Ripollet recupera la reivindicació per soterrar la C-58 al seu pas pel municipi

El govern de Decidim Ripollet reclama unanimitat veïnal i política per tornar a portar el tema a Territori i Sostenibilitat

La C-58, al seu pas per Ripollet
La C-58, al seu pas per Ripollet | ACN
Redacció
23 d'agost del 2016
Actualitzat a les 9:33h
El soterrament de l'autopista C-58 al seu pas per Ripollet (el Vallès Occidental) va ser durant anys una de les principals reivindicacions dels veïns del barri de Can Tiana-Pont Vell. La lluita però va quedar en res i les mobilitzacions van desaparèixer.

Una dècada després els veïns han tornat a emprendre la mobilització i ja han celebrat dues reunions del Fòrum Soterrem l'Autopista. En una d'aquestes reunions hi va participar l'alcalde de Ripollet, Josep Maria Osuna, qui ha explicat a l'ACN que els veïns tenen "total suport" en aquestes reivindicacions i s'ha compromès a reactivar la reclamació des de la institució municipal. Amb aquest objectiu l'alcalde ha tingut uns primers contactes amb els grups municipals i ha assegurat que hi ha "unanimitat" en la necessitat el soterrament. Osuna ha reclamat unitat tant veïnal com política per després poder portar la reclamació al Departament de Territori i Sostenibilitat.

La C-58 passa pel terme municipal de Ripollet dividint aquest municipi en dos, deixant el barri de Can Tiana-Pont Vell a l'altra banda de la ciutat, tocant Cerdanyola del Vallès. Els veïns d'aquest barri van portar a terme diverses mobilitzacions sota el Fòrum Soterrem l'Autopista exigint el soterrament de l'autopista per tal de posar fi a aquesta divisió i superar aquesta barrera arquitectònica però, després de diversos projectes i contraprojectes entre Generalitat i veïns, no es va fer cap actuació.

La proposta del Fòrum passa per soterrar parcialment la via, aproximadament entre el carrer de Tarragona i la Font del Petricó, just la zona més propera als habitatges que hi ha al costat de la via. En el seu moment, cap al 2006, la Generalitat va proposar una alternativa que es basava en la insonorització construint una façana però els veïns s'hi van oposar. L'administració per la seva part adduïa a problemes amb el curs del riu Ripoll que passa paral·lel a la via i les aigües freàtiques la impossibilitat de tirar endavant el soterrament. Finalment la lluita va quedar en res i la comissió, integrada pel Fòrum i els partits polítics, es va dissoldre. 

Una dècada més tard i amb un canvi en el govern municipal, amb Decidim Ripollet al capdavant des del juny del 2015, els veïns han tornat a posar en marxa la reivindicació. La portaveu del Fòrum Soterrem l'Autopista, Lídia Virgil, ha explicat que abans de l'agost han celebrat dues reunions i que la voluntat és tornar a impulsar el projecte a partir del setembre. A finals d'agost, coincidint amb la Festa Major, el Fòrum està organitzant una exposició per explicar què demanen i quina és la seva proposta. 

"Tenim estudis que diuen que sí que és possible fer el soterrament", afirma Virgil, al mateix temps que diu que el problema que hi va haver fa deu anys va ser "polític". "Tot són sorolls i és la desunió del poble perquè l'autopista ens trenca per la meitat", ha declarat. Després de les vacances estivals, els veïns es volen reunir amb tots els partits polítics per exposar-los el seu posicionament i demanar la seva complicitat. 

Qui ja ha celebrat els primers contactes amb els grups municipals ha estat l'alcalde. Osuna ha explicat que "tots els grups veuen necessari el soterrament" i ha fet una crida a deixar enrere l'anterior etapa i treballar plegats per aquest objectiu. L'alcalde ha celebrat "enormement" que s'hagi reactivat aquest espai de participació i mobilització veïnal i ha apuntat que "no és una reivindicació del barri de Can Tiana-Pont Vell sinó de tot el poble de Ripollet". Ara, ha afirmat que cal aconseguir la unitat veïnal i política suficient per tal "d'anar a picar les portes dels diversos grups polítics amb representació al Parlament " i, posteriorment, del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Ha reconegut que "és una qüestió difícil" perquè el soterrament suposaria una gran actuació amb una gran inversió però s'ha mostrat "convençut de la seva necessitat". "El que hem de fer és tenir la màxima unitat com a poble, des del carrer i la institució, i la màxima fermesa per demanar el que és just pel municipi", ha dit. 

De cara al setembre, el govern municipal vol que es consensuï una moció per fer pública aquesta unitat en la reivindicació. Els veïns esperen també que es torni a constituir la Comissió pel Soterrament, on hi estaven representats veïns i partits polítics.