Sabadell es personarà com a acusació popular en algunes peces del «cas Mercuri»

La proposta s'ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups municipals excepte el PSC que s'ha abstingut | La decisió arriba després que la magistrada hagi desestimat la petició del consistori d'exercir com a acusació particular en les peces 1, 6, 29, 31 i 33

Ple municipal del mes de juliol de 2016
Ple municipal del mes de juliol de 2016 | Norma Vidal
Norma Vidal
30 de juny del 2016
Actualitzat el 01 de juliol a les 0:25h
L'Ajuntament de Sabadell es personarà com a acusació popular en les peces 1, 6, 29, 31 i 33 del cas Mercuri. Així ho ha acordat el Ple municipal corresponent al mes de juliol després que la magistrada que instrueix aquesta trama de corrupció hagi considerat que en aquestes peces "no existeix perjudici econòmic directe" pel consistori vallesà i hagi desestimat la seva personació com a acusació particular. La proposta ha prosperat amb els vots a favor de tots els grups excepte els del PSC que s'hi ha abstingut. 

Segons ha explicat la regidora de Transparència, Elena Hinojo, el fet de no ser acusació implica que l'Ajuntament no pot participar de forma activa en la fase d'instrucció "ni en els interrogatoris ni aportant proves". En aquest sentit ha recordat que la proposta només dóna continuïtat al que va aprovar el Ple del 2 de desembre de l'any 2014 quan els representants municipals de l'anterior govern van decidir "donar veu a les inquietuds dels ciutadans". Hinojo ha recordat que l'objectiu era "trobar la veritat i esclarir els fets i que no es tractava només de determinar una forma jurídica concreta". 

Tots els grups municipals s'hi han manifestat a favor excepte el PSC que ha titllat la proposta de "postureig més que de pas endavant". El portaveu de la formació, Josep Ayuso, ha remarcat que tot i que exercint com a acusació popular, l'Ajuntament podrà participar com a part activa "no podrà rescavalar els possibles prejudicis econòmics". Davant aquestes paraules la regidora de Transparència a acusat a Ayuso de "no voler conèixer la veritat". 

Per la seva banda, el regidor portaveu del PP, Esteban Gesa, ha explicat que la formació hi està a favor perquè "contra més coses es puguin esbrinar millor" i ha considerat que la millor forma és personant-se i ratificant el sí en aquest dictamen.

El regidor de Guanyem Sabadell Miquel Soler, també ha anunciat que aquesta formació donarà suport a la proposta. "Si algú va robar, l'Ajuntament ha d'actuar perquè és qui representa tots els sabadellencs i sabadellenques", ha assenyalat.  

José Luís Fernández, de Ciutadans, ha dit que aquesta acció servirà "per defensar l'honor i el prestigi de l'Ajuntament que ha estat mermat" 

Carles Rossinyol també s'hi ha sumat tot dient que "cal mirar cap el futur" i que l'Ajuntament ha de poder defensar els seus interessos: "És imprescindible tancar bé aquest passat i que l'Ajuntament exerceixi totes les responsabilitats penals pendents", ha indicat. 

Míriam Ferràndiz, ha recordat que el nou govern ha vingut a retornar l'Ajuntament a la ciutadania: "Posarem tots els esforços necessaris en aquest sentit i sobretot per aconseguir que res de tot això quedi impune", ha dit. En aquests sentit ha apuntat que faran tot el que estigui a les seves mans per demostrar que el cas Mercuri està superat. "Avui aquí no hi ha lloc ni per corruptes ni mafiosos ni per pràctiques clientelars", ha sentenciat. 

Per la seva banda, el portaveu d'ERC, Gabriel Fernandez ha recordat que "sense memòria no hi ha futur" i ha advertit que l'Ajuntament té la responsabilitat de construir un nou govern amb la màxima responsabilitat sobre el passat. Alhora ha indicat que l'ètica política sempre ha estat un eix central del nou executiu. 

Cal recordar que el consistori es va personar inicialment com a acusació particular en 22 peces del cas Mercuri.