Creix el nombre de nens que requereixen suport en matèria alimentària a Sabadell

L'acció està dirigida a joves i es farà al barri de Can Puiggener | L’Ajuntament també incrementarà l’import per a productes frescos per a infants de famílies amb problemes econòmics

Gabriel Fernàndez i Joan Berlanga, en roda de premsa
Gabriel Fernàndez i Joan Berlanga, en roda de premsa | Albert Segura
Albert Segura
30 de juny del 2016
Actualitzat a les 15:33h
 
El nombre de nens i nenes de la ciutat de Sabadell que necessiten suport dels Serveis Socials en matèria d'alimentació ha crescut un 57% en un any. Així ho ha informat el regidor d'Acció Social, Gabriel Fernàndez, en la roda de premsa de presentació del dispositiu d’alimentació infantil en el període de vacances escolars que novament ha posat en marxa l’Ajuntament de Sabadell.

Segons dades de l'Ajuntament, si bé l'any passat es va donar suport a uns 526 infants, aquest anys es calcula que caldrà abastir 829 menors de la ciutat, cosa que suposa un increment del 57 % respecte de l’any passat. El programa s'ha orientat a garantir que els nens i nenes de la ciutat tinguin menjar per cobrir el període en què no van a escola, i per aquest motiu s'ha incrementat l'aportació econòmica,q ue compta amb un pressupost total de 105.926 euros en aportacions municipal i d'altres entitats.

"Posem novament en marxa aquest dispositiu per garantir l’alimentació en el període de vacances escolars per als infants que més ho necessiten, incorporem novetats per poder donar millor servei, el qual aquest any cobrirà les necessitats a més nens i nenes, cosa que no ens agrada, tant de bo algun dia no necessitéssim fer aquest tipus d’actuació", ha explicat el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez. El regidor, a més, ha destacat el fet que aquest any col·laboren més entitats i agents econòmics i socials en el projecte.

"Quan parlem de lideratge, ens referim a què Sabadell encapçala polítiques de resposta social, com aquesta iniciativa per garantir l’alimentació dels infants durant les vacances, i ho podem fer perquè comptem amb un pressupost que ho preveu i perquè comptem amb unes entitats sempre predisposades a aportar el seu treball", ha afegit el tinent d’alcalde d’Acció Social i Cultura, Joan Berlanga.

En aquest projecte hi col·laboren Càritas, CASSA, Creu Roja, Fundació Pere Tarrés, Ludoteca Margarita Bedós, Mercat Central, Obra Social la Caixa, Probitas

Accions

La primera línia consisteix en el reforç, als llocs habituals de lots d’alimentació bàsica amb producte fresc per part del Rebost Solidari. Gràcies a la col·laboració de les 25 entitats que formen el Rebost i en coordinació amb la Regidoria d’Acció Social,s’ha establert una xarxa per proporcionar aliments a les persones i les famílies amb mancances alimentàries. Es reforça el producte fresc, provinent del Banc d’Aliments, de Rebost Solidari, de donacions d’empreses i entitats i de l’adquisició de productes per part municipal.

Cada beneficiari rebrà quatre lots d’aliments, el primer dels quals es donarà coincidint amb la finalització del curs escolar. Durant el juliol es lliuraran dos lots més i un quart a principis de setembre. Al segon lliurament s’afegirà llet, galetes, cereals i cacau en pols. La distribució la faran quatre entitats membres del Rebost: Creu Roja, Associació Bona Llavor Diaconia, Església de Crist Comunió Anglicana i la Parròquia Sant Roc.

Durant el mes d’agost, les famílies podran obtenir en un supermercat de la ciutat aliments frescos, per mitjà d’unes targetes de prepagament amb 52 € que lliurarà la Creu Roja. Es tracta de la segona acció del dispositiu i s’articula en l’assignació d’aquesta targeta (subvencionada en un 25 % per la Creu Roja i el 75% a càrrec de l’Ajuntament) als casos valorats des d’Acció Social i que es considerin com situacions molt precàries i amb risc de malnutrició de no tenir altres recursos que complementin l’alimentació.

Per aquest motiu s’està abordant tots aquells menors que tenen beca de menjador al 100 i 90%, com altres supòsits en què per manca del recurs de la beca en el seu moment i per la situació sobrevinguda que es troba la família, cal contemplar aquesta prestació durant el mes d’agost que garanteixi productes frescos per tots els menors.

Casals amb servei de menjador

Com a novetat i després de la bona experiència pilot de l’any passat, enguany es comptarà amb una tercera acció, com és l’organització durant l’agost de sis casals d’estiu que incorporen servei de menjador a escoles públiques de la ciutat.

Els casals són de dos tipus. Es faran tres casals per a infants entre els 3 i 12 anys, amb una cobertura de 80 nens i nenes. Dos d’aquests casals són proporcionats de forma gratuïta per la Fundació Pere Tarrés. Estaran ubicats a les escoles públiques Calvet d’Estrella i Espronceda. El tercer casal està organitzat per l’entitat de lleure Ludoteca Margarita Bedós, en col·laboració amb la Fundació Probitas, qui subvenciona la gestió i el servei. Estarà ubicat al barri de les Termes

Els altres tres casals restants, també amb 80 places, s’adrecen a adolescents i joves entre els 12 i 16 anys, amb l’objectiu de treballar sobre alimentació saludable i oferir activitats de lleure i de formació. Aquests casals amb activitats socioeducatives estaran ubicats al barri de Can Puiggener, la Planada (els quals estan en fase de concurs per determinar l’entitat organitzadora) i les Termes (que el durà a terme la Ludoteca Margarita Bedós, amb la col·laboració i subvenció de Fundació Probitas).

El procediment per accedir, serà a proposta dels Serveis Socials del Territori. Faran activitats de lleure i inclou l’àpat del migdia. Part del finançament d’aquest casals anirà a càrrec de l’aportació de 5.000€ de la companyia CASSA, que per segon any consecutiu realitza aquesta col·laboració.