L'ANC reclama aixecar ja la suspensió de la declaració d'independència

L'entitat insta el Parlament a fer el pas després de la negativa de l'estat espanyol a qualsevol proposta de diàleg i també demana al Govern que apliqui la llei de transitorietat

Concentració independentista dimarts al passeig Lluís Companys
Concentració independentista dimarts al passeig Lluís Companys | Josep Maria Montaner
Redacció
12 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 22:44h
L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha decidit aquest dijous instar el Parlament a aixecar la suspensió de la declaració d'independència que va dur a terme Carles Puigdemont aquest mateix dimarts. El secretaria de l'entitat assegura que ja no té "cap sentit" mantenir-la suspesa davant "la negativa de l'estat espanyol a qualsevol proposta de diàleg".

Per últim, un cop aixecada, demanen també al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i al Govern, "a implementar la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República". Ho ha decidit el màxim òrgan de decisió de l'entitat sobiranista en una reunió extraordinària per analitzar la situació política actual.

De fet, tant l'ANC com Òmnium ja van reclamar el mateix dimarts fixar un termini màxim pel qual havia de durar la suspensió de la declaració, a l'espera d'una eventual mediació, però la primera ja creu que no té sentit esperar més. La resposta de l'Estat que justifica aquesta presa de posició ha estat l'inici dels passos per aplicar l'article 155 de la Constitució i intervenir l'autonomia de la Generalitat, així com la resposta del Congrés, que va tancar la porta a qualsevol negociació que passés per l'exercici de l'autodeterminació.

El requeriment que va enviar Mariano Rajoy provocarà que, si Puigdemont no es retracta -i no té previst fer-ho-, s'activi el 155 en el Senat i, en pocs dies, l'executiu central controli la Generalitat. Hores després de fer aquest anunci, el president espanyol ja va rebutjar qualsevol tipus de negociació o mediació, postura en la qual va rebre el suport entusiasta del primer partit de l'oposició, el PSOE. Només Podem feia crides a l'entesa i al referèndum pactat, un suport insuficient per fer tombar l'hermetisme del govern espanyol. És en aquest marc que l'ANC no veu marge per al diàleg.

Una postura, a més, que té el suport de la CUP, mentre que ERC també reclama limitar el període de la suspensió. El seu exeurodiputat Ernest Maragall, però, ja ha demanat també que s'aixequi, vist l'ofensiva amb què l'Estat ha respost al discurs de Puigdemont: