Sabadell inicia el procés administratiu per recuperar la Caserna de la Guàrdia Civil

L'objectiu és deixar sense efecte un conveni del 2006 que establia que l'Estat rebés 3 MEUR per l'espai | El govern municipal planteja destinar-la a usos municipals

Accés a la Caserna de la Guàrdia Civil de Sabadell
Accés a la Caserna de la Guàrdia Civil de Sabadell | Juanma Peláez
Norma Vidal
16 de setembre del 2016
Actualitzat a la 13:52h
L'equip de govern de Sabadell ha posat fil a l'agulla per anul·lar el conveni que l'exalcalde de la ciutat, Manuel Bustos, va signar l'any 2006 amb el govern espanyol (PSOE) i que establia que Sabadell pagaria 3 milions d'euros i cediria 5.000 metres quadrats a canvi de recuperar la Caserna de la Guàrdia Civil. L'executiu local s'ha mostrat decidit a arribar fins el final perquè es revisin els actes administratius i aconseguir deixar-los sense efecte. Tot plegat significaria retornar a la situació de 1998, quan el llavors alcalde, Antoni Farrés, va signar un acord amb el director general de la Guàrdia Civil perquè l'espai retornés la ciutat.

Segons ha explicat l'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, l'Ajuntament ha iniciat els tràmits per revisar els actes administratius relatius a la Caserna de la Guàrdia Civil. Aquest expedient fa referència al protocol, el Decret d'Alcaldia, els acords de la Junta de Govern, el Ple i el conveni de l'any 2006. Aquest punt es portarà al Ple del mes de setembre i si tira endavant s'obrirà un període d'al·legacions en què Interior podrà pronunciar-se. Després la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, un òrgan consultiu que depèn de Presidència, emetrà un informe vinculant i perceptiu.

“Iniciem la revisió de tots els actes administratius fets per donar viabilitat a la recuperació d'un equipament municipal que en el moment en què es va construir es va fer amb aportacions privades i municipals”, ha explicat Fernàndez. L'alcalde ha afegit que en tots els procediments de cessió "sempre hi ha un punt que diu que un cop la caserna no sigui usada perquè ja no hi ha destacada la Guàrdia Civil, la ciutat recuperarà els seus usos".
 

L'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, i la tinent d'alcalde de Territori, Glòria Rubio, en roda de premsa. Foto: María Belmez


En aquesta línia ha recordat que el mes de novembre de 2015 el Ple municipal va aprovar una moció que perseguia iniciar els tràmits per revisar tots aquesta acords i que va aprovar-se amb el suport de tots els grups excepte el PSC. Alhora ha criticat el conveni que el govern del PSC va firmar amb el govern de l'estat l'any 2006 i que “no respon a les necessitats d'un cos que fa unes aportacions a la ciutat mínimes”. 

La tinenta d'alcalde de Territori, Glòria Rubio, ha explicat que fa un any que el govern municipal va iniciar aquest procediment. “Van encetar converses amb el ministeri espanyol d'Interior per posar sobre la taula el nostre posicionament i la nostra voluntat, i al maig d'aquest any vam anar a Madrid per reunir-nos amb ells”, ha assenyalat la regidora. En aquest sentit, ha assegurat que van acordar que el govern espanyol faria arribar a l'executiu local un document amb les necessitats de la Guàrdia Civil a la ciutat. “A hores d'ara encara no hem rebut res”, ha lamentat. 

Un acord sense legitimitat

Tot i que el govern municipal s'ha mostrat convençut que retornar a la situació de 1998 serà beneficiós per Sabadell, el portaveu del PSC, Josep Ayuso, ha recordat que l'acord que l'exalcalde Antoni Farrés va signar amb el llavors director de la Guàrdia Civil no té legitimitat. "Ens ho vam trobar quan vam entrar al govern", ha advertit Ayuso que ha remarcat que el ministeri d'Interior va considerar-lo "nul" i que per això es va negociar la cessió de l'espai. 

Així mateix ha explicat que darrera el conveni que Bustos va signar el 2006 hi havia el projecte del Parc de Salut de Sabadell. "El contenciós que l'Entesa per Sabadell, ara la Crida, va presentar, va fer saltar pels aires aquell projecte", ha lamentat el socialista que ha dit que quan l'Audiència Nacional va desestimar-lo ja va ser "tard" perquè els inversors ja s'havien fet enrere.