​L'alcaldessa de Montcada s'acull al dret a no declarar per l'1-O

L’acusen de desobediència per posar la ciutat al servei del referèndum | Considera la citació d’intimidatòria i innecessària que pretén “fer por”

Laura Campos, adreçant-se als assistents després de passar pel jutjat
Laura Campos, adreçant-se als assistents després de passar pel jutjat | Albert Segura
25 de setembre del 2017
Actualitzat el 29 de setembre a les 11:09h
L’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, ha acudit aquest dilluns a la cita al jutjat de Cerdanyola del Vallès, on la Fiscalia la va citar per un delicte de desobediència després de manifestar la intenció que la ciutat col·laborés en l’organització de l’1-O. Campos, però, s’ha negat a declarar en considerar que es tracta d’una citació “intimidatòria i preventiva” per “fer por” als alcaldes i alcaldesses davant del país, i ha reiterat el seu deure amb els ciutadans perquè, si així ho volen, puguin votar en el referèndum.

“És una citació intimidatòria i preventiva, una mesura manifestament innecessària que no té cap sentit, injusta, perquè el que pretenen és intimidar i sembrar por amb aquesta pressió que traslladen als alcaldes i alcaldesses”, ha expressat Campos a la sortida del jutjat. L’alcaldessa hi ha arribat acompanyada de mig miler de persones, algunes de les quals han vingut, com ella, en tren des de Montcada. L’eurodiputat Ernest Urtasun, Xavier Domènech, LLuís Rabell o el diputat d’ERC Marc Sanglas també li han fet costat en aquesta jornada.

Campos ha considerat que mesures com aquesta mostren “una regressió de les llibertats i de la democràcia, una anomalia democràtica” que se suma als escorcolls, detencions o la intervenció dels comptes de la Generalitat, així com “la suspensió de l’autogovern de Catalunya”, ha afegit. Amb tot, ha recordat que ella no és independentista, però sí que és una demòcrata.
 

Laura Campos, abans d'entrar al jutjat de Cerdanyola. Foto: Albert Segura


“No he compartit el full de ruta del Govern, no és el referèndum que ens hagués agradat, vinculant i pactat, però ja no parlem d’independència sí o no, és la defensa dels drets i les llibertats de la ciutadania dels nostres municipis, i és la meva obligació com alcaldessa vetllar pels drets i les llibertats de la ciutadania de Montcada, pels que volen votar sí, pels que volen votar no i pels que no se senten interpel·lats i no volen anar a votar”, ha afegit.

Pel seu cantó, Domènech ha qualificat l’actitud del govern de l’Estat “d’absolutament antidemocràtica i indigna”. En aquest sentit, ha fet esment de la situació viscuda a Saragossa aquest diumenge, en què un grup d’ultres van protagonitzar un setge a l’assemblea d’electes i van agredir la presidenta de les Corts: “Evidencia que l’Estat està més preocupat per reprimir la llibertat d’expressió a Catalunya que salvaguardar la seguretat dels polítics”, ha apuntat.