Maties Serracant renuncia als càrrecs de govern a Sabadell en ser investigat

Una denúncia li atribueix un presumpte delicte de tràfic d’influències | La renúncia té caràcter temporal fins que la Justícia no emeti un veredicte i l'alcalde assumirà les seves competències | Hi ha també tres tècnics de l’Ajuntament investigats

Norma Vidal / Albert Segura
01 de juny del 2016
Actualitzat a les 21:57h
Maties Serracant, en una foto d'arxiu
Maties Serracant, en una foto d'arxiu | Juanma Peláez


El regidor de la Crida per Sabadell i segon tinent d’alcalde a l’Ajuntament vallesà, Maties Serracant, ha anunciat que posa a disposició de l'alcalde tots els seus càrrecs al govern de la ciutat després que el jutge hagi notificat que està sent investigat. Tot plegat després que el titular del Jutjat d'Instrucció número 2 de Sabadell hagi rebut dues denúncies per un presumpte delicte de tràfic d’influències. Aquestes les han presentat una treballadora municipal i el portaveu del PSC, Josep Ayuso. Concretament, el jutge considera que hauria beneficiat el casal popular El Tallaret, del barri de la Creu Alta, amb la cessió de l’edifici annex a Cal Balsach.
 
El jutge va demanar la setmana passada informació a l’Ajuntament sobre el procediment que s’havia seguit per fer la cessió, després de rebre una denúncia. Això va fer que d’entrada l’oposició demanés al govern en el ple de dijous passat que paralitzés l’aprovació de les clàusules previstes per fer la cessió definitiva al col·lectiu, que d’altra banda ja està recaptant diners per adequar el local. No obstant, l’aprovació va prosperar amb els vots a favor del govern i l’oposició del PSC, mentre que CiU, Ciutadans i PP s’hi van abstenir.
 
En una roda de premsa, celebrada aquest migdia amb l'alcalde, Juli Fernàndez, i la regidora de Transparència, Elena Hinojo, Serracant ha explicat que ha pres aquesta decisió per "coherència" i com a "mesura exemplificant i gest de fermesa". En aquest sentit ha advertit que forma part d'una organització política "que creu en el seu codi ètic". Amb tot, considera que es tracta d'una "represàlia per haver perseguit la corrupció" i reitera que cedir Cal Balsach "no pot ser un delicte".

Per la seva banda, Fernàndez ha anunciat que el govern de la ciutat ha acceptat la renúncia temporal de Serracant, tot i que ha indicat que aquesta "no és la millor decisió per a la ciutat perquè es tracta del millor regidor d'Urbanisme que Sabadell podria tenir". Per aquest motiu, i mentre Serracant no formi part de l'executiu, l'alcalde assumirà les seves competències.

Així mateix ha advertit que "l'acció de govern seguirà" perquè "la ciutat de Sabadell està per sobre de l'ús de la justícia per posar Sabadell en el punt de mira". La regidora de Transparència, Helena Hinojo, ha anunciat que s'obrirà un expedient informatiu, que s'aturarà el procediment de cessió de Cal Balsach, i que l'expedient de cessió d'aquest espai s'obrirà a exposició pública perquè el pugui consultar tothom qui vulgui.

Una treballadora investigada per Ca n'Alzina

Serracant ha explicat que la treballadora que ha presentat la denúncia contra ell és una empleada municipal que des del passat mes de març està investigada per presumptes delictes urbanístics a la finca de Ca n'Alzina, i que el passat 29 d'abril va presentar un contenciós. "Ho va fer perquè assegura que se la va apartar de les seves responsabilitats perquè no estava d'acord amb els criteris d'adjudicació de Cal Balsach", ha comentat la regidora Elena Hinojo, que ha advertit que el passat mes d'octubre ja va presentar una demanda laboral quan el nou govern va reestructurar l'Ajuntament i va canviar-la de lloc de treball.

Pel que fa al regidor portaveu del PSC, Josep Ayuso, també està investigat per presumptes irregularitas urbanístiques a Ca n'Alzina. En tots dos cassos va ser Maties Serracant una de les persona que va denunciar els fets davant la justícia quan formava part d'Entesa per Sabadell i era regidor a l'oposició. 

Els antecedents de la cessió d’us a Cal Balsach

El Ple municipal del 3 de febrer de 2015 va presentar una proposició dels grups municipals del PSC, CiU, PP, EpS, EUiA i ICV a favor de la cessió de l'espai lliure de Cal Balsach a l'Associació Casal El Tallaret de la Creu Alta, que en aquell moment estava integrada per un grup de sis entitats de la Creu Alta, la qual va ser aprovada per unanimitat.

Un dels punts d'aquest text indicava la necessitat de modificar el Pla General Urbanístic per poder encabir usos associatius en aquest espai, ja que es tracta d'un equipament que segons la normativa està destinat a acollir usos esportius. Amb tot, l'equip de govern va decidir no executar aquesta modificació en considerar que només era una part de l'espai el que estava afectat per aquesta norma i que hi havia un altre procediment per tirar endavant la cessió sense necessitat de fer cap canvi en el Pla i complint amb la legalitat. 

Després d’elaborar tots els informes jurídics i tècnics preceptius, el Ple de gener d'aquest any va aprovar, inicialment, el plec de clàusules reguladores de la concessió́ administrativa de domini públic per a l’adequació́ interior i utilització́ privativa de part de l'immoble Cal Balsach i que iniciava, per tant, l’expedient amb el qual s’acomplia la proposició aprovada per unanimitat.

L’aprovació definitiva d’aquest plec de clàusules va arribar durant el Ple municipal d’aquest passat mes de maig.