Cues dispars per retirar diners dels bancs a Sabadell

ANC i Òmnium demanen als ciutadans que treguin efectius de les cinc principals entitats financeres i que, en el cas del Banc Sabadell i La Caixa, especifiquin el rebuig a la decisió del canvi de seu

Gent retirant diners a Sabadell
Gent retirant diners a Sabadell | Juanma Peláez
Redacció
20 d'octubre del 2017
Actualitzat a la 13:29h
Retirada massiva d'efectius de les entitats financeres. Aquesta és la primera "acció directa pacífica" que Crida per la Democràcia (ANC i Òmnium) ha instat a fer per pressionar l'Estat i exigir l'alliberament dels president de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Així ho va anunciar aquest dijous a la nit, tal com ja va avançar que faria el dia anterior, en un missatge en què també detalla que convida els catalans a retirar els diners que cadascú vulgui a partir de les 8 del matí dels cinc principals bancs (La Caixa, BBVA, Santander, Bankia i Sabadell).L'activitat als caixers del centre de Sabadell i dels seus voltants ha estat diferent. Hi ha hagut persones retirant diners i, en alguns casos, s'han registrat cues. Com ara a la sucursal de La Caixa del Passeig de la Plaça Major, així com a la del Banc Sabadell de la Via Massagué.   

Entre els veïns de la ciutat que han tret diners dels bancs, hi ha hagut la diputada al Congrés pel PDECat, Lourdes Ciuró. 
 

La diputada del PDECat, Lourdes Ciuró, retirant diners a Sabadell Foto: Juanma Peláez

 

La diputada Lourdes Ciuró, acompanyada del regidor Toni Font, traient diners d'una sucursal Foto: Juanma Peláez

 

La mateixa campanya de les entitats independentistes ha proposat gastar aquests recursos amb el que sigui, i ha citat com a exemples fer "la compra setmanal", "un donatiu a una ONG", amb "un caprici" o guardar-los "per un altre dia". "Volem una economia catalana dinàmica!", destaca.
 

Una noia al caixer del Banc Sabadell de la plaça Sant Roc Foto: Juanma Peláez


Referents

Són accions basades en referents com el tancament de caixes, la vaga dels tramvies, l'activisme a favor de la llengua i la cultura catalanes o les lluites veïnals per la democràcia i la millora de les condicions de vida, així com el pacifisme de Mahatma Gandhi o la desobediència civil en favor del dret de vot de les dones o pels drets civils als Estats Units o per la igualtat en relació a l'orientació sexual.

A més, l'objectiu d'aquesta mobilització no és causar un sotrac econòmic, però sí mostrar l'enuig pel fet que determinades entitats hagin actuat amb intencionalitat política amb els canvis de seus i deixar clar que l'independentisme té eines per provocar alteracions econòmiques, si l'Estat no accepta dialogar o si Europa segueix sense voler mediar. La iniciativa pretén ser un gest que escenifiqui que potser el "corralito" que descarta el ministre d'Economia, Luis de Guindos, no tindrà lloc, però les entitats financeres podrien patir arran d'una acció coordinada del sobiranisme, cansat de patir repressió per part de les institucions i tribunals espanyols.