El Consorci de Residus dóna suport a la nova llei d'aprofitament d'aliments

A Terrassa i al Vallès Occidental ja es porten a terme projectes per aprofitar el menjar i no llençar-lo, com el "Recooperem" i "Acaba’t el Plat a casa"

Redacció
08 d'agost del 2016
L'excedent alimentari és una qüestió social, econòmica i ambiental que afecta tothom.
L'excedent alimentari és una qüestió social, econòmica i ambiental que afecta tothom. | Pixabay
La llei d'aprofitament d'excedent alimentari ha superat el seu primer tràmit al Parlament de Catalunya amb consens i afronta ara la seva tramitació, durant la qual es debatrà sobre diferents aspectes del text normatiu. El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental vol manifestar el suport a la proposta de Llei, que considera necessària per poder avançar en l'aprofitament alimentari i incidir en les diferents escales de la cadena productiva i de distribució dels aliments: l'agricultura, la distribució, els establiments de venda i els restaurants, a banda de les unitats familiars. De fet, des del Consorci fa temps que es treballa en contra del malbaratament alimentari i a favor de l'aprofitament amb diferent projectes i actuacions de sensibilització ciutadana. L'excedent alimentari és una qüestió social, econòmica i ambiental que afecta tothom.

Un dels projectes amb més èxit ha estat el “Recooperem: Cuina per compartir”, que ha promogut l'aprofitament alimentari a les escoles i ha garantit àpats a famílies vulnerables de la comarca, gràcies a la implicació de diferents entitats socials. Actualment ja hi participen 11 escoles de 7 municipis de la comarca i es treballa per tal que el curs 2016-2017 es pugui ampliar a més centres educatius. Aquesta acció es porta a terme conjuntament amb el Consell Comarcal del Vallès Occidental i ha permès evitar llençar més de 1.500 kg menjar en bon estat.

També es porta a terme el projecte “Acaba't el Plat a Casa” que fomenta que els clients i clientes dels restaurants de la comarca es puguin endur a casa el menjar o la beguda que no s'han pogut acabar al restaurant. D'aquesta manera s'evita llençar el menjar a les deixalles i, per tant, també es produeix un estalvi econòmic.

El malbaratament alimentari també serà el protagonista de la nova activitat que el Consorci de Residus proposa dins el seu Programa d'Educació Ambiental. El curs escolar que comença al setembre s'iniciarà amb una nova proposta educativa que incidirà sobre els hàbits dels nens i nenes al menjador escolar per tal que es redueixi el menjar que es llença dels plats.

Per altra banda, el Consorci ha editat un recull de diferents trucs i receptes d’aprofitament alimentari, senzilles i pràctiques per poder avançar en aquests nous hàbits.

Els darrers anys el Consorci també ha incidit en aquesta qüestió a través de tallers de cuina d’aprofitament i actuacions amb cuiners i cuineres de la comarca. També s’ha treballat amb la UAB per plantejar nous projectes i s’ha donat suport a les actuacions que s’han fet des d’aquest centre universitari, com els dinars d’aprofitament.

Restes de menjar, al contenidor marró
Les restes de menjar són una gran quantitat dels residus municipals que es generen. Si se’n fa una bona separació, són les deixalles que han d’anar al contenidor marró, al de l’orgànica.

Actualment, al Vallès Occidental la recollida de fracció orgànica és inferior al 25% de la generació real. Es podria recollir selectivament 3 vegades més de residu orgànic, és a dir, arribar a les 90.000 tones. Aquestes tones que cada dia no se separen selectivament al contenidor marró, acaben al contenidor gris del rebuig, suposant un increment de cost per a la gestió municipal de més del 50%. Per tant és imprescindible la sensibilització de la ciutadania per augmentar la recollida d’aquesta fracció.

La recollida selectiva de la matèria orgànica ha acumulat un descens del 17% els darrers 5 anys. El 2015 s’han recollit 21.612 tones de residus orgànics al contenidor marró, un 9% menys que el 2014, quan es van recollir 23.703 tones. Només 4 municipis de la comarca han incrementat el nombre de tones d'orgànica recollides el 2015.

A la Planta de Biometanització de Can Barba hi arriba el residu orgànic dels municipis del Vallès Occidental, més de 22.000 tones, que rep un tractament que produeix biogàs per generar energia elèctrica i aproximadament 3.000 tones de compost anuals.