Junts pel Sí vol iniciar el procés perquè es reconegui l'Estat català

La candidatura independentista converteix els jardinets del centre en una festa major | Ciutadans es converteix en la segona força a la ciutat | La CUP adverteix que el seu programa serà clau per arribar a una entesa

Norma Vidal / Albert Segura
28 de setembre del 2015
Actualitzat a les 15:51h
Junts pel Sí ha celebrat la victòria del Sí als jardinets del centre
Junts pel Sí ha celebrat la victòria del Sí als jardinets del centre | Juanma Peláez
 
Els resultats de Junts pel Sí a nivell nacional s’han reeditat també a Sabadell, on el vot independentista segueix sent el segon en nombre de vots de Catalunya, darrera de Barcelona. Ciutadans ha donat la campanada convertint-se en la segona força del Parlament, mentre que la CUP ha esdevingut clau, com era d’esperar, per fer prosperar el procés amb majoria absoluta.
 
Junts pel Sí s’ha imposat en tres dels set districtes de Sabadell (en la resta s’hi ha imposat Ciutadans) i ha convertit els jardinets del centre amb una festa major amb tota regla, amb banderoles de l’estelada, governades per les dues mateixes immenses banderes estelades que van presidien el Teatre Principal en l’acte de Sabadell per la Independència (SBDxI) de fa dues setmanes. Tampoc hi ha faltat el cava, els entrepans, els coets i una pantalla gegant, situada a l’amfiteatre, des d’on s’ha pogut seguir des del sondeig de TV3 fins l’escrutini.
 
Ara hem de començar les negociacions amb les autoritats europees per al reconeixement de l’Estat català”, ha exclamat des de la tarima Marc Sanglas, diputat electe de Junts pel Sí. El candidat número 26 de la candidatura independentista ha recordat als assistents que “intentaran treure ferro als resultats”, fet pel qual demana que els que han fet costat a la llista unitària els facin costat en el procés que tot just arrenca.
 

Els membres de Junts pel Sí de Sabadell, la nit del 27-S. Foto: Juanma Peláez



Juli Fernàndez i Carles Rossinyol s’hi sumen
 

L’alcalde, Juli Fernàndez (ERC), i el portaveu de CiU, Carles Rossinyol, s’han sumat a la festa de Junts pel Sí, que s’ha allargat fins ben entrada la nit. “Són les eleccions més importants a la ciutat a nivell de participació dels darrers anys, tenim uns resultats que ens legitimen com a majoria guanyadora i seguim sent la segona ciutat del país en vots independentistes”, ha assenyalat Fernàndez.
 
Pel seu cantó, Rossinyol apunta que no s’ha arribat a la majoria absoluta, però que els resultats són “més que suficients per tirar endavant el compromís de la candidatura de Junts pel Sí per iniciar definitivament el procés cap a la independència de Catalunya”. 

La CUP posarà les seves condicions
 

Els 10 diputats que ha obtingut la CUP els situa en una posició molt còmode a l’hora de posar condicions i arguments a l’hora d’arribar a pactes amb Junts pel Sí. El col·lectiu ha celebrat amb una festa a Can Capablanca l’obtenció dels millors resultats de la seva història .
 
“La CUP vol tenir la paella pel mànec per trencar amb l’Estat espanyol, en totes les iniciatives en aquest sentit la CUP hi serà darrera i serà catalitzador”, ha explicat Xavi Pallicer, membre de la CUP a Sabadell, que ha afegit que “Artur Mas no és una figura de consens”, fet pel qual es dibuixa un escenari complicat per a l’actual president en funcions.
 

La CUP ha tret la festa al carrer per celebrar els resultats del 27-S. Foto: Albert Segura


Ciutadans dóna la campanada

"Jo crec que aquesta nit hi haurà una sorpresa". Així de convençut es mostrava el portaveu municipal i número 11 de Ciutadans, Joan García, després d'emetre el seu vot a l'IES Pau Vila aquest diumenge al matí. Finalment els pronòstics no només s'han complert, sinó que s'han superat amb escreix i la formació taronja ha acabat esdevenint la segona força al Parlament amb 25 representants, i també a la ciutat de Sabadell, amb el 20,62% dels vots.

A la capital vallesana aquesta força política s'ha imposat en quatre dels set districtes, el 3, el 4, el 6 i el 7, assolint l'objectiu d'esdevenir segona força que fa setmanes va posar sobre la taula el diputat Carlos Carrizosa durant una visita a la ciutat. "Ens hem consolidat com la veritable alternativa al procés", ha assegurat García que ha advertit que l'escenari es complexa pel que fa a la "governabilitat". El portaveu de la formació taronja a la ciutat ha destacat que en número de vots "s'ha perdut aquest plebiscit" i s'ha felicitat per l'elevada participació que s'ha registrat a Catalunya i a la ciutat.

Pel que fa al repte que afronta convertint-se en diputat, igual que ho farà la sabadellenca Laura Vilchez (número 16), ha afirmat que seguirà treballant de forma constant com ho ha fet a Sabadell des de fa anys. "A sabadell hem anat demostrant des del primer dia que la única forma de consolidar el projecte és treballar i això es el que seguiré fent", ha dit.

El PSC salva els mobles

La formació liderada per Miquel Iceta ha aconseguit ser la tercera força a la ciutat i al Parlament, millorant els resultats que preveien les enquestes. Pol Gibert, número 9 del PSC i primer secretari de la Joventut Socialista de Catalunya, ha lamenta que s'hagi "polaritzat" el debat perquè des del seu punt de vista ha contribuït a fer créixer Ciutadans: "Les opcions del mig sempre costen més de quallar i ells i el seu discurs ancorat en l'Espanya tal i com és ara han sortit reforçats", ha considerat. Gibert ha afegit que confia que la idea que "acabarà triomfant" serà la de la via intermitja i federal que defensa el PSC.

Els resultats per Catalunya Sí que es Pot i el PP no han estat els esperats. La formació de Lluís Rabell s'ha quedat en la quarta posició amb el 12,23% dels vots, i el PP s'ha vist relegat a la sisena posició amb el 6,94%.
 

Rius de gent votant en els col·legis electorals de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


Un èxit de participació

La participació a Sabadell ha superat el seu rècord històric i s'ha situat en el 78,79%. Aquesta xifra suposa 8 punts més que en els anteriors comicis al Parlament, quan la dada va ser del 70,69%. Tot i que les zones on més s'ha votat són el Centre, l'Eixample i la zona de Gràcia i Can Feu, on més ha crescut l'afluència d'electors a les urnes ha estat a barris com Ca n'Oriac, Can Rull o Torre-romeu. 

L'elevada participació que ha marcat la jornada ha deixat imatges de llargues cues als col·legis electorals de la ciutat. Alguns dels punts més concorreguts han estat el Joanot Alisanda, el Teresa Claramunt, l'Amadeu Vives o el Sant Julià de la Plana del Pintor. 

Així ho hem viscut minut a minut a Nació Sabadell

 

La participació bat rècords històrics i se situa en 78,79%

El nou Parlament comptarà amb quatre diputats sabadellencs

La campanya del 27-S a NacióSabadell

Totes les notícies de les eleccions al Parlament 2015 27-S

Enquestòmetre: tots els sondejos de les eleccions del 27-S

Mapa interactiu: quins municipis han visitat els set caps de llista?

Gràfic interactiu: totes les llistes del 27-S per demarcacions

Totes les fotos de la campanya de les eleccions del 27-S