Sempere: «Preparem la Festa Major de Sabadell com una actuació de màxims»

"L’objectiu i repte d’aquesta temporada és revalidar i consolidar el 3 de 9", explica el cap de colla dels Castellers de Sabadell

Isaac Meler
18 d'agost del 2015
Actualitzat el 28 d'agost a les 9:11h
Joan Sempere, cap de colla dels Saballuts
Joan Sempere, cap de colla dels Saballuts | Saballuts

Joan Sempere, cap de colla dels Saballuts Foto: Saballuts


És el nou cap de colla dels Saballuts, el conjunt casteller de Sabadell. Renovació, ganes i empenta són els ingredients del seu mandat que tot just ha començat aquesta temporada amb l’objectiu de seguir fent créixer una colla jove que no para de marcar-se reptes. Enmig de l’aturada per les vacances estivals, Joan Sempere explica a Nació Sabadell que un d'aquest reptes és seguir atacant la gama de 9, el cim casteller per conquerir.
 
Què podem esperar del teu nou mandat?
No hi haurà moltes novetats. L’any passat jo ja era segon cap de colla i formava part del projecte, estava molt al corrent de com anava tot. No aporto una tècnica rupturista, sinó que més aviat el meu projecte serà continuista. Amb el meu equip plantegem una línies de treball i una estratègies similars a les dels últims anys. 

Et plantejaves fer aquest pas endavant?
El Martí Rovira portava entre uns 5 anys com a cap de colla i ell mateix ja expressava que volia fer una renovació. Jo ja duia bastant temps havent format part de diferents equips tècnics i l’any passat vaig entrar com a segon cap de colla preveient presentar-me aquest any.

Ara ja sou una colla de 8 consolidada?
Tota la gama de 8 no la tenim perquè ens falta el 4 de 8 amb agulla. És un castell que tenim pendent. Però no es necessari completar tota la gama per fer el salt. Depèn de les possibilitats de cada colla. En el nostre cas ens falta el pilar de sis que va dins d’aquest castell. Però això no ens impedeix mirar endavant i treballar altres castells. 

Com el 3 de 9, oi?
Sí. Ja feia tres anys que treballàvem per fer aquest castell i l’any passat el vam assolir. L’objectiu i repte d’aquesta temporada és revalidar-lo i consolidar-lo. És un castell de màxima dificultat que l’any passat vam aconseguir tres vegades. Amb això no podem dir que el tenim consolidat, només és un tastet. Aquest any s’ha de dur unes quantes vegades més a plaça.

La vostra manera de treballar s’adapta als nous reptes?
Hem implantat un ritme de treball molt intens. De moltes proves a l’assaig i els objectius de la temporada els intentem treballar a la primera part perquè si esperem a després de les vacances el temps se’ns tira a sobre. 

Dóna resultats?
L’any passat vam consolidar els castells de 8 la primera part de la temporada però els de 9 no. De totes maneres, com que teníem molta feina feta, vam poder portar el 3 de 9 a plaça en la segona part de la temporada. I aquest any ja hem pogut fer els castells de 8 i el 3 de 9 a la primera part de la temporada. 

Què veurem aquesta segona part de la temporada?
El 5 de 8 i el 7 de 8 els durem a plaça amb assiduïtat. Ens consoliden en aquesta gama i mostren l’estat de salut de la colla. El 3 de 9 només el podrem fer els dies forts perquè necessiten molta gent i tancar una pinya tant gran per aquests castells només s’aconsegueix en diades molt marcades en el calendari.

Ja teniu inici de segona part de la temporada?
Demà reprenem els assajos perquè dissabte ja tenim la primera actuació a Lloret de Mar. Aquesta primera setmana és molt progressiva i no ho assajarem tot ni portarem els nostres millors castells. Tanmateix, la nostra estratègia és arribar amb màxima forma a la Festa Major de Sabadell. Ens la plantegem com una actuació de màxims. 

Qui us acompanyarà?
Serem quatre colles grans. Els Minyons de Terrassa, els Capgrossos de Mataró, els castellers de Barcelona i nosaltres. El dimecres 2 de setembre a les sis de la tarda farem el sorteig de l’ordre d’actuació en un acte a la Biblioteca Vapor Badia. 

Déu ni do... 
Sí, és una actuació que es pot fer llarga i per això implantarem un protocol similar al que ja s’ha dut a terme a la zona de Tarragona. Intentarem fer una actuació que no superi les dues hores i això és possible si hi ha un ordre que permeti que mentre una colla descarrega l’altra ja es vagi preparant i muntant el primer castell.   

Teniu algun rival en concret?
Actualment es fa difícil de dir. Anteriorment havíem tingut una rivalitat sana amb castellers de la Vil·la de Gràcia, perquè el nostre nivell s’hi apropava. L’any passat, per això, aquesta colla va fer un salt endavant amb el 3 i el 4 de 9.

... 
Aquest any ens podríem posar una mica de costat amb una colla emergent com Nens del Vendrell, que estan pletòrics, i també amb els Xiquets de Reus. Son dues colles que ara toca tenir presents. 

Tot i això, la vostra colla també ha crescut molt!
Des que vam fer el 4 de vuit hem crescut bastant. És difícil de dir en xifres concretes perquè hi ha una entrada i sortida de gent bastant freqüent. Tanmateix, aquest creixement es veu perquè ens podem plantejar reptes pràcticament cada dimecres d’assaig. En anys anteriors això no era així. 

Hi ha ajudat el local nou dels últims anys?
Tenir un local propi sempre va bé. La gent es sent com a casa seva i també ens permet fer més actes. A més, és el lloc idoni per assajar. On estàvem abans no teníem un sostre prou alt i ens vam haver de fer una teulada que no acabava de protegir-nos de les pluges i a l’hivern acabàvem mullats i amb fred igualment.

Prepareu alguna campanya? 
Venim de celebrar el 20è aniversari i estem una mica de descans en aquest aspecte, per la pròpia gent de la colla i també per no bombardejar massa la ciutat. Tot i així, per l’actuació de Barberà del Vallès, que sentim com casa nostra, vam fer una campanya amb un vídeo i samarretes. Per Sabadell farem una cosa similar. 

Samarretes?
Les repartirem a tothom que vingui en els assajos especials de Festa Major del 31 d’agost i el 2 i 3 de setembre per tal que la puguin lluir a plaça i, si volen, formin part de la pinya del castell. No és una campanya pròpiament dita però funciona. Acaba venint bastanta gent.