El PDECat convocarà una assemblea per decidir si trenca l'acord amb el PSC a Terrassa

El portaveu del grup municipal assegura que estan "ofegats" per les decisions del PSOE i dels socialistes catalans en vers Catalunya | Miquel Sàmper remarca que la subsistència del pacte de govern a la ciutat depèn, en bona part, de la posició que adopti l'alcalde

Alfredo Vega, Jordi Ballart i Miquel Sàmper, en una imatge d'arxiu.
Alfredo Vega, Jordi Ballart i Miquel Sàmper, en una imatge d'arxiu. | LaTorre
Sergi Ambudio
21 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 0:06h
L'estabilitat del govern municipal de Terrassa fa temps que penja d'un fil. No per qüestions de política local, sinó per elements supramunicipals. El procés català i el vistiplau clar i contundent del PSOE a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per intervenir l'autonomia de Catalunya, han posat en escac l'alcalde Jordi Ballart. I, per extensió, també l'acord de govern que mantenen els socialistes terrassencs amb el PDECat.

Segons ha pogut saber LaTorre, el grup municipal demòcrata convocarà, de caràcter urgent, una assemblea per decidir si trenca amb el PSC, tan bon punt el Consell de Ministres extraordinari oficialitzi demà la posada en marxa del 155. El portaveu a l'Ajuntament, Miquel Sàmper, assegura que "estem ofegats" pel posicionament inequívoc de Pedro Sànchez i Miquel Iceta a favor de la intervenció de les competències catalanes.

Sàmper remarca que la decisió respon a qüestions de línia general de les formacions i no pas a elements d'àmbit municipal, on la relació entre les dues forces polítiques és "sòlida i correcta". "El problema no el tenim aquí, Ballart és un alcalde que s'ha desmarcat clarament de la dinàmica del seu partit, gràcies a ell vam tenir una campanya tranquil·la a Terrassa i es van obrir escoles de gestió municipal que es podrien no haver obert perfectament, però jo sóc el cap de llista del PDECat i ell el del PSC i en aquests moments això ens situa en una posició de conflictivitat i dificultat extrema", argumenta.

La decisió de posar punt final al pacte entre les dues formacions no està, segons detalla Sàmper, a les mans dels regidors del PDECat. Així, el grup municipal convocarà als militants i associats per votar i prendre una decisió que la cúpula, posteriorment, acatarà. Per terminis, tot apunta que se celebrarà a principis de la setmana vinent. "L'assemblea és l'òrgan més potent del partit a nivell municipal i és el que està realment legitimitat per prendre una decisió definitiva", explica el també primer Tinent d'alcalde.

Una mostra "clara i contundent" que exemplifiqui la fissura de Ballart amb el PSC

Tot i que l'assemblea es convocarà de totes totes, el PDECat demana a Jordi Ballart que exemplifiqui, amb "claredat i contundència", que la seva línia no va de bracet amb l'adoptada pel seu partit a escala nacional. L'alcalde de Terrassa va assegurar a principis d'octubre que, per "ètica", plegaria i estriparia el seu carnet de socialista si el PSOE es posava al costat del Partit Popular amb el 155. De fet, ha estat la veu pública més contundent amb el seu partit, i ha defensat obertament que la seva aposta passa per un "referèndum legal i acordat".

"Ell és diferent de la resta d'alcaldes, però ara ja no és moment de paraules, ara toquen fets", adverteix Sàmper. La pilota estaria igualment a la teulada dels militants, però un posicionament de rebuig frontal per part de Ballart i una acció directa "que vagi més enllà d'una declaració en mitjans de comunicació", suavitzaria la posició que els dirigents del grup municipal defensarien respecte el trencament de les relacions al capdavant de l'administració local.