Rufián etziba als «comuns» que fraternitat «és deixar guanyar l'únic poble que pot guanyar»

El portaveu adjunt d'ERC defensa que "anar a votar no et fa independentista", sinó que "et fa demòcrata, valent i antifeixista, per aquest ordre"

Meritxell Serret, Pau Morales, Gabriel Rufián, Marta Vilalta i Juli Fernàndez, a l'acte de les JERC.
Meritxell Serret, Pau Morales, Gabriel Rufián, Marta Vilalta i Juli Fernàndez, a l'acte de les JERC. | Juanma Peláez
16 de setembre del 2017
Actualitzat a les 21:26h
El referèndum i la independència com l'única opció de canvi a Catalunya i l'Estat. Aquest és el missatge que ha volgut defensat el portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, aquest dissabte en el míting central de les JERC, celebrat a Sabadell, on ha assegurat que l'1-O serà "la moció de censura real a Mariano Rajoy" i l'"única oportunitat democratitzadora que hi ha". Així, ha rebutjat la màxima dels "comuns" conforme, "si Rajoy se'n va, tot canvia" o que tota "la culpa és del PP", ja que això voldria dir que tenen "convençuts el PSOE, C's, el TC, La Sexta, Antena 3, El Mundo...".

D'aquesta manera, el dirigent republicà ha confessat que també li "agrada molt" la paraula "fraternitat", un dels pilars discursius dels "comuns", ara bé, ha matisat que "la fraternitat no és dir a un poble "espera't que jo guanyi", és deixar guanyar l'únic poble que pot guanyar". "Als companys amb el puny alçat els dic que, si estan en contra d'aquest procés, o els sobre el puny alçat o els falta ideologia", ha etzibat, ja que, per a ell, "el puny alçat no és una excusa, és una honra".

I és que, segons Rufián, la lluita per fer el referèndum no és "només pels drets nacionals de Catalunya", sinó també "pels drets civils de tothom, pels drets socials de tothom". "La victòria de Catalunya és la victòria dels més contra els menys!", ha afegit, ja que la independència és una "amenaça per un statu quo indigne i indecent on trencar ous és un delicte, però trencar discos durs en seus de partits és la normalitat".
 

Gabriel Rufián, saludant una assistent a l'acte de les JERC. Foto: Juanma Peláez


A banda, ha subratllat que "anar a votar no et fa independentista", sinó que "et fa demòcrata, valent i antifeixista, per aquest ordre". I és que, en un discurs de marcat to d'esquerres, el republicà ha deixat clar que "la gent no menja banderes, per molt grans, tricolors o estelades que siguin", sinó que independentistes com ells defensen aquesta opció "per recuperar el país que ens van robar fa 80 anys". "Estem en això per les exiliades, les precàries, les petites empresàries, aquelles que, amb pensions miserables, sostenen famílies, aquelles que agafen un Rodalies cada matí, totes aquelles que porten 80 anys esperant dignificar la memòria de 120.000 persones en cunetes, les maltractades i assassinades a casa seva, totes les que posen cafès o netegen habitacions d'hotel per quatre euros l'hora", ha enumerat, i és que la independència ha de ser "per canviar-ho tot i, si no, res no té sentit".

Al seu torn, el portaveu nacional de les JERC, Pau Morales, ha ironitzat "la Guàrdia Civil ja no persegueix la gent, sinó que la gent persegueix la Guàrdia Civil, d'impremta a impremta, defensant el dret a imprimir". Igualment, ha subratllat que els joves es preparen per a dia 2 per a la construcció del nou estat: "L'important és que el dia 1 votarem, però allò més transcendental de tot és que el dia 2 res tornarà a ser com ara". "Si persistim i ens mantenim ferms, votarem; i si votem, guanyarem; i si guanyem, fundarem la República de les oportunitats, de la dignitat, dels joves!", ha assegurat i ha reptat als contraris a la independència que, si no la volen, vagin a votar, com en qualsevol democràcia.
 

L'acte de les JERC a Sabadell, durant la intervenció de Marta Vilalta. Foto: Juanma Peláez


La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha destacat que els catalans saben "educar en la democràcia, en el respecte, la convivència" i d'aquí l'aposta per votar enfront les prohibicions de l'Estat. "Voler decidir el futur i votar no és cap delicte!", ha asseverat, sinó que és "el contrari, és un dret i no ens el prendrà ningú". "Simplement i desinhibida, diem: no renunciarem a ser qui soc, tenim dret a decidir com volem viure", ha insistit.

Igualment, la directora general de Joventut, Marta Vilalta, ha recordat que, en el referèndum d'Escòcia, el "no" va vèncer gràcies al suport majoritari dels jubilats i, d'aquest manera, "l'immobilisme de la gent gran va hipotecar les oportunitats dels joves". En aquest sentit, ha assegurat que ara seran els joves els que lideraran el procés d'independència, ja que "és l'oportunitat de les oportunitats per al jovent, per garantir-nos un futur just i ple d'oportunitats".
 

Juli Fernàndez, en l'acte de les JERC. Foto: Juanma Peláez


Finalment, el líder d'ERC a Sabadell i exalcalde, Juli Fernàndez, ha destacat que la ciutat té "l'orgull de ser la capital del republicanisme català". "Sempre defensarem els drets de la gent: per exemple, dels talls elèctrics, que tampoc permetrem als col·legis electorals", ha avisat i, com també s'ha mostrat convençut que l'1-O es votarà, també ha aventurat que "Rajoy haurà d'acceptar que hi han hagut urnes, que hi ha hagut vots del sí i del no i el seu resultat".