​Una mostra recupera la cuina d'avantguarda i supervivència

Moment de la inauguració de la mostra
Moment de la inauguració de la mostra | Berta Tiana. Fundació Antigues Caixes Catalanes
Ana González
30 de gener del 2016
L'Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 acull fins al 22 de març l'exposició 'Menús de guerra. Cuina d'avanguarda i supervivència', una mostra que viatja pel període de la II República a Catalunya a través de la creativitat i la modernització que va viure la gastronomia. La proposta repassa l'evolució del concepte de gastronomia des de la cuina casolana fins als grans restaurants.

D'aquesta manera, receptaris, llibres de cuina i revistes culinàries dels anys 30 i 40 serveixen de fil conductor per a una època en què diverses persones i plataformes van apostar per modernitzar tot allò que havia quedat obsolet i emmirallar-se en les tendències europees i mundials.

Sota el comissariat de Sergi Freixes, la proposta ret homenatge a aquella època i arrels que han estat cabdals perquè la cuina catalana sigui un referent arreu del món amb noms com Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Jordi Roca, Carles Gaig i Nando Jubany. Per això, també centra la seva atenció en la Guerra Civil, durant la qual l’escassetat de recursos va obligar a imaginar noves receptes i usos per poder cuinar saludablement.

L’exposició; coproduïda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, el Grup BBVA i el Museu d’Història de Catalunya; forma part del programa d’exposicions itinerants que la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA porten a diverses poblacions d’arreu de Catalunya en col·laboració amb els centres culturals i expositius de les ciutats. Té la col·laboració de l’Arxiu històric de Sabadell i del Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa.