Fermí Casado: «Cal exposar-se en públic amb garanties»

L’actor sabadellenc ofereix aquesta tarda la conferència “Messis de la comunicació” | S’emmarca en el seu nou llibre, “Present-acción”, on trasllada les tècniques teatrals a les exposicions públiques

Fermí Casado, en una imatge promocional
Fermí Casado, en una imatge promocional
Albert Segura
30 de juny del 2016
Parlar en públic és d’aquelles experiències que poden arribar a estressar, i on el contingut del missatge és tant important com la manera com ho transmetem. L’actor sabadellenc Fermí Casado ho sap bé, i des de fa uns anys compagina la seva activitat amb l’ensenyament de les pràctiques per a saber-se expressar en públic. Aquesta tarda presenta el seu llibre Presenta-acción amb la conferència Messis de la comunicació (Tres Creus 66, 18.00 hores). N’ha parlat amb NacióSabadell.
 
- Com et ve la idea de traslladar l’experiència teatral a les exposicions públiques?
 
- A partir de la crisi, sobretot en el sector de la cultura, un dia em va venir la idea de reinventar-me, i aplicar allò que jo sé fer a altres àmbits. I de seguida vaig pensar en traslladar la tècnica teatral a la disciplina de parlar en púbic.
 
- I va ser fàcil?
 
- Hi ha molts paral·lelismes entre allò que fem els actors i parlar en públic, costa parlar davant d’un públic en un teatre, així com a les empreses per a fer exposicions, o per a la gent que busca feina, emprenedors, etc... són eines molt útils.
 
- És una guia?
 
- La idea no era tant fer un pas a pas de com fer una presentació en públic, ni un llibre d’exercicis o d’entrenament. Intentem traslladar idees i plantejaments de les tècniques que poden ajudar més per exposar-se en públic amb garanties, transmetent seguretat i convicció a partir del que fem els actors en el teatre. Són plantejaments i consells per fer presentacions, treballar la veu, i la comunicació no verbal, molt ràpidament i amb poc risc i molts beneficis.
 
- La veu i els gestos deuen ser vitals.
 
- Són dos aspectes que treballem amb la consciència, com més els coneixes millor pots expressar-te, i més els entens com a eines que són, millor aniràs i evitaràs donar signes d’estrès. En la veu és imprescindible la projecció, l’articulació i variar de registre tant com sigui possible per mantenir l’atenció de qui ens escolta. Pel que fa a la comunicació no verbal és important ser conscients d’allò que fem amb el cos perquè no ens traeixi i no parli dels nostres nervis, intentant mantenir corporalment la calma, gestionar els nervis.
 
- Sembla complicat.
 
- És fonamental entrenar-ho, practicar. Els polítics tenen un avantatge i un desavantatge en això, estan molt assessorats i tenen entrenades les habilitats. Tot i això, molts cops ens manca credibilitat en els polítics, i naturalitat, veiem discursos impostats i artificials. Seria interessant que adeqüessin la comunicació a allò que passa, a l’entorn. A vegades els polítics troben una manera de fer, i allà es queda.