La Bassa de Sant Oleguer es queda seca

La piscina de Sant Oleguer no podrà obrir aquest any per deficiències estructurals | L’Ajuntament alerta del perill del terreny on es troba per la fuita d’aigua

Redacció
21 de gener del 2016
La Bassa de Sant Oleguer
La Bassa de Sant Oleguer | Juanma Peláez
 
L’Ajuntament de Sabadell mantindrà tancada la Bassa de Sant Oleguer aquest proper estiu per a sotmetre l’espai a un procés de remodelació. La raó són les deficiències estructurals que s’han detectat en l’estructura de l’espai, on asseguren que les fuites continuades d’aigua han provocat una distorsió del terreny on es troba.
 
Les fuites d’aigua es van començar a detectar el 2014 i s’aprofitarà l’ocasió per posar aquest equipament al dia, després d’un període d’anys sense operacions de manteniment de gran envergadura. “Les fuites han alterat les condicions físiques del terreny, les quals han causat problemes importants d’estabilitat”, assenyala l’Ajuntament, que també ha trobat que el col·lector que passa sota la Bassa està en mal estat.
 
Això fa que la Bassa estigui tancada aquest proper estiu. El Govern municipal considera que aquestes obres són imprescindibles per garantir la continuïtat de la Bassa, un equipament que té una funció de lleure i de relació social molt important a la ciutat. D’altra banda, aquesta instal·lació depassa l’àmbit municipal, ja que rep molts usuaris de tota la comarca i més enllà.
 
“L’herència amb què ens hem trobat la Bassa impedeix de mantenir-la oberta. El cicle de vida s’ha acabat, ara no farem un pedaç, sinó que farem una renovació a fons de l’equipament i l’adaptarem als estàndards i la normativa actuals”, assenyala Maties Serracant, tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat. “A partir d’ara farem un estudi i presentarem un plantejament transversal de ciutat, no podrem suplir la Bassa, però intentarem arribar a acords amb les entitats privades de la ciutat i amb altres municipis per tal de donar servei a la ciutadania de Sabadell”, afegeix la tinenta d’alcalde de Promoció de la Ciutat i Participació, Marisol Martínez.
 
Les fases de l’obra
 
Les obres es faran després que s’ha comprovat que el sistema d’impulsió d’aigua tractada i regenerada presenta fuites. Ara ja hi ha una part del vas de la piscina que presenta un enfonsament d’entre 10 i 12 centímetres a la part més afectada. Això suposa que el sistema de depuració d’aigua de la piscina no funcioni adequadament i que l’aigua no es pugui depurar correctament.
 
Els treballs que s’han de realitzar suposen unes obres en profunditat al conjunt de la Bassa. Per fer-les caldrà desmuntar tobogans i altres elements que puguin quedar afectats per les obres. Després, es farà la consolidació del terreny, amb l’aplicació de resines, i els treballs d’enderroc de la platja i del coronament de la piscina.
 
Es procedirà llavors a eliminar els elements afectats i substituir la canonada de connexió entre la sala de tractament i l’anella d’impulsió de l’aigua. A més, caldrà la substitució de l’anella d’impulsió, del sobreeixidor d’aigua i del sistema d’aigua regenerada. Finalment, es farà la renovació total de les platges. L’Ajuntament ha aprovat inicialment el projecte d’aquesta fase d’obres, que tenen un pressupost de 1.035.937 euros i que s’adjudicaran properament. És previst que comencin el proper mes d’abril.
 
Les obres es fan després que, a l’estiu del 2014, es va detectar un excés d’aportació d’aigua per mantenir el nivell òptim de la làmina d’aigua. Un cop finalitzada la temporada, i amb la instal·lació tancada, es van realitzar diferents proves per tal de saber l’origen del problema.
 
La segona fase d’obres, amb pressupost aproximat de 600.000 euros, consistirà a renovar el vas de la Bassa amb la substitució de l’enrajolat i l’arranjament de les juntes d’impermeabilització. La tercera fase consistirà en la instal·lació depuradora, adaptada a les necessitats i la normativa actual.