliquen en una carta el malestar per la reestructuració

Volen traslladar els problemes que consideren que comportarà retallar el torn de nit per reforçar la Policia de Proximitat

Redacció
12 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 17:51h
Un agent de la Policia Municipal del torn de nit
Un agent de la Policia Municipal del torn de nit | Juanma Peláez
Agents de la Policia Municipal de Sabadell han redactat una carta a la qual hi ha tingut accés NacióSabadell, adreçada a la ciutadania, i en què exposen el seu malestar per la reestructuració del cos, fet que comportarà retallar el torn de nit per reforçar la Policia de Proximitat. Els canvis, que es faran efectius a partir del dia 1 de novembre, suposaran un greuge per la seguretat de nit a la capital vallesana.

Es tracta d'un text redactat per agents de la Policia Municipal de Sabadell i que compta amb el suport del Sindicat Professional de Policies Municipals de Catalunya (SPPM) i UGT. En els propers dies es preveu fer-lo arribar a la ciutadania, de la mateixa manera que s'ha traslladat als diferents grups municipals.

A continuació la reproduïm de manera íntegra:

"En atenció a tots els ciutadans de Sabadell,

Introducció

Des de l’actual equip de Govern de la nostra ciutat, juntament amb la Direcció de Policia Municipal, s’ha posat en marxa un projecte de reestructuració y canvi del concepte de Policia que ha funcionat amb èxit a la ciutat durant molts anys.

La intenció és la creació d’una policia que actuï sota els principis de l’anomenada Policia de Proximitat. Una Policia de Proximitat que acostarà els agents a la ciutadania i els posarà a peu de carrer amb la intenció que puguin intervenir envers els problemes convivencials i sobre la percepció d’inseguretat que tenen els ciutadans. Aquesta és la idea teòrica i, en aquest document, els explicarem quina serà la realitat del projecte, així com la incidència tan negativa que tindrà per a la seguretat del veïns de Sabadell.

Necessitat d’efectius en general

Per poder donar resposta als requeriments dels diferents territoris, la Unió Europea exigeix i regula que la ratio necessària de policies hauria d’estar al voltant dels 1,8-2 policies cada 1000 habitants. És a dir, que en una ciutat com Sabadell, amb 207.814 habitants censats el 2015, el nombre de policies municipals prestant servei al carrer hauria d’estar al voltant dels 400-450 efectius, ja que s’ha de tenir en compte que la nostra ciutat té una extensió de gairebé 38 km quadrats.

Per tal de poder implantar una Policia de Proximitat eficaç i que pogués cobrir tots els barris de la ciutat, la necessitat d’efectius necessària hauria de ser sensiblement superior a les quantitats ja esmentades.

En l’actualitat, la Policia Municipal de Sabadell disposa d’una plantilla de 218 agents (inclosos els comandaments), repartits en tres torns de treball, amb un equip de Comandaments que té per missió la supervisió i coordinació de la operativa i que per tant no presten serveis directes al ciutadà, una Unitat de Proximitat, una Unitat de Trànsit, Atestats i Denúncies i una Unitat de Recursos interns, que realitzen tasques administratives.

Donat el nombre d’agents que composen la plantilla, el repartiment en tres torns de treball i  les diferents unitats que presten serveis especialitzats, el nombre de patrulles que poden sortir a donar resposta de les demandes dels ciutadans, actualment no passa de les 4 en horari diürn.

El Torn de Nit

Ara per ara, el Torn de Nit és el torn que disposa de menys agents, amb un total de 40 agents repartits en dos grups de 20 agents que treballen en setmanes alternes, coincidint el 75% d’ells en dilluns i dimarts per ordre de la Prefectura. És a dir, que de dimecres a diumenge, amb tota la problemàtica que es genera a la ciutat, sobretot en cap de setmana (pel continuat funcionament de la Zona Hermètica que, segons l’Ajuntament, hauria d’haver deixat de funcionar el juny del 2016)  hi ha una disponibilitat virtual de 20 agents per cobrir el torn de nit. I esmentem que és una disponibilitat virtual perquè d’aquests 20 agents s’han de restar aquells que no es troben disponibles perquè al matí següent han d’assistir obligatòriament a prestar declaració al Jutjat; aquells que es troben complint els torns de descans establerts a les lleis, els anomenats Assumptes Propis;  aquells que s’hagin pogut indisposar per malaltia comú o accident laboral (cal recordar que la professió de policia es una professió de risc que en ocasions provoca que l’agent es pugui lesionar exercint les seves funcions). Per tant, en el dia a dia de la nostra ciutat, els agents de Policia Municipal disponibles en Torn de Nit difícilment sobrepassen els 15.

