Sabadell declara persona «non grata» Millo i demana la seva dimissió

Ho ha fet en el ple ajornat de setembre, que també ha donat suport a la declaració d’independència

El públic ha exhibit pancartes quan s'ha parlat de l'1-O
El públic ha exhibit pancartes quan s'ha parlat de l'1-O | Albert Hernàndez
11 d'octubre del 2017
Actualitzat el 12 d'octubre a les 14:01h
El ple de Sabadell, celebrat aquest dimecres i corresponent a l’ajornat el mes de setembre, ha aprovat declarar persona non grata el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, així com demanar la seva dimissió per l’actuació policial del passat 1 d’octubre. Ha comptat amb els vots de l’equip municipal (Crida per Sabadell, ERC, Guanyem i UxC), els regidors no adscrits Lluís Monge i Carles Bosch i CiU, els contraris de Ciutadans i PP i l’abstenció del PSC.   
 
Tot i les opinions oposades que genera el referèndum i la proclamació o no de la independència de Catalunya, el debat s’ha desenvolupat amb un to cordial i sense aixecar ningú la veu més que l’altre. Tanmateix, l’intercanvi de retrets l’han centrat Monge i el portaveu del PP, Esteban Gesa. El primer, segons el popular, ha titllat de “mercenaris” els agents que van actuar el passat 1-O. Un qualificatiu que el popular l’ha fet servir “per aquells que es queden sense grup municipal i per mantenir l’acta es fan regidors no adscrits”.
 
Precisament, Monge s’ha pronunciat amb molta vehemència, qualificant de “pur feixisme” el comportament del Govern de l’Estat. Ha equiparat la lluita per evitar el referèndum, “la intel·ligència versus la violència”, deixant clar que en el primer cas era la Generalitat i en el segon l’executiu de Mariano Rajoy. En la línia crítica, també s’ha expressat el segon tinent d’alcalde, Juli Fernàndez, “ens van voler donar un escarment i van actuar a Sabadell sense importar el cost”. El portaveu del PDECat, Carles Rossinyol, ha recordat una afirmació que li ha escoltat algú: “dona la sensació que era un Estat del segle XIX reprimint gent del segle XXI”.
 

Una pancarta exhibida per una persona la ple d'aquest dimecres Foto: Albert Hernàndez


Condemna de l’actuació policial
 
Malgrat discrepar de l’organització del referèndum i la seva o no legalitat, així de com dels resultats que es van desprendre, tots els partits han condemnat l’actuació policial, encara que no amb la mateixa contundència. El portaveu del PSC, Josep Ayuso, ha demanat, a més, que es “depurin responsabilitats”. Tot i carregar contra l'operatiu, ha dit que això “no valida el resultat” del referèndum. Ha fet una crida “aprofitar” el moment sorgit per instar pel diàleg i trobar una solució aquest conflicte. Una línia que també ha defensat el primer tinent d’alcalde, Joan Berlanga, apostant per un “procés constituent i dins d’això un referèndum per a Catalunya”, subratllant el caràcter transversal, fent servir com a metàfora la música: “no només hi hagi Lluís Llach i Txarango, també Estopa i Serrat”.  
 
D’altra banda, també s’ha aprovat donar suport als diputats que aquest dimarts han signat la declaració d’independència. Encara que no ha tingut la mateixa relació de suports. La Crida, CiU, ERC, els regidors no adscrits han donat el vistiplau i els vots en contra de PSC, Ciutadans, PP, Guanyem i UxC. El vot de qualitat de l’alcalde, Maties Serracant, ho ha decantat.