El Vallès Occidental farà inventari dels recursos per acollir refugiats

Els alcaldes celebren "l'onada solidària" però adverteixen que els contingents seran proporcionats per garantir un allotjament "en condicions i òptim" | El Consell Comarcal ha aprovat posar en marxa un pla d'ajuda per als nouvinguts

Redacció
16 de setembre del 2015
Actualitzat a les 16:38h
El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez,  acompanyat per l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, l'alcalde de Sabadell, Juli Fernández, i la tinent d'alcalde de Terrassa, Rosa Maria Rivera.
El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, acompanyat per l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, l'alcalde de Sabadell, Juli Fernández, i la tinent d'alcalde de Terrassa, Rosa Maria Rivera. | Jordi Pujolar

El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, acompanyat per l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, l'alcalde de Sabadell, Juli Fernández, i la tinent d'alcalde de Terrassa, Rosa Maria Rivera. Foto: Jordi Pujolar


El Consell d'Alcaldes del Vallès Occidental ha acordat aquest dimecres l'elaboració d'un pla comarcal d'ajuda a refugiats sirians que permeti establir protocols i garantir una acollida "en condicions i de manera òptima" proporcionada a la realitat de cada família i de cada municipi. Els ajuntaments faran ara inventari dels recursos disponibles abans de fixar l'estratègia comarcal. En aquest sentit, el Consell d'Alcaldes aplaudeix "l'onada solidària" de la ciutadania, però recorda que no es podran acollir famílies de manera il·limitada. L'acollida, expliquen, s'adaptarà no només als habitatges disponibles, sinó també a variables de cada ciutat, com el nombre de població o les taxes d'immigració i atur.

El president del Consell d’alcaldes i alcaldesses, l’alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, ha remarcat la necessitat que l’acollida de persones refugiades es pugui fer amb les màximes condicions. "Hem de poder mobilitzar de manera oportuna els recursos per acollir els refugiats mitjançant el Pla d’Acollida".

Giménez també ha explicat després de la reunió que la major part d’alcaldes i alcaldesses han mostrat la seva col·laboració amb ajudes directes en funció de la disponibilitat pressupostària per donar suport a les entitats que treballen en ruta. Així mateix ha indicat que s'ha arribat a un acord per reclamar al govern de l’Estat que s’apliqui un contingent de persones per acollir i que es pugui ampliar el termini d’acollida de 6 a 24 mesos. 

"Necessitarem molts recursos: sanitaris, d’assessorament jurídic, serveis socials, educació i temes lingüístics", ha remarcat Giménez que ha assenyalat que els batlles han coincidit que no cal crear nous serveis per atendre les persones refugiades sinó reforçar els que ja existeixen actualment i que en part ja estan col·lapsats per la situació econòmica actual.

"És important que cada municipi faci una proposta de quines possibilitats d’acollida tenen en funció de molts paràmetres, com la seva població, la taxa d’atur, el parc d’habitatge, els serveis existents...D’aquesta manera des de la comarca podrem protocalaritzar l’acollida i 
fer-la en condicions”. Una altra de les prioritats serà esmerçar esforços per sensibilitzar la població. "Hem de fer pedagogia i conscienciació i demanem la implicació dels mitjans de 
comunicació per tal d’explicar bé el que es farà", ha afegit.

Sabadell i la Diputació estenen la mà

A la reunió dels alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental també hi ha assistit l’alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona que ha concretat un ajut d’emergència econòmic important de la Diputació al Fons Català de Cooperació, al voltant dels 100.000 euros per donar suport a les entitats que estan treballant sobre el terreny.

Per la seva banda, l’alcalde de Sabadell, Juli Fernández, ha explicat que "Sabadell és una ciutat amb forta tradició acollidora i que actualment té el 40% dels llits que el ministeri té per a asil". Per això ha dit que posa el coneixement i l’expertesa al servei del Consell Comarcal i dels altres municipis per poder tirar endavant aquest Pla d’Acollida.

Pla d'Acollida llest en pocs mesos

La previsió és que el Pla d’Acollida pugui estar preparat en pocs mesos, ja que els primers contingents podrien arribar en un termini de 4 o 5 mesos, un cop determinat el nombre de persones refugiades que es puguin acollir a cada país.

El Consell Comarcal té previst aprovar en el proper ple ordinari del 8 d’octubre un ajut per atendre necessitats d’acollida en ruta i també l’adhesió a la moció del Fons Català i les entitats municipalistes.