El govern de Sabadell passa comptes en el seu primer aniversari

L’executiu presenta el pla de mandat fins l’any 2019 basat en els eixos de drets socials, economia i innovació i territori | El balanç del primer any compta amb 150 accions dutes ja a terme per transformar la ciutat

L'alcalde i els tinents d'alcalde de Sabadell en la presentació del Pla de Mandat
L'alcalde i els tinents d'alcalde de Sabadell en la presentació del Pla de Mandat | Juanma Peláez
Albert Segura
26 de juliol del 2016
Actualitzat a les 16:09h
El govern de Sabadell ha presentat aquest migdia davant la premsa el pla de mandat des de 2016 i fins l’any 2019, amb l’objectiu de convertir la ciutat amb què asseguren que es van trobat l’any 2015, quan es va produir el canvi de cares al capdavant de l’Ajuntament. En la presentació s’ha fet balanç d’aquest primer any de govern, amb un total de 150 actuacions dutes a terme amb la mirada posada en transformar la ciutat.
 
Es tracta, segons el govern municipal, d’una acció coordinada dels diferents departaments de l’Ajuntament per tenir una visió estratègica de la feina feta: “Es fa amb polítiques econòmiques i maximitzant i fent més eficient la gestió de recursos econòmics, signant convenis com el fet amb l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), o millorant els serveis públics des d’òptiques el màxim de beneficioses econòmicament parlant”, ha assenyalat l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez.
 
El pla de mandat pivota sobre tres eixos, que són els Drets Socials, l’Economia i la Innovació i el Territori, amb un total de 26 àmbits que es desgranen en diferents accions previstes a tres anys vista. “Hem fet feina amb accions com personant l’Ajuntament com acusació particular en el cas Mercuri o reestructurant Ràdio Sabadell”, ha afegit Fernàndez.
 

La presentació s'ha fet a l'escola Joanos Alisanda. Foto: Juanma Peláez


 
Els drets socials: cohesió i equitat

El primer dels eixos prioritaris es centra en la defensa dels drets socials. L’objectiu és construir una ciutat més justa i cohesionada, amb l’equitat i amb una acció social proactiva, amb un compromís amb el dret a l’educació, a la salut, a l’habitatge, al treball i a l ’accés a la cultura i a l’esport, però també amb els drets civils i de ciutadania, i el dret a la infància i a la vellesa.
 
“Avancem repensant la ciutat i, en l’àmbit més social, garantint uns drets que han de permetre a les persones unes condicions de vida dignes que afavoreixin la cohesió social i permetin afrontar el futur de forma col·lectiva”, assenyala Joan Berlanga, tinent d’alcalde d’Acció Social i Cultura.
 
Així, per exemple, es proposen accions per afrontar tant les situacions de vulnerabilitat com per prevenir les causes de les desigualtats. Entre algunes, es defineix el disseny d’un nou mapa educatiu escolar que inclogui l’educació postobligatòria, la promoció d’un pla per a l’èxit educatiu, la promoció dels estils de vida saludable, accions per posar al mercat els pisos buits, la promoció del lloguer social, el desplegament del Pla Estratègic d’Acció Social, la creació d’un nou circuit d’acollida a la població nouvinguda, destinar el 0,7% del pressupost a projectes de cooperació o la creació del consell de la infància de Sabadell.
 

Els representants del govern, a l'escola Joanot Alisanda. Foto: Juanma Peláez


 
L’economia: innovació i cooperació
 
El segon dels eixos del Pla de Mandat posa l’èmfasi en el potencial de la ciutat en l’àmbit econòmic, en la indústria i en el comerç, així com en l’àmbit territorial pel que fa a la posició de la ciutat vers la comarca i l’entorn més immediat. “El Govern municipal treballarà des del compromís amb els nostres valors, per recuperar l’orgull de pertinença i generar il·lusió i confiança i per fer de Sabadell un referent a partir dels actius de la ciutat”, assenyala la tinenta d’alcalde de Promoció de la Ciutat i Participació, Marisol Martínez.
 
Pel que fa a les propostes en aquest eix, es vol impulsar un nou Pacte Local per l’ocupació, un pla d’acció contra l’atur que fomenti l’ocupació de qualitat, es desenvoluparà un model econòmic sostenible amb la promoció del cooperativisme i l’economia social i solidària; la promoció d’un consum responsable o establint clàusules de compra pública ètica i sostenible, entre algunes de les mesures.
 
També s’impulsarà una estratègia compartida de promoció de la ciutat com a punt turístic.
 

La presentació s'ha fet a l'escola Joanos Alisanda. Foto: Juanma Peláez



El territori: planificació i sostenibilitat
 
El tercer dels tres eixos parteix de la premissa que la qualitat de vida s’ha de garantir també en el disseny de la ciutat, tot reduint les causes de la desigualtat i la pobresa ambiental. “Volem un espai públic més digne i per aixòseguirem treballant en la recuperació de la ciutat, millorant la qualitat urbana i ambiental, reduint el consum energètic i promovent una mobilitat sostenible al servei dels vianants i ciclistes, potenciant el transport públic i gestionant un urbanisme a escala humana, on pugui participar tothom”, ha explicat Glòria Rubio, tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat.
 
En aquest cas, es defineix el desenvolupament d’un Pla de xoc per a la recuperació i manteniment de l’espai públic, amb accions que prioritzin també l’espai pels vianants i les bicicletes, la creació d’un Pla d’Acció per a l’Energia sostenible que redueixi el consum energètic i les emissions de CO2. També es treballarà per la recuperació de les zones forestals i el manteniment del rodal i per l’impuls de l’activitat agrícola, ramadera i forestal, potenciant els productes agrícoles produïts als voltants de Sabadell.