Domènech fa «un tomb per la vida» a Sabadell

El candidat de En Comú Podem aprofita la parada a la seva ciutat natal per repassar batalletes d'infància i joventut | Es postula com l'opció més segura per assolir un govern d'esquerres davant la indefinició del PSOE

Unes 300 persones s'han reunit a la plaça Doctor Robert de Sabadell.
Unes 300 persones s'han reunit a la plaça Doctor Robert de Sabadell. | Juanma Peláez
Norma Vidal
15 de juny del 2016
Actualitzat a les 23:42h
Xavier Domènech (Sabadell, 1974) jugava aquest dimecres a casa, i s’ha notat. Còmode en el discurs i en el posat, el candidat d’En Comú Podem s’ha fet seves les 300 persones que s'han aplegat a la plaça Doctor Robert, al centre de la seva ciutat natal, i a tocar de l’Ajuntament, on els seus, Unitat pel Canvi, van ser la segona força més votada a les eleccions municipals de l’any passat i actualment formen part del govern municipal.

Tot i no viure a la capital vallesana, hi manté el vincle. Un exemple ho és que poc abans que es conegués el seu nom com a candidat a les eleccions espanyoles del passat mes de desembre, va participar en la presentació del darrer llibre de l’historiador local Jordi Serrano, Antoni Farrés. Quan els obrers van assaltar l’Ajuntament, i que es basa en una entrevista que Domènech va fer a qui va ser exalcalde de Sabadell.
 

Xavier Domènech, cap de llista de En Comú Podem, el seu amic José Pérez i Bruno Sokolovich. Foto: Juanma Peláez


Mentrestant, entre el públic, una barreja entre gent jove, vinculada a En Comú Podem i noves formacions com Unitat Pel Canvi o Podem, alhora que persones de més edat properes a l'antic PSUC, a EUiA o a ICV. “Per nosaltres ara el referent és Xavier Domènech”, ha assegurat un antic regidor de l'època Farrés a l'Ajuntament de Sabadell, Sergi Calvo.

Precisament, a la plaça l'han acompanyat diversos regidors actuals de l'Ajuntament de Sabadell d'Unitat pel Canvi com Joan Berlanga, Eduard Navarro o Elena Hinojo, membres d'alguns col·lectius de la ciutat com els Iaioflautes, de Podem Sabadell, o el president d'ICV a la capital vallesana, Josep López. També s'han deixat veure històrics de l'antic PSUC, ICV i EUiA com Juan Ignacio Valdivieso, exregidors com Aureli Calvo o fins hi tot el pare del Diputat Joan Mena, Domingo Mena, així com el del mateix Domènech. Tot quedava en família.

El candidat ha arribat entre aplaudiments quan passava més d'un quart de les set de la tarda, hora prevista d'inici, i ha estat presentat per un dels seus companys de viatge més propers, el Diputat també sabadellenc Joan Mena, que ha advertit que En Comú Podem lluitarà contra la corrupció i que aquesta ciutat és un gran exemple de com es pot acabar amb ella.

Un podcast convertit en míting

Conduït per Bruno Sokolovich i amb un format radiofònic que alhora recordava el mític programa televisiu Un tomb per la vida, l'acte ha comptat amb les intervencions de dos grans amics del candidat, el professor José Pérez i la regidora de Decidim Castellar Elisenda Alamany. La vallesana ha intentat apropar la figura de Domènech entre anècdotes i l'ha descrit com un historiador, llibertari i socialista. Una afirmació que el mateix Domènech ha puntualitzat afegint: “I comunista, seguidor de Pi i Margall o l’exalcalde Josep Moix". 

Infant rebel, jugador de bàsquet, universitari, activista, historiador i polític. Els amics del cap de llista d'En Comú Podem han repassat la seva trajectòria tot recordant el dia en què va prendre part en una protesta universitària en contra de l'increment de taxes i va acabar apareixent a la portada de El País, o la tesi doctoral que va escriure sobre la vaga general de 1976. Aquest ha estat un dels moment més emotius del vespre, ja que Domènech ha aprofitat l'ocasió per agrair a tots els sabadellencs que van mobilitzar-se tot i estar prohibit i van esdevenir “els veritables herois de la lluita per la llibertat”. 
 

Xavier Domènech durant l'acte de En Comú Podem a Sabadell. Foto: Juanma Peláez


Tot plegat acompanyat de poemes de Pere Quart, algunes de les cançons que han marcat la vida del candidat, com Els Tres Tambors, de Joan Miravitlles, i reivindicacions perquè a Sabadell deixi d'existir una plaça dedicada a l'exalcalde franquista Josep Maria Marcet. “No té sentit que en una ciutat democràtica hi hagi una plaça dedicada a un franquista”, ha remarcat Domènech.

L'opció més segura per un govern d'esquerres

Domènech ha volgut respondre a l'assessor econòmic del PSOE, Jordi Sevilla, qui aquest dimecres ha reclamat que es permeti governar el candidat que tingui més suport parlamentari. Segons el cap de llista de En Comú Podem, aquestes paraules no fan més que sumar-se a la "indefinició" dels socialistes respecte als pactes postelectorals.

"Les declaracions de Sevilla se sumen al fet que no hi hagut definició clara sobre quin tipus de govern vol el PSOE. Votar-nos a nosaltres és clarament una definició per un govern d'esquerres. Nosaltres sí hem sigut clars", ha destacat. Així mateix ha recordat que els socialistes ja van intentar imposar C's com a soci després del 20-D i ha alertat que ara podrien estar pensant en donar suport al PP.

Així mateix ha dit que aspiren a governar sense aliances que impliquin la renúncia dels compromisos adquirits amb els seus electors. "Aquesta és la candidatura que va mantenir la coherència i honradesa com cap altra. No acceptarem mai socis als que haguem de rendir homenatge”. 

El cap de llista de En Comú Podem ha assegurat que el 26-J acabaran "amb el malson del PP" i construiran "un nou govern amb una nova societat i esperança".