Però, quins són els llocs de treball que s’han de cobrir i quines funcions obligatòries s’han de realitzar perquè una Prefectura de Policia funcioni adequadament?

De la mitjana de 15 agents que estaran prestant servei a les nits de la nostra ciutat, hi ha tres comandaments: un Sergent com a Cap de Servei, un Caporal encarregat de la coordinació del servei al carrer i un Caporal encarregat de la coordinació de la Sala de recepció de trucades dels ciutadans.

Dels 12 agents restants, 1 té les funcions de conductor del Caporal d’exteriors, 2 es troben atenent les trucades als ciutadans, 2 a la Oficina d’Atestats i Denúncies, 1 en Vigilància fixa a l’Ajuntament i 1 més a la Recepció de la Prefectura.

Per tant, de forma efectiva, queden disponibles de forma general entre 5 - 6 agents per composar les patrulles en binomi que sortiran al carrer. Això suposa un màxim de 3 patrulles més la del Caporal d’exteriors.

Aquestes són les dades reals dels efectius que conformen un servei habitual a la ciutat de dimecres a diumenge. Segons les circumstàncies poden ser tan 2 patrulles com 4, però mai són més.

Els dilluns i els dimarts, coincideixen sobre el paper el 75% dels agents adscrits al Torn de Nit, per ordre de la Direcció de Prefectura (uns 30 agents com a màxim). Aquestes són les dades que la Direcció de Policia està fent saber a l’opinió pública com si fossin les de tots els dies de la setmana. S’ha afirmat als mitjans de comunicació que presten servei nocturn cada dia 8 patrulles al carrer, en base als agents que treballen en dilluns i dimarts. I, si bé és cert que en aquests dos dies es podria donar aquesta possibilitat, la indisponibilitat de vehicles policials en bon estat per fer-la efectiva la fa inviable. A dia d’avui, el nombre de vehicles policials que compleixen amb els requisits mínims de seguretat per efectuar la tasca policial no excedeix dels 4, i per tant, aquestes són les dotacions policials que poden donar la resposta adequada a les demandes ciutadanes.

Cal saber que a ciutats amb unes característiques i un nombre d’habitants semblants a les de Sabadell, com poden ser Hospitalet o Badalona, estan prestant servei efectiu al carrer en Torn de Nit entre 8 i 10 patrulles, Hospitalet amb 12,5 km quadrats d’extensió (menys d’una tercera part de Sabadell) i Badalona, amb uns 21 km quadrats (una mica més de la meitat de Sabadell).

Tal com va informar el Cap del Cos de Policia Municipal a una entrevista a Radio Sabadell, a la ciutat fa molt de temps que no es fan controls d’alcoholèmia. I el motiu pel qual no es poden fer és per la falta de personal a la nit. La manca de controls d’alcoholèmia posa en risc tots els usuaris de la via, vianants i conductors que només desitgen divertir-se i arribar sencers a casa, després d’haver tingut un comportament responsable.

Les intencions de la Direcció de Policia i el nou projecte

Tal com s’ha explicat a l’inici d’aquest document, la intenció de l’actual equip de Govern com de la Direcció de Policia Municipal, comandada pel nou vingut Intendent Major Joan Antoni Quesada, en funcions d’interinatge, és la de dotar a la Policia Municipal de Sabadell d’una gran Unitat de Policia de Proximitat en horari diürn.

Com es desprèn de l’anàlisi de les dades de nombre d’agents a la plantilla i de recursos materials, per la insuficiència d’efectius per dur a terme aquest projecte, la solució que proposa la Direcció de Policia és la de reduir a la meitat els efectius del Torn de Nit per “engreixar” les files de la Unitat de Proximitat.

Fent un repàs de les patrulles que surten actualment, com a norma general, al carrer a les nits (entre 3 i 4), una reducció a la meitat suposaria que moltes nits la ciutat disposaria d’1 o 2 patrulles policials, com a màxim.

Potser ara és el moment d’explicar quins són els serveis més habituals que es realitzen a les nits de Sabadell i quina és la necessitat aproximada d’unitats policials per a cadascun d’ells

A les nits de Sabadell, a diari, els serveis habituals són accidents de trànsit, robatoris a establiments, alcoholèmies, violències de gènere, problemes convivencials entre veïns, baralles als bars, sorolls i crema de vehicles i contenidors. També es realitzen molts serveis assistencials a gent gran que viu sola i pren mal al seu domicili, o que es desorienten per la manca de memòria. A més, es rescaten animals abandonats o maltractats, es dóna suport a les unitats mèdiques del SEM en casos de pacients violents o malalts mentals, es protegeix els taxistes i es col·labora amb els Bombers en multitud de serveis. La Policia Municipal és sempre la primera que arriba i l’última a marxar. Tots aquests serveis s’hauran de deixar desatesos després de l’esmentada reestructuració.

