25 anys de l'atemptat d'ETA a Sabadell

Avui es commemora l'aniversari de l’assassinat amb cotxe bomba de sis agents de la policia espanyola a la ciutat | L’artefacte el va posar ETA en el seu recorregut quan anaven de servei a un partit a la Nova Creu Alta

Estat en què va quedar la furgoneta de la Policia.
Estat en què va quedar la furgoneta de la Policia. | José Peláez
NacióSabadell
08 de desembre del 2015
Actualitzat el 10 de desembre a les 14:02h
El 8 de desembre de 1990 és una data tristament recordada a la ciutat de Sabadell. Tal dia com avui d’ara fa 25 anys, la banda terrorista ETA assassinava sis agents de la Policia espanyola de la comissaria de Sabadell. Els fets van consternar la ciutat, que cada 9 de desembre recorda les víctimes amb un acte al Parc Catalunya.
 

Portada de La Vanguardia del 9 de desembre de 1990. Foto: La Vanguardia

Com cada tarda de partit, els agents del cos de la Policia Nacional es preparaven en la seva furgoneta per fer el recorregut que separa la comissaria de l’estadi de la Nova Creu Alta, on s’havia de jugar un Sabadell-Màlaga. Es tractava d’un traçat que s’intentava escurçar al màxim, amb les diferències urbanístiques que definien una zona on l’Eix Macià encara no era una realitat, com la resta d’elements que avui dia s’han convertit en un centre neuràlgic de la ciutat.
 
El furgó amb els sis agents va sortir de la Gran Via, va baixar pel carrer Montseny i va girar pel carrer Ribot i Serra. A uns 500 metres de la comissaria, just a l’alçada del carrer Josep Aparici, hi havia un Opel Corsa de color blanc aparcat. En el moment que el furgó va passar per la seva alçada, algú des de la Gran Via va accionar l’explosiu a distància i va fugir fins l’autopista A-18, avui C-58.
 
Segons testimonis de l’època, el cotxe l’havien aparcat pels volts de les 13.45 d’aquell fatídic 8 de desembre, i l’explosió va passar a les cinc de la tarda, mitja hora abans de l’inici del partit. Com a conseqüència, sis policies van morir en l’acte, mentre que dos més els van traslladar ferits a l’Hospital Parc Taulí.
 
 

El dia més trist
 
“Va ser un cop duríssim”, recorda Juan Manuel Quintela, cap de la Policia a Sabadell. El responsable del cos a la ciutat lamenta que tinguin el trist pes de recordar aquella desgràcia que es va endur la vida de sis agents, tot plegat, recorda, a les portes dels Jocs Olímpics de Barcelona’92, en un moment en què la banda volia mostrar-se contundent.
 
La comissaria de Sabadell compta amb una placa commemorativa, situada a la zona interior on els agents treballen i a la qual no té accés el públic, un element que pretén actuar de recordatori, tant de les persones que es van perdre en aquell atac, com dels perills que suposa complir una funció pública com la que duu a terme la policia.