Montserrat Capdevila admet haver fet tràmits en benefici de l'oncle de Bustos

L’extinenta d’alcalde i exdiputada del PSC nega mala fe en favor del també president del Gremi de Constructors de Sabadell | Assegura que es tracta de gestions que hauria fet per qualsevol altre ciutadà que li ho hagués demanat | S’ha negat a respondre a les preguntes de l’acusació

Montserrat Capdevila, sortint dels Jutjats de Sabadell
Montserrat Capdevila, sortint dels Jutjats de Sabadell | Albert Segura
Albert Segura
11 de novembre del 2015
Actualitzat a les 20:44h

L’extinenta d’alcalde de Sabadell i exdiputada Montserrat Capdevila (PSC) admet que va fer de pont per beneficiar el president del Gremi de Constructors de Sabadell i Comarca i oncle de l’exalcalde Manuel Bustos, Melquíades Garrido, a l’hora de regularitzar la factura d’una obra en un concessionari de la ciutat. Capdevila ha declarat aquest migdia com imputada davant la jutgessa que instrueix el cas Mercuri de presumpta corrupció i tràfic d’influències, on la jutgessa li atribueix un suposat delicte de tràfic d'influències.
 
La investigació dels Mossos d'Esquadra vincula Capdevila amb unes obres que Garrido va dur a terme en l'empresa Sitjas Motor SL l'any 2009 i que no va declarar. L'exregidora, que va ser segona tinenta d'alcalde a Sabadell, presumptament hauria mediat l'any 2011 en un procés iniciat per Garrido per regularitzar una factura falsa i justificar aquests treballs, evitant pagar l'IAE pendent i que ascendia a 3.663 euros. 
 
Segons han explicat fonts de l'acusació, Capdevila s’ha acollit al seu dret de no respondre les seves preguntes, però sí que ha explicat a la Fiscalia i a la jutgessa que havia mediat davant les pressions de Garrido. “Ha reconegut les gestions, que Garrido la va trucar i que era una patata calenta cada cop que trucava però que se l’ajudava, sense saber l’objecte ni la raó, que així se n’oblidaven del tema i que l’ajudaven per no quedar malament davant seu”, ha explicat Miguel Sánchez, advocat de l’acusació.

Melquíades Garrido demanava molts favors
 
“Ha assegurat que no recordava les converses que hauria mantingut amb Garrido, però quan el Fiscal l’ha apretat al final ha explicat que era normal que ell la truqués, i que n’estaven fins els nassos, que sempre demanava coses i trucava a gent que sabia que l’ajudaria, tenia un canal especial que la resta de ciutadans no té”, ha afegit l’advocat. En aquest sentit, assegura que Capdevila hauria afegit que s’hauria actuat de la mateixa manera davant de qualsevol altre ciutadà que hagués demanat ajuda en un aspecte similar. Tot i això, l'exregidora assegura que no seria conscient d'estar fent res fora de la legalitat.
 
L’acusació creu que l’objectiu i voluntat de tot el tràmit era que l’alteració d’un document oficial permetés no haver d’assumir l’IAE dels dos anys anteriors. “Les transcripcions de les converses demostren la capacitat de paraula de Garrido i la voluntat que té, i que ella canalitza aquesta voluntat i que sap amb qui ha de parlar per aconseguir-ho”, ha afegit Sánchez.
 
La imputació de Capdevila correspon a la peça 21 del cas Mercuri, una trama de presumpta corrupció i tràfic d’influències al voltant de l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i que ja ha esquitxat diversos membres del seu govern, així com tots els seus caps d’àrea  i diversos treballadors municipals. Juntament amb Capdevila, avui han declarat l'assessor fiscal de l’Ajuntament, José María Caballero, i l'exdirector d'Espai Públic, Xavier Izquierdo.