A mode d’exemple, cal que vostès sàpiguen que per atendre un accident amb només danys materials, és molt normal que siguin necessaris dos vehicles policials i la grua municipal per un espai d’entre 30 i 60 minuts. Un vehicle policial s’encarrega d’atendre les víctimes i de confeccionar l’informe d’accident, i l’altra unitat s’encarrega de la regulació del trànsit per donar seguretat a la intervenció, mentre la grua retira els vehicles que puguin obstaculitzar el trànsit.

Un altre exemple, una alcoholèmia. Per un temps d’uns 45-60 minuts, una unitat es trobarà donant compliment a les exigències de la llei en quant a la realització de les proves d’alcoholèmia del conductor que aparentment hagi begut.

En una violència de gènere que la majoria de vegades acaba amb l’autor detingut, s’ocupen generalment dues unitats policials per un espai d’entre 2 i 3 hores. Una per complir amb tots els protocols sobre els drets del detingut i l’altra per atendre la víctima en tot allò que sigui necessari.

En un problema de sorolls o de convivència, com a mínim una unitat policial restarà ocupada el temps que sigui necessari per poder mediar entre les parts i resoldre la problemàtica

En un robatori a establiment que pugui acabar amb diversos detinguts, poden quedar ocupades totes les unitats que hi hagin disponibles durant hores.

Vistos aquests exemples i sabent que les unitats efectives que volen deixar al Torn de Nit no superarà mai les dues, quantes hores calculen vostès que la ciutat de Sabadell quedarà sense cap policia Municipal al carrer? Quina és la sensació de seguretat que els queda als ciutadans al saber que estan dormint a casa seva i que si tenen un problema ningú podrà anar a ajudar-los? És veritablement el desig dels ciutadans de Sabadell el saber que no podran sortir al carrer per la nit amb la seguretat que tenien fins a aquest moment? Val la pena aquest sacrifici per obtenir a canvi la falsa sensació de seguretat de veure les avingudes principals de la ciutat plenes de policies a peu i saber que no hi ha efectius suficients per cobrir els barris?

Des de la plantilla de Policia Municipal de Sabadell els volem fer saber que aquesta és la realitat que tenim, que aquesta és la realitat que ens espera. I no els hi diu cap polític ni cap càrrec polític com pot ser l’actual Cap del Cos. Els hi diuen els policies de carrer, els que vivim cada dia quina és la realitat de la ciutat, els veritables tècnics en seguretat pública.

No es deixin enganyar per l’argument que els Mossos d’Esquadra podran cobrir aquest forat de seguretat que aquests “experts” volen deixar. Els Mossos d’Esquadra estan pitjor en nombre d’efectius que la Policia Municipal, però amb l’agreujant que han de cobrir diferents municipis a part de Sabadell, municipis com Sant Quirze, Castellar, Sentmenat o Sant Llorenç Savall. Els Mossos han de derivar multitud de serveis a les Policies Locals perquè no arriben.

No es deixin enganyar per la falsa informació que la seguretat ciutadana és competència dels Mossos d’Esquadra i que són ells qui l’han d’exercir, perquè totes les lleis estatals i autonòmiques, així com el Conveni signat entre l’Ajuntament de Sabadell i la Generalitat de Catalunya, d’atribució de Competències en matèria de Seguretat a la ciutat de Sabadell, atribueixen per igual la funció de la seguretat ciutadana i la prevenció i persecució del delicte, tant als Mossos d’Esquadra com a les Policies Locals.

No es deixin convèncer amb la fal·làcia que ho fem pels diners, perquè a la Unitat de Policia de Proximitat es guanyen més diners que al Torn de Nit. Ho fem perquè, davant de tot, som fidels a la ciutat i als seus ciutadans i tenim una veritable vocació de servei.

Per tot això els demanem que aixequin les seves veus pel bé d’aquesta ciutat que tant ens estimem. Tant que estem disposats a jugar-nos la vida cada dia per cadascú de vostès i perquè a Sabadell es pugui viure en pau i amb seguretat. No permetin que decisions polítiques irresponsables afectin a la pacífica convivència que tenim a la ciutat.
 
Policies Municipals de Sabadell"