10.000 àpats en dos cursos: les xifres del projecte vallesà Recooperem per a famílies vulnerables

Actualment hi participen 11 escoles de 7 municipis i s'està treballant per teixir una xarxa molt més àmplia i eficient

| 12/09/2017 a les 17:00h
Arxivat a: Societat, Consorci per a la Gestió de Residus, Consell Comarcal, Vallès Occidental, Recooperem, Solidaritat
Nens menjant fruita a l'escola. | Xavier Lozano
A les portes d'un nou curs escolar, el Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental han presentat les xifres dels dos primers anys de vida del projecte Recooperem, cuina per compartir, d'aprofitament alimentari a les escoles de la comarca per donar cobertura a famílies en situació de vulnerabilitat - ja sigui per dependència com per la seva situació econòmica-.

Les dades del curs escolar 2016-2017 han confirmat la bona marxa del projecte, amb un augment del 50% d'àpats servits durant el curs passat i amb un augment del 43% dels quilos de matèria orgànica que no han esdevingut residus. En total, en els dos cursos de funcionament del projecte s'han pogut lliurar 10.025 àpats a famílies vulnerables de la comarca. En concret, durant el curs 2016-2017, s'ha arribat a 272 famílies amb dificultats.

Actualment hi participen 11 escoles de 7 municipis. Els organitzadors, però, creuen que anirà a l'alça i que, aviat, podran ampliar aquest llistat i teixir una xarxa més contundent i eficient. En aquests moments, tal com informen en un comunicat estan establint les condicions i els paràmetres que han de regir aquestes noves incorporacions i treballen per tal que es puguin fer efectives els propers mesos.

Es treballa amb els municipis de Terrassa, Barberà del Vallès, Badia del Vallès, Sentmenat i Castellbisbal. En aquests moments participen en el projecte Recooperem els municipis de Castellar del Vallès, amb quatre escoles; Viladecavalls, amb dues escoles; Vacarisses, Rellinars, Matadepera, Sant Llorenç Savall i Ullastrell, amb una escola a cada municipi i Rubí amb cinc escoles.

Les dades del curs escolar 2016-2017 han confirmat la bona marxa del projecte, amb un augment del 50% d'àpats servits durant el curs passat i amb un augment del 43% dels quilos de matèria orgànica que no han esdevingut residus. En total, en els dos cursos de funcionament del projecte s'han pogut lliurar 10.025 àpats a famílies vulnerables de la comarca. En concret, durant el curs 2016-2017, s'ha arribat a 272 famílies amb dificultats.

Com funciona el projecte?

Un cop acabat el servei diari del menjador de l'escola, el menjar disponible apte pel consum es prepara com a àpats complets en uns tapers facilitats pels ens comarcals. L'aliment cuinat que no ha estat servit, i que s'ha mantingut en condicions higièniques i sanitàries adequades, es reparteix en recipients que s'etiqueten amb informació rellevant (aliment, quantitat i data de congelació) i es congelen a -18ºC. Tenen una caducitat màxima de 3 mesos si es conserven congelats. Una entitat social o el Rebost Solidari recull els àpats i els reparteix entre les famílies que compleixen determinats requisits, com per exemple gent gran depenent o famílies amb pobresa energètica o amb infants a càrrec.

Amb aquests àpats es garanteix que els Rebosts Solidaris i les entitats poden comptar també amb aliments cuinats segurs i de qualitat, que completen l'oferta d'aliments bàsics que es recullen habitualment a través dels recaptes, millorant l'aportació nutricional i evitant el malbaratament alimentari.

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
La capsa del Piolín, a la dreta | Albert Segura
01/01/1970
La botiga ha comprat diverses unitats de productes amb la imatge de l'ocell de la Warner Brothers
Imatge d'arxiu del ple de Sabadell | Albert Segura
Laura Campos, adreçant-se als assistents després de passar pel jutjat | Albert Segura
01/01/1970
L’acusen de desobediència per posar la ciutat al servei del referèndum | Considera la citació d’intimidatòria i innecessària que pretén “fer por”