Joaquim Forn atribueix la marxa del Banc Sabadell a pressions de l'Estat

El conseller d’Interior lamenta que s’utilitzi el discurs de la por en termes econòmics un cop el govern estanyol no ha pogut aturar el referèndum

Joaquim Forn, aquest divendres al parc de Bombers de Cerdanyola
Joaquim Forn, aquest divendres al parc de Bombers de Cerdanyola | Albert Segura
06 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 20:27h
El conseller d’Interior, Joaquim Forn, atribueix la decisió del Banc Sabadell de desplaçar la seu social de l’entitat a Alacant a les pressions que ha rebut per part del govern de l’Estat. Així ho ha considerat en un acte al parc de Bombers de Cerdanyola del Vallès, on també ha considerat que l’opció de la mediació és en l’agenda del Govern en tot el procés.

Forn ha qualificat la decisió de canviar la seu social de “simbòlica” i que obeeix a la campanya de por que duu a terme el govern espanyol. “Em preocupa el clima de la por que es vol crear des del govern espanyol i de no explicar la realitat, des de que vam iniciar el full de ruta que ens duia a l’1-O es deia que hi hauria desinversió a Catalunya, però la realitat és que la inversió internacional l’any 2017 és la més alta de la història”, ha destacat Forn.

En aquest sentit, ha destacat que aquest discurs respon a la situació que viu el govern espanyol amb Catalunya. “Entenc que es pot sentir humiliat, va dir que no es faria el referèndum i es va fer, i continuen ara amb el discurs de l’amenaça i centrar-se en el camp econòmic, els esforços els hauria de posar en la negociació, en la voluntat de parlar, mai en la pressió o l’amenaça”, ha afegit.

En aquest sentit, ha expressat la seva sorpresa davant la polèmica que s’ha generat al voltant del posicionament del conseller de Cultura, Santi Vila, al voltant de les peticions de mediació per evitar la declaració unilateral d’independència. “És el mateix que el president va dir l’1 d’octubre al vespre, va demanar mediació, el conseller Vila no es contradiu en absolut amb el president, amb el govern o amb el que expressa la majoria de la societat catalana”, ha apuntat.

Amb tot, no ha confirmat si Suïssa s’ha postulat per actuar de mediadora entre la Generalitat i el govern espanyol, una informació que ha considerat que s’haurà de donar, si existeix, quan pertoqui, donat que la discreció és vital en aquest tipus de casos. 

Aval a l’actuació el 20-S

Forn també ha parlat sobre la declaració del major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, aquest matí a l’Audiència Nacional. El conseller ha parlat sense haver pogut contactar prèviament amb el cap del cos, però menté el seu posicionament de suport. “Estem sorpresos per aquesta citació i encara més perquè sigui per sedició, quan l’actuació dels Mossos el 20-S va ser bona, sempre seguint els principis que inspiren les actuacions del cos de proporcionalitat en les accions i de no crear un mal major”, ha expressat.

En aquest sentit, ha recordat que és el mateix principi que es va traslladar a les altres forces, tant policia espanyola com Guàrdia Civil, i ha considerat que després de la seva declaració, Trapero no serà “un tema que hagi de preocupar” a l’Audiència Nacional. De la mateixa manera, ha agraït als Bombers el suport que van fer el dia 1-O posant-se al costat de la ciutadania.