Sabadell capgira la seva Festa Major i recupera l'Envelat a la Plaça Major

La cita se celebrarà del 2 al 5 de setembre i presenta canvis en el format, el programa i els emplaçaments | Blaumut i Kiko Veneno són els caps de cartell | Els periodistes Xavi Bundó i Ricard Ustrell s'encarregaran del Pregó

Presentació de la Festa Major a la Casa Duran
Presentació de la Festa Major a la Casa Duran | Juanma Peláez
Norma Vidal
27 de juliol del 2016
Actualitzat el 30 d'agost a les 17:03h
L'any passat no va ser possible. El nou govern de Sabadell tot just acabava d'aterrar quan es va presentar el programa de Festa Major i la majoria d'actes estaven ja tancats. Ara, un any després, i fruit d'un procés participatiu que ha permès sumar propostes i aportar un toc innovador a la celebració, arriba una festa més propera i que inclou 280 activitats i canvis tant destacats com l'estrena d'un Envelat central al Passeig de la Plaça Major, el trasllat de les barraques a l'Eix Macià o la celebració del primer Aplec de Festa Major. Tot plegat amb la música, la cultura tradicional i l'esport com a acompanyants, amb un espectacle inaugural d'última generació dedicat al poeta Joan Oliver i un pregó a càrrec dels periodistes Ricard Ustrell i Xavi Bundó.

La Festa Major 2016 recupera el passeig de la Plaça Major, amb un Envelat - que tindrà 15x30 metres - i una pista a cel obert, on es programarà ball, amb la intenció de convertir aquesta activitat en una proposta participativa per a tothom. Així, hi tindran lloc els balls, tallers i demostracions, en col∙laboració amb les entitats de tango, country, racó cubà, balls irlandesos, balls de saló, swing i folk de la ciutat. Al costat s’hi programaran sardanes i també en aquesta ubicació actuarà la Jovenívola de Sabadell i la Cobla Nova Vallès. Les entitats també disposaran d’un espai propi al passeig de la Plaça Major. 
 

Accés a la Casa Duran en la presentació de la Festa Major. Foto: Juanma Peláez



Pel que fa als concerts a la plaça de Sant Roc seran Blaumut el divendres a les 22:00 hores, la Banda de Música de Sabadell el dissabte a les 21:30 hores i el grup de flamenc Kon‐takón el diumenge a les 21:30 hores. 

A banda, enguany s'estén la celebració a al nord i sud de la ciutat amb dos balls tronera. El dissabte, a les 23:00 hores a l'avinguda Concòrdia tocarà l’Orquestra Swing Latino i diumenge ho farà a l'avinguda de Barberà, A més, l’avinguda de Francesc Macià serà un altre pol important, ja que hi haurà la zona de concerts, les activitats de les Barraques i també activitats familiars al costat de la fira. 

"Els fils de la Festa Major són: la festa tradicional, l’envelat i els balls i les activitats de nit. La música i, especialment, el ball són un dels pilars fonamentals de la programació d’aquest any”, ha explicat la regidora de Cultura, Montse Chacón que ha posat en valor la recuperació d'elements tradicionals, l'aposta per dur la festa més enllà del centre i també la voluntat d'oferir una proposta més propera i que fuig de les grans massificacions. 

Per la seva banda, l'alcalde de la ciutat, Juli Fernàndez, ha explicat que la festa serà molt més "accessible" i ha assegurat que recuperar espais claus com l'Envelat farà possible fomentar "la convivència intergeneracional".  

Així mateix ha explicat que la Festa Major es troba immersa en un procés de reformulació que tot just acaba de començar aquest any i que anirà evolucionant en base al procés participatiu que segueix obert i que acabarà a finals d'any. 
 

Plantada de gegants abans de la presentació. Foto: Juanma Peláez



Eix Macià, peça clau

L'Eix Macià adquirirà molta importància perquè acollirà activitats musicals, familiars i també les barraques. Així, per primer cop el consistori ha treballat conjuntament amb la Comissió de Festes Populars de Sabadell per programar conjuntament alguns concerts. 

A l’Eix Macià es podrà sentir Belmont’s Revenge, Kiko Veneno i Dalton Bang, el divendres; Pupil∙les Dubitatives, ZeBrass Marching Band, Yacine & The Oriental Groove, el dissabte, i Kop i Auxili Gira el diumenge.

Així mateix, aquest punt de la ciutat es convertirà per primera vegada en un gran espai per als menuts de la família, amb tallers, jocs, animació. El dissabte a les Jaume Barri hi farà animació i per la tarda tindrà lloc l'espectacle Heavy per a xics. El diumenge al migdia  es podrà participar en la festa de l’escuma i el dilluns serà el torn de L’Ou Ferrat, amb animació infantil música i jocs d'aigua. A més, tornaran a repetir-se els tallers infantils al centre de la ciutat i els patis de contes a diversos espais. 

A més, aquest 2016, el parc de Catalunya acollirà el Primer Aplec de Festa Major, amb una fideuà popular -també es farà una paella per celíacs-  o l'opció de dur la pròpia carmanyola. Tot plegat amenitzat per la Harpo Band, i el castell de focs. 

Pel que fa al Castell de Focs, Chacón també ha explicat que enguany es llançaran des de la zona del monument de l'alcalde Farrés per guanyar visibilitat des de l'Eix Macià. Amb tot ha advertit que l'espectacle se seguirà veient des del cel de qualsevol punt de la ciutat.

