Clam per seguir reforestant Can Deu

Quadpack Group i Blat Corredoria d'Assegurances han signat un conveni per col·laborar en la recuperació de l'espai després de les ventades

ACN
09 de maig del 2016
Actualitzat el 12 de maig a les 12:19h
Una família participant en la jornada d'avui
Una família participant en la jornada d'avui | Júlia Pérez
Nova crida als voluntaris perquè participin en les noves jornades participatives que es faran al maig i al juny per continuar amb les tasques de reforestació del bosc de Can Déu, pràcticament arrasat durant les ventades del desembre del 2014. Les jornades tindran l'últim cap de setmana de maig i els tres següents del juny i es centraran en el manteniment i el seguiment de les zones que ja es van reforestar a través dels voluntaris en les jornades de l'hivern.

El director d ela Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, Carles Sunyer, ha explicat que també tindran una vessant pedagògica ja que s'explicarà perquè s'ha fet reforestació en unes zones i no en unes altres i l'estat general del bosc. D'altra banda, la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 ha signat aquest divendres convenis de col·laboració amb Quadpack Group i Blat Corredoria d'Assegurances, que col·laboraran en la recuperació del bosc.

Els passats gener i febrer més de 1.400 voluntaris van ajudar a reforestar sis hectàrees del bosc de Can Deu. La Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, propietària i gestora de la finca, va organitzar quatre jornades de reforestació durant les quals es van plantar fins a 5.000 plançons de pi blanc, alzina i pi pinyer. En concret es van reforestar els quatre accessos principals al bosc, que per aquest motiu presenten un sòl més compactat i on la regeneració natural del bosc és molt més difícil que a la resta de la finca. La previsió inicial de la Fundació era comptar amb unes 150 persones per jornada, però el gran interès va fer doblar les places previstes i finalment s'ha comptat amb la participació de 1.400 voluntaris.

Ara, la Fundació ha convocat unes noves jornades per al maig i el juny amb l'objectiu de fer manteniment d'aquestes zones. Sunyer ha explicat que els voluntaris hauran de treure les males herbes que hagin pogut créixer per tal que els plançons que es van plantar puguin continuar creixent amb força. Paral·lelament, s'explicarà amb més detall el projecte de recuperació i la diferenciació que s'ha fet entre les zones que es replanten i les que no. Sunyer ha dit que aquesta és una oportunitat per a que hi participin totes aquelles persones que no ho van poder fer a l'hivern per l'elevat nombre de peticions. 

Convenis de col·laboració

D'altra banda, el president de la Fundació, Joan B. Casas, ha signat aquest divendres dos convenis de col·laboració amb les empreses Quadpack Group –dedicada al 'packaging'- i la corredoria d'assegurances Blat. En el primer cas, l'acord de col·laboració és per tres anys i l'empresa aportarà anualment 9.000 euros. En el cas de Blat, es farà una única aportació de 6.000 euros.

Aquests recursos han de servir per continuar el projecte de recuperació del bosc seguint les indicacions de la comissió tècnica que es va crear per aquesta missió. Un cop finalitzada la retirada dels arbres caiguts i la reforestació de les àrees d'accés, durant els propers anys i, dins del marc del conveni de col·laboració, es faran tasques de preparació, plantació i primers regs; retirada de soques dels camins principals de la finca; seguiment de la plantació; reforestació de la zona de Sant Vicenç de Verders amb la participació de grups escolars i preparació d'un itinerari pedagògic d'interpretació de la gestió del bosc i de l'efecte de les ventades. 

Casas ha assegurat que estan "satisfets" amb els resultats d'aquestes tasques dutes a termes des de les ventades de fa un any i mig però ha reiterat el missatge que hauran de passar molts anys perquè el bosc recuperi la imatge que tenia.

Per últim, el subdirector general de Boscos de la Generalitat, Xavier Clopés, ha reflexionat sobre la necessitat de gestionar correctament els boscos, tasca que ha lamentat que ha patit un "abandonament progressiu". A més, ha destacat que cada cop hi ha més fenomens climatològics extraordinaris com posa de rellevància el fet que el 40% dels recursos que es destinen en l'àmbit de la gestió dels boscos van destinats a pal·liar danys produïts per aquests fenomens.