Sabadell crearà una Plataforma Ciutadana per atendre els refugiats

Així ho ha decidit el Consell de Solidaritat i Cooperació de la localitat | L'objectiu és emprendre accions concretes per planificar tota l’acollida i les accions de sensibilització

Redacció
24 de setembre del 2015
Actualitzat a les 19:10h
Reunió del Consell de Solidaritat de Sabadell
Reunió del Consell de Solidaritat de Sabadell | Ajuntament de Sabadell

Reunió del Consell de Solidaritat de Sabadell. Foto: Ajuntament de Sabadell


El Consell de Solidaritat de Sabadell ha acordat crear una Plataforma Ciutadana per als Refugiats, que començarà a reunir-se els propers dies. L’objectiu és emprendre accions concretes per planificar tota l’acollida i les accions de sensibilització vers la ciutadania. La Plataforma estarà liderada per l’entitat local SCAI i comptarà amb la participació de 
diferents institucions, agents socials i col·lectius. La primera reunió de la Plataforma es farà el proper 6 d’octubre, per conformar els membres de la xarxa i definir criteris. 

La mesura s'ha acordat en una trobada extraordinària que s'ha celebrat aquesta setmana i on hi han participat una cinquantena de persones entre representants de les entitats, empreses i grups municipals, membres del Consell de Solidaritat i Cooperació i entitats que volen col·laborar amb les accions adreçades a acollir als refugiats, com ara Actua Vallès, Càritas, el Col·legi d’Advocats de Sabadell, la Fundació Autònoma Solidària, la Fundació Educació Solidària - Escola Pia, l’Associació Kandeema i l’Associació Afrocatalana, entre d’altres. 

Durant la reunió, l’alcalde, Juli Fernàndez va recordar que Sabadell sempre ha estat una ciutat d’acollida i que la localitat compta amb entitats amb una llarga trajectòria i experiència en aquest tema: "Aquestes han de ser els nostres referents per coordinar una acció conjunta, integral i responsable per donar resposta a aquesta situació humanitària que ha deixat tantes persones en situació d’extrema vulnerabilitat". 

Rita Huybens, presidenta de l’SCAI, va explicar que la situació dels refugiats "no és nova", sinó que és "un drama existent des de fa molts anys i que existeixen uns serveis existents arrelats a la ciutat".

Aquest consell va comptar amb una part formativa per a tots els assistents. Aritz Garcia, investigador i coordinador sobre Mashrek (Palestina, Síria, Líban, Jordània i l’Iraq) de SODEPAU, va explicar el conflicte actual a Síria. Karina Zubiaga, tècnica d’intervenció social al Centre de Migracions de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, va explicar els processos d’accés a l’estatut de refugiat i la situació dels refugiats a Espanya. 

Atesa la complexitat del tema, s’ha creat un portal web perquè la ciutadania pugui accedir a la informació de les diferents campanyes i possibilitats de col·laboració