L'Estruch també se suma al programa

Com a novetat, enguany s’incorpora l’activitat Les Nits de l’Estruch, una programació jove participativa, amb propostes d'oci col∙laboratiu, amb tallers, música i espectacles innovadors. Així, hi haurà un taller de realitat virtual, un de circ, una proposta d'espectacle participatiu a càrrec de Roger Bernat o diverses musicals com Tarantination, La Flor del Otrö, Pulmon, Beatbox i Orange Juicy al bar de l'Estruch.

D’altra banda, la Coordinadora Musics Sabadell portarà a la plaça del Vallès Leiden, Los Triminals, Tribal Brothers el dissabte a les 23:00 hores, es farà un vermut electrònic el dissabte a les 12:00 hores a la plaça de Miquel Crusafont, la Tropical Party el diumenge a les 12:00 hores a la plaça del Vallès i havaneres el diumenge a les 23:00 hores en aquest mateix espai.

Precisament, a la plaça Vallès, s'hi podran veure danses d’arreu del món, de prop i de lluny, en col∙laboració amb les entitats de la ciutat.
 

Mostra a l'interior de la Casa Duran. Foto: Juanma Peláez



Xavi Bundo i Ricard Ustrell, pregoners 2016

L’inici de festa serà el divendres 2 de setembre, amb el tradicional Despertar de festa, el pregó de la mà dels periodistes sabadellencs Xavi Bundó (RAC1) i Ricard Ustrell (Catalunya Ràdio) i l’acte inaugural amb Pere Quart com a protagonista, en el marc de la commemoració de l’Any Joan Oliver. A més de ser el tema central del mapping inaugural, el Casal Pere Quart acollirà l’exposició Les meves armes són les meves paraules i, a més, s’organitzarà una ruta dramatitzada sota el títol Joan Oliver i la ciutat.

Cultura tradicional a dojo 

Com és habitual no hi faltaran els elements de la festa popular i tradicional com el despertar de Festa Major, amb el concurs i ball del rodet, la cercavila de gegants i capgrossos, els pilars i la cercavila de diables i el pregó i l’espectacle inaugural, que aquest any se centrarà en la figura de l’escriptor sabadellenc Joan Oliver, Pere Quart, en el moment que la ciutat el recorda en el 30è aniversari de la seva mort.

El cercavila de Festa Major, els versots, els trabucaires, el cercavila infernal, les visites guiades als gegants i capgrossos que estaran exposats a l'Ajuntament o la jornada castellera també són peces claus del programa. Com a novetat d’enguany, hi haurà els Trombonautes del cinema a càrrec de l’OSV.

71 propostes esportives previstes

En el pla esportiu, les principals novetats són una jornada de bàsquet en cadira de rodes i una exhibició d'hoquei en cadira de rodes elèctrica. Altres novetats passen per un Raid Multiaventura Urbana el dissabte al matí, organitzat per l’Escola Catalana d’Orientació i amb sortida del parc de Catalunya. A més, enguany també serà el primer Be Soul Festival de Hip‐Hop amb concursos, exhibicions i tallers de hip‐hop per a totes les edats, que tindrà lloc el dissabte i diumenge a la plaça de l’Argub del parc de Catalunya. Així mateix, el 3x3 Festa Major i Concurs de triples al Pavelló Municipal de Cal Balsach, que es celebrarà en horari
nocturn el dissabte 3 de setembre i que vol oferir una alternativa d’oci nocturn als joves de Sabadell.

Cal destacar, també, que un any més es podrà gaudir de les tradicionals curses de Festa Major, que tindran lloc el diumenge 4 de setembre, la Passejada en Bicicletes i Patins o la Gimcana Infantil en Bicicletes. Les propostes esportives tindran diversos escenaris distribuïts per la ciutat i s'hi faran sessions de tai-txi, handbol, exhibicions esportives, i a la Can Marcet es continuaran portant a terme els bateigs subaquàtics, entre d'altres activitats. 

"Aquesta és la primera festa que programa íntegrament aquest Ajuntament i serà una prova de foc", ha explicat la regidora d'Esports, Marisol Martínez que confia que les noves activitats esportives engresquin els joves de la ciutat. 
 

Cartell de Festa Major de Sabadell. Foto: Juanma Peláez



Cartell de Festa Major

El cartell de la Festa Major d’enguany duu per títol Una festa plena d’emocions i és obra de Gerard Arderius Guiteras, alumne de l’Escola Superior de Disseny (ESDi) que prèviament havia estudiat a l’Escola Illa. Com en els darrers anys, el cartell i la imatge de Festa Major és fruit del concurs convocat per Transports Urbans Sabadell (TUS), amb la voluntat d’apostar pel talent local i de fer visible la feina dels joves estudiants de les escoles de disseny de la ciutat: Escola Illa i ESDi. En aquesta ocasió els dos accèssits han recaigut en Alba González Galicia i Aida Rahn Canudas, estudiants de l’Escola Illa.

La Festa Major a la xarxa

Un any més, i amb l’objectiu de fer la Festa Major més participativa, hi haurà una app per a dispositius mòbils. D’altra banda, tota la informació de la Festa Major es podrà consultar a internet i també es fa una crida a la participació a través de les xarxes socials utilitzant el hashtag #fmsbd16 per a qualsevol comentari, post o fotografia relacionada amb la Festa Major.