El raïm del Parc Agrari millora la seva qualitat

Les condicions meteorològiques i les actuacions que s'han fet al terreny han permès optimitzar la collita | S’han recollit més de 4.000 quilos que serviran per produir el vi ecològic amb el nom d’Arraona

Vinyes del Parc Agrari de Sabadell
Vinyes del Parc Agrari de Sabadell | Juanma Peláez
Redacció
12 d'octubre del 2016
La verema a les vinyes el Parc Agrari de Sabadell ha permès recollir 4.250 quilos de raïm de les varietats garnatxa, merlot, chardonnay, xarel·lo i monestrell. Els responsables de la collita d'enguany asseguren que les condicions meteorològiques i les actuacions que s'han fet al terreny han permès obtenir uns ceps i un raïm de més qualitat i més sa. 

En total de raïm blanc, s’han collit 2.560 quilos entre xarel·lo i chardonnay, varietats que són molt sanes i amb un raïm de molt bona qualitat. La collita de raïm negre ha sigut enguany de 1.690 quilos.

La verema s’ha anat fent quan cada varietat ha anat assolint el grau i l’acidesa adequats; així, la varietat més tardana que s’ha collit ha estat el raïm monestrell. Joan Berlanga, tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat, ha afirmat que, segons els experts, "la collita d’aquest any és millor que la de veremes anteriors i això és gràcies a la condicions meteorològiques, però també a les actuacions que s’han fet a les vinyes del Parc Agrari, que han tingut per objectiu potenciar un millor desenvolupament dels ceps i protegir el raïm", ha indicat.
 

Raïm cultivat al Parc Agrari de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


Vi amb nova denominació d’origen

A partir d’ara es començarà a elaborar dos tipus de vi amb denominació d’origen Catalunya: l’Arraona blanc –elaborat amb dues varietats: xarel·lo i chardonnay– i l’Arraona negre –elaborat amb tres varietats merlot: garnatxa negra i monestrell.

La producció del vi la farà, com cada any des del 2010, la cooperativa L’Olivera, amb l’equip de Can Calopa, que ha treballat les vinyes de la finca de Can Gambús del Parc Agrari seguint els criteris de l’agricultura social i ecològica.

El projecte, anomenat Parc Agrari de Sabadell, vinyes compartides i compromeses, vol recuperar i adequar un espai obert per difondre l’activitat agrícola i de la vinya amb fins socials a la zona periurbana de Sabadell.

Una feina de mesos

La verema és l’últim esglaó de la feina a la vinya. Es va començar l’any fent una subsolada profunda a carrers alterns de la vinya per afavorir un airejament del sòl. Tot seguit s’hi van escampar fems ecològics i, després, s’hi va fer una llaurada superficial per trencar la terra i colgar els fems.

Alhora es van continuar les feines estrictes de vinya: poda, treballs en verd, posar els sarments dins els filferros, subsolar, xenar i, finalment, llaurar els carrers que faltava per homogeneïtzar tota la vinya. Durant tota la campanya s’han fet tractaments fitosanitaris. Els tractaments en pols els ha fet CIPO, SCCL i els tractaments en líquid els ha dut a terme l’Olivera.

Gràcies a això, aquest any el raïm és molt sa. La collita ha estat abundosa, generosa i de qualitat.